用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無語言遲緩嘅BB讀普通雙語幼稚園?
go

[聽/語障] 有無語言遲緩嘅BB讀普通雙語幼稚園? [複製鏈接]

有無語言遲緩嘅BB讀普通雙語幼稚園?老師有無投訴你個仔女唔太講嘢?又或者老師比好多鼓勵佢令情況好轉?

我女兒3歲有speech delay, 上緊ST冶療!ST話佢肯講嘢,但系同人溝通就麻麻,因為常識唔叻!我已經セ嘢都講,一日不停講嘢都幾倦..但睇女兒情況在進步中!

女兒上一間雙語幼稚園,英普。老師話佢明白佢講セ,會乖乖做指示,但就唔講嘢!我已另報一間local cantonese 幼稚園,收了!但仍考膚應唔應該轉校!
   0    0    0    0

你可以問下你個st,不過一般有speech delay的孩子應該先stick to一個language先..雙語會影響他的發展

原帖由 kadie 於 09-3-9 17:31 發表
有無語言遲緩嘅BB讀普通雙語幼稚園?老師有無投訴你個仔女唔太講嘢?又或者老師比好多鼓勵佢令情況好轉?

我女兒3歲有speech delay, 上緊ST冶療!ST話佢肯講嘢,但系同人溝通就麻麻,因為常識唔叻!我已經セ嘢都講,一日不停講嘢都 ...

我囝情況差唔多....依家3歲4個月....開口說話只4個月左右...進步得好好,但跟standard 仍有距離....響2個月前入讀一間 IS kinder....學校以英文為主,但每日仍有半小時中文或普通話教...學校話囝囝有講野,但不多,一來可能係插班原故,二來可能真係無信心開口啩?!不過囝囝私下跟朋友仔玩時好多野講,仲識用簡單的字黎嗌交....我都有諗返呢種學校對囝囝不利,不過眼見囝囝其實可以 handle 中英文呢 (例如你用中文問,佢可以用中交答;你用英文問,佢可以用英文答),只係用詞比較簡單....所以我會再睇多一段時間,直至今年八月喇,到時如果囝囝進展唔理想既話,會轉去中文學校,否則會繼續讀 IS...個人覺得依家好少學校會只用一個 language 去教學呢,就算屋村學校都可能有個外籍老師教英文,避來避去不是辦法...不過每個小朋友都唔一樣,每個家長既看法亦都唔同,你自己或搵人評估下囡囡情況/水平先再打算吧!

Btw, 聽講同小朋友讀/講多點故事書會對理解有幫助呢!

原帖由 kadie 於 09-3-9 17:31 發表

我女兒3歲有speech delay, 上緊ST冶療!ST話佢肯講嘢,但系同人溝通就麻麻,因為常識唔叻!我已經セ嘢都講,一日不停講嘢都 ...

Thank you 大鴨媽 & gardenwoods,

因為囡囡由1歲班已入讀那間IS嘅playgroup再到依家上nursery兩歲班。今年9月就升3歲班K1了。因為今年年頭先發現佢有speech delay, 系lee兩三個月已做了很多補救,上ST (ST assess her as 1 yr behind),做了自閉証評估 (無自閉傾向),由全英文溝通变全廣東話,attend communication skills course, 又塭定一間local cantonese kindergarten。
但見女兒進步情況幾快,所以又考膚比返個囡系IS到讀。但她此中唔肯系學校講英文,Miss 同佢講嘢,只系微笑同乖乖做老師叫做嘅嘢,但唔講嘢真系几頭痕!
系屋企或其他環境就セ都講,但系學校就啞咗咁!可能無信心講英文?

都有可能,你記得問下st的意見

原帖由 kadie 於 09-3-10 14:05 發表

因為囡囡由1歲班已入讀那間IS嘅playgroup再到依家上nursery兩歲班。今年9月就升3歲班K1了。因為今年年頭先發現佢有speech delay, 系lee兩三個月已做了很多補救,上ST (ST assess her ...

好多有 speech delay 既小朋友都有呢個問題,尤其係響大眾面前...我囝響1:1既情況下,無論中或英都好肯講架,有時都可以幾嘈 tim...不過當有幾個小朋友一齊既時候,佢就會靜落,甚至走開,寧願自己一個玩...好明顯,係無信心既表現,因為知道唔夠人講嘛...好多時剛想答時又俾人“截糊”...識講既詞彙又唔夠用...等等既例子都好容易令佢地失去信心/原動力去開口講....
在家肯講就一定喇,因為家人一定唔會笑佢嘛....亦無分講得好唔好....當然無壓力,可以大講特講喇....
最治本既方法一定係操多點,好讓delay 減少點...另外給孩子多點鼓勵吧...我也正在努力當中呢!
加油!

原帖由 kadie 於 09-3-10 14:05 發表

因為囡囡由1歲班已入讀那間IS嘅playgroup再到依家上nursery兩歲班。今年9月就升3歲班K1了。因為今年年頭先發現佢有speech delay, 系lee兩三個月已做了很多補救,上ST (ST assess her ...

thank you Gardenwood!

你原全講中哂我女兒的情況,就同你仔仔一樣! 我都好頭痛,希望佢自信心大D, 系其他人面前講多D嘢啦! 請分享吓你平時做D咩訓練?

因為我想囝囝讀IS,所以會盡法令佢既英文程度高點...除為之後既 Y1 interview 作準備外,亦想佢響依家間 kinder 度好過點...試問如果無法跟老師/同學好好溝通,返學又點會開心?!囝囝依家有兩個英文老師跟住...一星期有4堂....另加政府既ST,兩星期1堂 (但用廣東話)....除此之外,無訓練喇....因為佢已經開口嘛,唔係唔識講,只係需要時間同多練習,再講正點、再儲多點詞彙等,應該還是可以的呢!而讀故事書可以幫小朋友明白事情既故事性 (即有前因,所以有後果),亦可用故事內容教導小朋友 「點解」呢道理....識問「點解」好重要的,因為識問代表小朋友明白每項事情並不只是表面看到的那樣簡單....
加油!

原帖由 kadie 於 09-3-12 12:35 發表
thank you Gardenwood!

你原全講中哂我女兒的情況,就同你仔仔一樣! 我都好頭痛,希望佢自信心大D, 系其他人面前講多D嘢啦! 請分享吓你平時做D咩訓練?

我個囡肯講廣東話,唔講英文!但佢讀緊IS,所以都系一個問題!可能佢詞彙差豆,無信心講啦!諗住比佢上吓phonics,好無呢?
依家上緊英文教嘅communication skills, ST堂就上一星期兩節(廣東話)..
‹ 上一主題|下一主題