用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 PLEASE HELP!!! 聖道迦南好唔好
go

PLEASE HELP!!! 聖道迦南好唔好

請各位靚靚家長幫幫手,因我的朋友的一位女兒剛收到
此校(位于順刺邨近)通知已被取錄,要在本月十三日前註冊,但我的朋友感到非常猶疑,因如註冊就需要放棄
大抽獎,請各位熱心家長幫幫手,提供一些此校的資料。
她的女兒成績介乎于BAND 2 尾,但老師說她会更進步。

謝謝!

我仔仔的老師說十分麻麻地!

參考吓

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=45

原帖由 DARDAR 於 09-3-9 16:54 發表
請各位靚靚家長幫幫手,因我的朋友的一位女兒剛收到
此校(位于順刺邨近)通知已被取錄,要在本月十三日前註冊,但我的朋友感到非常猶疑,因如註冊就需要放棄
大抽獎,請各位熱心家長幫幫手,提供一些此校的資料。
她的女兒成績 ...

not so good!
janettemama

可以講得具體些嗎? 例如那方面呢? 我都好想知

原帖由 teresaman 於 09-3-11 10:12 發表
not so good!

簽名被屏蔽

hI, reneeleung

可唔可以講消息來源, 我正在統計好的comments 及壞的comments及其可信性

Thanks,

原帖由 reneeleung 於 09-3-11 13:18 發表
但以我所知,聖道迦南係觀塘區幾好的中學, 老師真係好勤力和比心機.

各位家長
我都收到聖道迦南cfm信呀
之前已經cfm 左林大輝
點算呀, 邊間好d呀
我都估我仔料子, 係可以去呢2間咋
但學術 & 校風 & 老師邊間比較優勢好呀

點解無現成家長過來分享

恭喜你呀,起碼有兩個選擇了。
路程邊間近你, 同方便返學呢?

原帖由 bkqueen 於 09-3-11 20:23 發表
各位家長
點算呀, 邊間好d呀

點解無現成家長過來分享mouth:" />mouth:" /> ...
多一點努力 多一點回憶!

醒目開學勳章

原帖由 bkqueen 於 09-3-11 20:23 發表
各位家長
點算呀, 邊間好d呀

點解無現成家長過來分享mouth:" />mouth:" /> ...

pm果邊short short地, send左又唔見有, 唔知你收唔收到?

Latte, 又名臭Te或臭喵.

veronna

收唔到你pm

bkman

交通計就迦南近d
點算好呀...
我緊張校風多d

今天早上同亞仔老師傾過, 佢話這校收生有band1-band3, 早幾年學校都有 band3生去讀, 不過上年有個band1生好喜歡間學校, 堅持去讀, 不過就讀得好開心, 而老師畀咗band 1生的家長同我contact, 剛剛同佢傾完, 佢話係有d壞學生, 不過多是高年班, 學校是前兩年先自行收生, 所以佢地先有得選擇學生, 高年班是中央派位, 而多數收band2-band3生, 所以辦到依加都無法升grade, 佢話d老師好有愛心,

另亞仔間小校不是英小, 如果課本全英文, 是否追得好辛苦?

少少意見:

如果兩間都差唔多, 係米選間近D會好D? 始終日日返學放學, 時間都好重要, 每日用多30分鐘, 一年落里條數都好禁計喎。 另外其實都可以問下小朋友, 喜歡邊間, 如果小朋友中意運動, 咁林大輝運動方面好似幾好。 始終讀果個係拒, 拒喜歡都幾重要下。 另外如果學費係重要, 咁聖道迦南學費平少少, 每年
9,000 (S1-S3). 林大輝每年10,000-12,000(S1-S3), 省下的錢可以用來補習。 (個人意見-最后要自己霖)。

原帖由 bkqueen 於 09-3-12 10:34 發表
veronna

收唔到你pm

bkman

交通計就迦南近d
點算好呀...
我緊張校風多d
多一點努力 多一點回憶!