用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉!好煩,女兒常被同一老師針對!
go

唉!好煩,女兒常被同一老師針對!

自從上次當面向這位老師說不是後,我女兒開始受罪!

幾年級 有可能轉校嗎

原帖由 joey1010 於 09-3-11 17:18 發表

點針對呀?
我家有三寶:大寶靚仔、二寶活潑、三寶可愛

, 我個仔都係呀, 今年已經6年級啦, 唔知話個班主任好定唔好...話說上星期一, 阿仔被寫手冊欠交作文,但其實阿仔已經做咗, 我仲幫佢對添,點知老師話沒有54字詞語, 所以當欠交, 咁我咪打電話問吓老師點解囉...我就問佢其實小朋友有做到作文只係唔合附妳嘅要求, 咁最多咪重作囉, 點解要當欠交?佢即時起""話由開學嗰時已經講咗每次作文要有54字詞語, 就算全班最曳嗰個都知啦, 係妳個仔冇做到, 咁我咪同佢講我個仔係冇記性,但而家6年班啦, 我需要攞住成績表見人, 咁可唔可以用另外d方法去輔助吓我個仔?

我其實最主要目的係話點解有做功課,妳要當欠交?唔通出去考公開試, d學生做咗作文, 只係詞不達意, 唔會話佢absent架嘛. 咁妳咪扣分囉.仲有呀, 個班主任仲要喺全班同學面前,將件事攞出嚟講,要全班同學講究竟我個仔有冇錯, 阿仔返嚟同我講唔開心, 話好似自己係罪犯, 俾人批判緊.跟住呢兩個星期吓吓""住阿仔, 呢個星期返4, 3日寫欠交功課, 1日話佢早會傾計,上堂又講d說話""阿仔...我問阿仔駛唔駛媽咪同老師傾吓, 佢話唔好, 費事又喺全班面前講..., 都唔知同唔同校長投訢,個老師真係好唔專業,仲話係音樂系碩士添

原帖由 joey1010 於 09-3-11 17:18 發表

原帖由 MaMaTracy 於 09-3-12 23:43 發表
唉, 我個仔都係呀, 今年已經6年級啦, 唔知話個班主任好定唔好...話說上星期一, 阿仔被寫手冊欠交作文,但其實阿仔已經做咗, 我仲幫佢對添,點知老師話沒有5個4字詞語, 所以當欠交, 咁我咪打電話問吓老師點解囉...我就 ...

你囝囝真係唔好彩
臨畢業竟然遇到咁老師

MaMaTracy:
你個問題如果是我,首先要個仔盡責任做好本份.
個仔投訴老師針對我會同老師了解,如我覺得老師真係對我個仔有針對和有影響成份我會同老師傾如沒改善同校長講.
目的是給他知當遇到覺得不公平時要出聲.

我係你, 我會約老師面談.  但我一定會先控制自己的EG, 平心靜氣請老師解釋比我知why 她的做法.   And tell her 我的想法 !  6年级真係好好好重要喎

原帖由 MaMaTracy 於 09-3-12 23:43 發表
唉, 我個仔都係呀, 今年已經6年級啦, 唔知話個班主任好定唔好...話說上星期一, 阿仔被寫手冊欠交作文,但其實阿仔已經做咗, 我仲幫佢對添,點知老師話沒有5個4字詞語, 所以當欠交, 咁我咪打電話問吓老師點解囉...我就 ...

我覺得老師好少會針對學生,除非個學生真係咩都做唔好,老師會睇緊d...所以個學生先會覺得老師針對自己。你嘗試同老師再傾下啦,不過要好好控制自己情緒啊。

醒目開學勳章

但我聽好多例子都係話老師會針對學生架, 我朋友就係最好例子, 由p.1針對到依家p.4, 聽朋友講真係"鄧"個小朋友悽涼, 搞到我地d家長有不滿, 都唔敢反映咁

原帖由 !貓貓老婆! 於 09-3-18 14:18 發表
我覺得老師好少會針對學生,除非個學生真係咩都做唔好,老師會睇緊d...所以個學生先會覺得老師針對自己。你嘗試同老師再傾下啦,不過要好好控制自己情緒啊。 ...

原帖由 BOSKERMA 於 09-3-19 14:02 發表
但我聽好多例子都係話老師會針對學生架, 我朋友就係最好例子, 由p.1針對到依家p.4, 聽朋友講真係"鄧"個小朋友悽涼, 搞到我地d家長有不滿, 都唔敢反映咁

...

"由p1針對到P4"!
咁點解唔幚個小朋友轉校呢? 如果係我,我唔會俾我個小朋友咁樣玩同唔開心.

真係有些老師唔係好專業, 又 low EQ!把自己的工作壓力發洩你小朋友身上!而家有証監會,警監會。。。。可唔可以有"師"監會 呢?

件事件就算你唔同老師傾, 在班裡都是各同學都知啦(都算攪大了)!!!
老師硬要將她"所謂的原則"去神服小朋友. 依家係教育, 唔係法官判案.
家長唔係去抗辯, 而係去"求情"喎!! 要佢明白小朋友不是抵賴, 希望老師唔會誤會.
如果係我, 就算好醜, 都想求個明白.
因為小朋友好好記性, 被老師"批判"過, 佢日後都會記得的.
求明白不是攪事端, 不是抗爭什麼, 要她認同什麼....
再者, 都想了解吓老師的板本.

醒目開學勳章

我都有咁問我朋友, 爸爸話p.1時已好想轉校, 但媽咪唔讚成, 所以未繼續讀落去, 俾我p.1唔轉p.2都一定轉呀, 對學校失信心之外, 咁樣嘅環境學習, 對小朋友自信心亦影響好大, 最慘我朋友每次對老師有意見或投訴後, 之後個老師一定對我朋友個仔"報復", 搞到個小朋友有嘢都唔敢講俾父母知, 驚自己第日受罪, 個仔重成日講唔係老師唔好, 係自己唔乖做成啫, 唉! 真係慘呀。

原帖由 happypigpig 於 09-3-19 14:43 發表

"由p1針對到P4"!
咁點解唔幚個小朋友轉校呢? 如果係我,我唔會俾我個小朋友咁樣玩同唔開心.

原帖由 BOSKERMA 於 09-3-20 12:06 發表
我都有咁問我朋友, 爸爸話p.1時已好想轉校, 但媽咪唔讚成, 所以未繼續讀落去, 俾我p.1唔轉p.2都一定轉呀, 對學校失信心之外, 咁樣嘅環境學習, 對小朋友自信心亦影響好大, 最慘我朋友每次對老師有意見或投訴後, 之後 ...

點可以比小朋友咁委屈架
對佢心理有好大影響架

投訢...........個老師啦,話比校長.....知!!

MaMaTracy
我個仔仔六年級時也被班主任玩針對,仔仔手多多關了走廊的燈,班主任竟記一缺點,表面又對我仔話:你好可愛...好彩現已升中.

d 老師淨係想教d好教既, 現在d教師真 o
亞仔唔係日日都咁乖, 有時頑皮一下, 就衰足成個星期 (被針對), 近日又問題多多, 又要心理輔導, 救命呀!