用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你會唔會比小朋友留班
go

你會唔會比小朋友留班

如果成績唔好, 主科有兩料都緊緊合格, 可唔可以要求學校比小朋友留班 ?
但又驚小朋友留班後自卑, 但又唔想轉校. 如果係你, 你會點做 ?

我仔都試過主科緊緊合甲,我問佢班主任好唔好留班,佢話佢都讚誠留班,因為我仔個(低)唔係咁好.當時我仔唔想留班,仲喊咗好耐,咁好多人就同我仔傾,話係為佢好.佢好無奈都要留班.
如果學校有位係可以留班.但如果果間學校無乜位就未必可留班.
我係自己寫信去學校要求比我仔留班,留班後成績好咗好多

原帖由 Daisy媽咪 於 09-3-9 23:21 發表
如果成績唔好, 主科有兩料都緊緊合格, 可唔可以要求學校比小朋友留班 ?
但又驚小朋友留班後自卑, 但又唔想轉校. 如果係你, 你會點做 ?

原帖由 樂俊藍媽咪 於 09-3-9 23:54 發表
我仔都試過主科緊緊合甲,我問佢班主任好唔好留班,佢話佢都讚誠留班,因為我仔個(低)唔係咁好.當時我仔唔想留班,仲喊咗好耐,咁好多人就同我仔傾,話係為佢好.佢好無奈都要留班.
如果學校有位係可以留班.但如果果間學校 ...

多謝你既意見.
不過我個囡有既問題係, 識少少就以為自己識哂, 上堂就遊雲, 我最驚佢留班之後, 以為d野自己學過哂, 就驕傲, 輕視, 咁就得不嘗失....

如果主科不合格,就証明小朋友真的不明白,以前我有個同學也是留班生,留班後,她的底打穩了,成績也開始中上,一直到畢業,所以留班也不一定不好,但是,對小朋友的心理輔導要做足。

如果是小一或小二,都還可以曾下學期惡補一下,經暑假地獄式訓練,或可有轉機,因為萬一失敗,還可以在小三留班,因為一上小四,一切都已經塵埃落定。

原帖由 MariaTsui 於 09-3-10 13:19 發表
如果主科不合格,就証明小朋友真的不明白,以前我有個同學也是留班生,留班後,她的底打穩了,成績也開始中上,一直到畢業,所以留班也不一定不好,但是,對小朋友的心理輔導要做足。

如果是小一或小二,都還可以曾下學期惡補 ...

但佢已經四年班啦....

還好未到五年班呢!!

原帖由 Daisy媽咪 於 09-3-10 21:34 發表

我讚成留班~

如果小朋友不明白, 硬要佢升多一年班, 對佢係唔好, 作為家長應該分清結果與問題的關鍵, 嗰結果係好, 為何不去試?
而要等到不可收拾時才去解決問題嗎?
周圍人的眼光都唔要去考慮, 重要的是考慮自身的利益

原帖由 Daisy媽咪 於 09-3-10 08:29 發表

多謝你既意見.
不過我個囡有既問題係, 識少少就以為自己識哂, 上堂就遊雲, 我最驚佢留班之後, 以為d野自己學過哂, 就驕傲, 輕視, 咁就得不嘗失.... ...

樓主,小四留班是最後機會,如果成績不好,不要勉強,因為小五有呈分試,不可以留班,你可以想想,小五小六成績不好,主科不合格,一定不能升Band 1 中,如果連Band 2都入不到,就會入Band 3,你看Band 3 學校的校風真的 ...,一定要認真和小朋友溝通一下,小四的小朋友應該會明白自己的情況。

原帖由 MariaTsui 於 09-3-11 13:06 發表
樓主,小四留班是最後機會,如果成績不好,不要勉強,因為小五有呈分試,不可以留班,你可以想想,小五小六成績不好,主科不合格,一定不能升Band 1 中,如果連Band 2都入不到,就會入Band 3,你看Band 3 學校的校風真的 :naught ...

明白, 但想留班, 都要學校肯至得!

我仔都係4年班留架
初初佢都話自己識晒唔駛點聽書
但後尾佢都知唔係就比心機去讀
終於佢升上band 2
小5係無得留班架
要留就一定小4留
係最後機會
原帖由 Daisy媽咪 於 09-3-10 21:34 發表

你問下學校可唔可以留班同有無位先
如果有位,學校會教你點做
原帖由 Daisy媽咪 於 09-3-11 22:17 發表

明白, 但想留班, 都要學校肯至得!

寫信去學校要求比我仔留班

我想請問你仔仔係私校or津校?

津校
原帖由 greetings 於 09-3-12 18:04 發表
我想請問你仔仔係私校or津校?

原帖由 樂俊藍媽咪 於 09-3-12 21:38 發表
津校

如果想留班, 應該幾時同學校講 ? 依家, 定到最尾學期考完試先 ?

有d學校係5月會收插班生
你可以係5月同學校講
再唔係就等考完試
睇下d成績有無進步
不過可能會無位架喇
原帖由 Daisy媽咪 於 09-3-13 21:33 發表

如果想留班, 應該幾時同學校講 ? 依家, 定到最尾學期考完試先 ?

大家好呀! 我個囡今年小三, 佢d成績又係唔好, 主科個三科, 科科都唔合格, 我都想今年要佢留班, 但我又好驚佢既自專心同心理會有影響, 自己唔知點同佢講等佢個心理會d, 其實我都擔心佢留班都係一樣係讀書方面無咩改變, 我唔知點算好, 覺得好煩, 真係好擔心 唔知有無人可以俾d意見我, 其實我同佢既班主任傾過, 佢話我個囡好心散, 唔專心又無自覺性, 但老師就無話意見俾我佢留班定唔留班好, 剩係叫我自己諗下對我個囡有無影響, 只係話學校有呢一個機制, 如果真係要佢留班既話就要寫信俾學校既校長.

原帖由 Daisy媽咪 於 09-3-13 21:33 發表

我就係派咗上學期既成績表之後同老師講, 但我都話其實我都想睇埋下學期先, 但我就覺得同老師講咗先會好d.

我想問下係封信大約點寫, 唔知可唔可以講俾我聽等我有個參考, thanks!

原帖由 AnitaBao 於 09-3-14 22:11 發表
留班有好有唔好

好: 可以幫佢打好基礎, 除非你打算花好多錢比佢補習

壞: 比同級大一齡

我試下問下班主任先!