用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 準小一生在暑假時是否有預備班?
go

準小一生在暑假時是否有預備班?

由於想在暑假時到外地探親, 但好像有小一預備班. 請問多數是在七月或八月的什麼時候開始? 大概要返多少堂? 有什麼科目?謝謝.

LAST YEAR, 聖堂就7月中辦, 學校果個就緊接在8月份. 兩個加MY 大約上1個月左右. 但如果覺得自己JOIN 既小一預備班都OK, 都唔一定要上, 但如果想小朋友了解吓間學校, 返會好D. 我仔仔就冇JOIN聖堂果個, 但學校果個就有.

聖堂果個聽講樣樣都有D, 學校果個就只係英文.

原帖由 cranberry 於 09-3-10 14:07 發表
由於想在暑假時到外地探親, 但好像有小一預備班. 請問多數是在七月或八月的什麼時候開始? 大概要返多少堂? 有什麼科目?謝謝.

Hi Gordon,

咁係咪返星期一至五架? 返全日定半日呀? 謝謝!!!

原帖由 gordon 於 09-3-11 16:45 發表
LAST YEAR, 聖堂就7月中辦, 學校果個就緊接在8月份. 兩個加MY 大約上1個月左右. 但如果覺得自己JOIN 既小一預備班都OK, 都唔一定要上, 但如果想小朋友了解吓間學校, 返會好D. 我仔仔就冇JOIN聖堂果個, 但學校果個就 ...

學校果個係連續返兩個星期(一至五), 好似係9-11, 要自己接送.

原帖由 wynma 於 09-3-14 15:47 發表
Hi Gordon,

咁係咪返星期一至五架? 返全日定半日呀? 謝謝!!!

唔該晒你呀Gordon!

請問有冇其他家長知道聖堂個小一預備班係咪都係只需上午上堂呀? 如果係的話, 我就可以幫阿仔報下午的暑期興趣班了, 謝謝!

wynma

聖堂的暑期班都是返上午的,還有隱約有點印象,學校的普通話班是返星期六早上,好似返3幾堂的。如有錯誤,請其他家長指正。

原帖由 wynma 於 09-3-18 12:58 發表
唔該晒你呀Gordon!

請問有冇其他家長知道聖堂個小一預備班係咪都係只需上午上堂呀? 如果係的話, 我就可以幫阿仔報下午的暑期興趣班了, 謝謝!

唔該你呀Central, 你指的<學校的普通話班是返星期六早上>, 是否都是小一預備班呀? 謝謝!

原帖由 Central 於 09-3-20 10:42 發表
wynma

聖堂的暑期班都是返上午的,還有隱約有點印象,學校的普通話班是返星期六早上,好似返3幾堂的。如有錯誤,請其他家長指正。

係啊, 好在Central提一提, 我都唔記得.

原帖由 wynma 於 09-3-23 13:58 發表
唔該你呀Central, 你指的, 是否都是小一預備班呀? 謝謝!

gordon & Central,

唔該晒你哋呀!

Sorry, 不是很明白聖堂 同學校分別? 聖堂是什麼?

I called to school last week.    They said all the P.1 preparation courses will be conducted in the morning time.     

Conducted by church: in chinese (and in English???)   I am not sure.
Conducted by school: in English only

The information about these courses will be delivered to parents by June.

I did not ask them about the Mandarin course.   I guess you can give them a call.

Hi all,

我打了給聖堂, 預備班資料如下:

7月27日-8月7日, 星期一至星期五, 9:00-12:00
費用: $650.  學習內容包括:中文,英文,數學...
6月1日開始報名.  學校將會出信給我們家長去交留位費(或者叫學費吧),可能會附上有關資料.     至於學校的只是教英文,7-8月之間,日子未出.

Hi jujumama,

唔該晒你呀! 咁普通話係唔係都係學校那邊教埋呀? Thanks!!

原帖由 jujumama 於 09-5-19 16:08 發表
Hi all,

我打了給聖堂, 預備班資料如下:

7月27日-8月7日, 星期一至星期五, 9:00-12:00
費用: $650.  學習內容包括:中文,英文,數學...
6月1日開始報名.  學校將會出信給我們家長去交留位費(或者叫學費吧),可能會附 ...

想問點解要分聖堂和學校呢?

有 ! 不過預備班 D 班同升小一 D班有D唔同 !

我已前預備班係1b , 小一時係 1c
大家每天開心上學 !! ^^

我係 SFA  5C Kobby !