用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何改善小朋友的careless mistakes?
go

如何改善小朋友的careless mistakes?

小女小二,在數學科上常有careless mistakes, 一份100分的卷可以有20分careless mistakes....請有經驗的分享一下。

原帖由 Micmic 於 09-3-11 15:56 發表
小女小二,在數學科上常有careless mistakes, 一份100分的卷可以有20分careless mistakes....請有經驗的分享一下。

我囝囝P.3都係咁, 特別係MATHS.
英文最近可以出位到, 閱讀理解, 都未睇清楚題目問佢咩??佢就答D嘢落去, 同佢REVIEW返題目, 佢又識答果喎!! 簡直噴血.
問佢點解MATHS成日唔小心, 佢話最近成日做依類TSA(但係其實只係做咗學校1-2份而已), 佢話無心機做.  

聽老師講話要貴精不貴多, 叫佢做出來的EXERCISE要啱, 有錯的就重做同類型, 等佢SERIOUS問題, 唔好"求其".

黃巴士

係啦!佢一句無心機,妳就無佢辦法,真係皇帝吾急,太監急.

原帖由 JAFFMA 於 09-3-11 17:07 發表
係啦!佢一句無心機,妳就無佢辦法,真係皇帝吾急,太監急.

十足大帝咁!! 有時忍唔住都鬧佢, 佢仲玩脾氣"唔出聲, 唔睬你"!!  
話得多都無氣, 唯有同佢講"大家放軟手腳"囉, 佢跟著又死死氣去ATTEND 返一陣間, 總之要成日"鞭策"佢.  我都快斷氣啦!!!

黃巴士

我仔小一, 好多呢啲問題
但現有小小改善, 點做我同大家分享下

做功課時, 要求他逐字將題目讀出嚟再做

用筆逐字指住字讀,

小測同測驗時, 如有careless錯誤, 一定日哦夜哦係咁講佢點唔抵, 明明可以第一現在成了第五

測驗同考試嗰日親目送返學, 最後一句話係一定要檢查, 一定要檢查

原帖由 mamimeowmeow 於 09-3-11 16:59 發表
係啦,我覺得男仔呢方面既問題零舍嚴重,女仔好似好好多囉。
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]