用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 協康會 - 康苗幼兒園
go

[聽/語障] 協康會 - 康苗幼兒園

上週六去旺角協康會青蔥計劃 (奧運站), 言語治療部在一樓, 地下有間協康會康苗幼兒園,中心主任講這所幼兒園有12i, 上言語治療的同學會用上面言語治療部的課室(有大房),間幼兒園好似幾照顧特殊兒童的需要. 有無家長知係唔係呀?

醒目開學勳章

呢間幼兒園既I位好難排喎,聽講D功課都幾深.

我以為佢係協康會搞,會更貼近語障寶寶的需要!功課深我個仔一定搞不掂,現在教他紅色,黃色,綠色都未搞得掂, Anyway! 多謝你的資料!

其實我當天只是路過此幼兒園 (因為細仔將於3月中開始去此幼兒園上面的協康做言語治療), 見個中心主任講他們有部份資源會共用, 而幼兒園i位同學會上去上堂,好似幾吸引呢!
你知啦,我地上言語治療要比600一堂呢!!

原帖由 sharon26788 於 09-3-3 22:45 發表
呢間幼兒園既I位好難排喎,聽講D功課都幾深.

我朋友說如果小朋友讀i位就ok,一般小朋友就不好了.
原帖由 kinheimom 於 09-3-3 14:33 發表
上週六去旺角協康會青蔥計劃 (奧運站), 言語治療部在一樓, 地下有間協康會康苗幼兒園,中心主任講這所幼兒園有12個i位, 上言語治療的同學會用上面言語治療部的課室(有大房),間幼兒園好似幾照顧特殊兒童的需要. 有無家 ...

醒目開學勳章

原帖由 大鴨媽 於 09-3-5 19:35 發表

可唔可以再講詳細少少?或者PM俾我啊

我朋友只係講協康會一向做有特殊需要的小朋友都不錯...

我唔知你仲想知什麼

原帖由 sharon26788 於 09-3-5 22:52 發表

可唔可以再講詳細少少?或者PM俾我啊

咁其實如果不是考慮到語障寶寶在一般普通的幼兒園未能得到特別照顧, 對我來說,協康康苗當時不是首選,小朋友要搭好耐車先到。

我諗個結論是如果語障寶寶可以排到呢間幼兒園的i班應該不錯,至於普通位就要看你的家與這間幼兒園近不近囉!!!

有無同你地講, 早兩日打電話去致府兒童評估中心問下排成點,他們說一定要等6個月(並非早前說的9個月),而我細仔由於舊年年尾見姑娘, 所以今年6月一定有得見,今年6月去會見兒科醫生和聽力學家, 另姑娘說就算6月見完醫生真的決定你要排i位都要排隊, 姑娘說有些家長堅持選樓下個間幼兒園的i,等左年幾都未有位, 所以她強烈建議家長一定要最少選3, 不要計較搭地鐵搭多幾個站

原帖由 大鴨媽 於 09-3-6 09:17 發表
我朋友只係講協康會一向做有特殊需要的小朋友都不錯...

我唔知你仲想知什麼

你家附近沒有有i位的幼兒學校嗎?不一定是協康會的..還有其他的...我個仔以前讀播道會的也ok.

重要的事有語障的小朋友在i位可以接受比較好的言語治療...在這階段的language學習比較好..要打好基礎...

要不是上小學時也沒有太多時間可以兼顧啦...除非到時他的language仍然有問題...

當然大家都唔希望小孩到時仍然在language上不好啦...

相信協康會的口碑不差,因為他是專做幼兒工作及有特殊需要的....

原帖由 kinheimom 於 09-3-6 09:45 發表
咁其實如果不是考慮到語障寶寶在一般普通的幼兒園未能得到特別照顧, 對我來說,協康康苗當時不是首選,小朋友要搭好耐車先到。

我諗個結論是 – 如果語障寶寶可以排到呢間幼兒園的i班應該不錯,至於普通位就要看你的 ...

醒目開學勳章

原帖由 大鴨媽 於 09-3-5 19:35 發表

唔明點解會話對一般小朋友唔好?

我估要看那間學校收的i位學生是否只有language問題或是有其他啦

可能會受影響掛...我都唔知

如果你一定要知我要再問下他啦

原帖由 sharon26788 於 09-3-8 22:41 發表

唔明點解會話對一般小朋友唔好?

醒目開學勳章

對於I位小朋友,相信一定係照顧得唔錯;我祇係想瞭解下普通小朋友既學習情況咋

try try to ask and see whether he knows about this la

原帖由 sharon26788 於 09-3-9 23:29 發表
對於I位小朋友,相信一定係照顧得唔錯;我祇係想瞭解下普通小朋友既學習情況咋

醒目開學勳章

如果麻煩既就唔使啦

我問左啦,他話沒有什麼特別..只不過是一間幼兒學校...不過有i仔..有d人可能唔喜歡

原帖由 sharon26788 於 09-3-11 22:30 發表
如果麻煩既就唔使啦

醒目開學勳章

明白哂,THX

不用客氣啦

原帖由 sharon26788 於 09-3-15 22:16 發表
明白哂,THX

協康會無錯對有特殊需要o既小朋友幾好,不過講緊係s位;
每個機構都有佢o既好處同唔好處,我聽過一位青蔥o既導師話,協康i位未必係最好﹗
以我所知,s位協康好,i位唔係最好;基教i位好,s位就好差﹗

基教全名係什麼?

原帖由 annaanna 於 09-4-21 12:20 發表
協康會無錯對有特殊需要o既小朋友幾好,不過講緊係s位;
每個機構都有佢o既好處同唔好處,我聽過一位青蔥o既導師話,協康i位未必係最好﹗
以我所知,s位協康好,i位唔係最好;基教i位好,s位就好差﹗ ...

醒目開學勳章

聽講I位保良局同救世軍幾好.

基督教服務處

原帖由 kinheimom 於 09-4-21 21:44 發表
基教全名係什麼?