用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 培基定係大埔阮鄭夢芹好?
go

培基定係大埔阮鄭夢芹好?

請幫幫忙?

那妳就要列出兩校的'利弊',例如為甚麼妳喜歡培基和不喜歡又會是甚麼呢?兩校都要列出各原因,然後再去作比較喇! 當年我選校都是這樣去分析。

'大埔阮鄭夢芹' 好多家長們未必認識,所以妳這樣問好難答,或者妳列出之後,其他家長會比到多的資料讓妳參考吧!

原帖由 zoechan2005 於 09-3-8 14:49 發表
請幫幫忙?

培基第一輪有20分都要抽,未必抽到。
阮鄭第一輪有20分就好穩陣。

你個女讀成點?
因為最近有個朋友話佢個女讀阮鄭,幾好!佢推薦我揀呢間!我都知阮鄭易入d,唔知呢間有無過關學生?
但我同事個親戚就話培基好,學生家庭背景好d,你哋過來人俾意見!
我諗住第一輪揀,第二輪我都無轉地址,唔得就等第三輪嘞!
我工作忙咗,所以都未有時間查下d考私小嘅嘢,遲d問你,我咩都未準備,唔知考唔考好?
佢培正幼稚園讀得好開心,但d嘢好淺,宜家英文至寫緊小楷英文母,未有串字架!中文都係寫緊"明日""今日"呢d淺字!
原帖由 恩禧媽 於 09-3-10 16:10 發表
培基第一輪有20分都要抽,未必抽到。
阮鄭第一輪有20分就好穩陣。

原帖由 zoechan2005 於 09-3-10 16:31 發表
你個女讀成點?
因為最近有個朋友話佢個女讀阮鄭,幾好!佢推薦我揀呢間!我都知阮鄭易入d,唔知呢間有無過關學生?
但我同事個親戚就話培基好,學生家庭背景好d,你哋過來人俾意見!
我諗住第一輪揀,第二輪我都無轉地址,唔 ...

zoe,
我阿女好鍾意學校,讀得好開心。阮鄭係點我唔知,不過我都聽我附近的太太們話幾好呀!佢好似出年上、下午校分校行全日制。
入培基就要打好英文底,因數同general studies係用英文。以我女的同學o黎睇,大部分都係家庭背景幾好呀!小朋友都唔會好naughty。
你可以買d升高班、小一的假期作業俾情情做下,等佢早d開始習慣深d的知識呀!
其他o野下次再講,而家要9dinner呀!

我一向都有俾d其他嘢佢做,都知英文要打底,所以我請多一個工人--菲菲,就到,佢以前响菲律賓大學教英文,用年幾時間加強個英文底!

原帖由 恩禧媽 於 09-3-11 15:15 發表

zoe,
我阿女好鍾意學校,讀得好開心。阮鄭係點我唔知,不過我都聽我附近的太太們話幾好呀!佢好似出年上、下午校分校行全日制。
入培基就要打好英文底,因數同general studies係用英文。以我女的同學o黎睇,大部分都係家庭背 ...

都係個句: 培基其實無乜教學法, 只係程度深, 所以學生和家長某程度上要一起承受學業的壓力。 學生唔掂時, 老師會俾家長壓力, 叫你點點點......學校也較重視分數, 常以分數去衝量一個學生, 建議你想清楚!

咁聽落, 培基係英文好, 派英中多. 但其他就一般 wor....