用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中區有邊間幼稚園for女仔係好?
go

中區有邊間幼稚園for女仔係好? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

聖公會幼稚園(但係無聯繫小學);
真光(堅道)幼稚園(我問過佢地係同大坑真光小學聯繫,不過亦有媽咪話唔係)

聖心 (女校)(幼稚園/小學/中學)
聖嘉勒 (女校)(幼稚園/小學/中學)
聖士提反女子  (女校)(幼稚園/小學/中學)(小一要大抽獎, 如果抽唔中叩門都較著數)

簽名被屏蔽

how about st. clare? 要坐校車嗎?

原帖由 Sum107 於 09-3-10 11:25 發表
想問吓你地,K1-K3你地會唔會prefer唔洗搭車返學嘅學校?
如呢個係考慮因素,中環較好係咪只有:
聖公會幼稚園
真光(堅道)幼稚園
聖心 (女校)
聖保羅堂 (點解你地無提呢間嘅?)

我都有諗聖士提反女子,但要搭車囉... ...
希望每天開心渡過 ;-)

堅道真光幼稚園同大坑真光小學係有聯繫, 因為本人曾經都想小女讀真光, 不過後來聖嘉勒收左小女, 所以放棄!

另外聖心/聖嘉勒/聖士提反女都是不錯選擇, 只於聖保羅堂係男女校黎架喎!

如果你去聖士提反女要坐車, 咁聖嘉勒都要, 因為佢地幼稚園係附近。

我唔贊成小朋友咁細個坐校車, 如果可以既話最好自己親自接送, 盈盈而家係堅道讀N, 我每朝返工前都親自湊佢返學, 放學就婆婆接。

回覆 #4 的文章

我覺得都係自己送返學好o的(如果時間許可的話)~
(聖心, 聖嘉勒 & 聖士提反女子)除o左呢3間幼稚園係女校之外, 其餘的幼稚園都係男女校 ...
如果女仔揀幼稚園係要排次序的話, 這幾間之中我諗聖保羅堂多數係排最尾... (我相信係較少人討論的原因)

簽名被屏蔽

有...真光 & 寶血都係呀...到中學先係女校.

不過唔知你喜唔喜歡.

原帖由 Sum107 於 09-3-10 19:58 發表
你地覺得咁細個就讀女校點睇?
我個人最想中學前男女校,去到中學先女校,不過咁就唔會有直屬,好矛盾呢!
希望每天開心渡過 ;-)

聖士提反女子中學附屬幼稚園 - 學生性別︰男女的
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php

原帖由 spmok1999 於 10/3/2009 17:27 發表
我覺得都係自己送返學好o的(如果時間許可的話)~
(聖心, 聖嘉勒 & 聖士提反女子)除o左呢3間幼稚園係女校之外, 其餘的幼稚園都係男女校 ...
如果女仔揀幼稚園係要排次序的話, 這幾間之中我諗聖保羅堂多數係排最尾... ( ...

原帖由 Good-Luck 於 09-3-11 16:02 發表
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php

In fact, there is no boy in this kinder.

原帖由 小豬脾 於 09-3-11 16:38 發表

In fact, there is no boy in this kinder.

係男女校但又冇男仔? 咁奇怪!點解呢?

真光 & 聖心都有男仔啦 ...

原帖由 Good-Luck 於 09-3-11 16:02 發表

聖心幼稚園都係男女的~

我表姐係細細個(幼稚園)讀聖心, 當時無收男仔, 我小學就開始讀聖士提反女, 我妹妹又係由幼稚園讀聖嘉勒, 我又唔覺得讀女校有咩問題bor!

我自己反而喜歡女校, 而家d小朋友太早熟, 讀男女校既小學我反而加倍擔心, 我唔係話讀女校可以掉而輕心, 但係始終會容易睇實佢!

唔好講到小朋友會發生個件事, 始終拍拖會令人分心架麻!

第一, 而家香港女多男少, 所以男女校都以女仔居多!

第二, 我相信唔係太多男仔家長會揀d無直屬中學既幼稚園俾仔仔。

第三, 好多男仔爭住讀聖心幼稚園, 係因為聖心幼稚園, 容易考入高主教小學, 相反聖士提反女無咁易, 所以無男仔讀都唔奇!
原帖由 spmok1999 於 09-3-12 12:54 發表

聖心幼稚園都係男女的~

港島區o既直資/私小一, 相比起其他, 高主教同聖嘉勒都係屬於比較容易入的一批學校, 可以說是較次一級的其中兩間 ...

讀聖士提反女子幼稚園我諗其實多數都想小一大抽獎若抽唔中的話即使叩門都較著數?

既然讀得有直資/私小一o既幼稚園, 我諗太多數家長都會考慮直上直資/私小一的?

我覺得點解冇男仔讀聖士提反女子幼稚園係因為個校名寫明 "女子", 有o的家長誤以為只係 for 女仔 only 所以冇報, 而且 interview 的日子我諗亦係排到最後的一間, 基本上太多數已經有一間或以上的 k1 學位, 如果你個係仔的話有咩理由會考慮入讀一間校名寫明 "女子" 又要等到咁遲先有得 in. o既幼稚園呢? 如果有的話我相信係同幼稚園方面有關係的或者係住得好近呢?

我都係估估下o架咋...

你咁講似乎好睇唔起聖嘉勒同埋高主教喎!

我一對仔女分別係聖嘉勒到讀小二同埋係高主教到讀小一, 我自覺兩間都好好, 我覺得我當年放棄左聖心同埋聖公會係岩既!
原帖由 spmok1999 於 09-3-12 13:53 發表
港島區o既直資/私小一, 相比起其他, 高主教同聖嘉勒都係屬於比較容易入的一批學校, 可以說是較次一級的其中兩間 ...

讀聖士提反女子幼稚園我諗其實多數都想小一大抽獎若抽唔中的話即使叩門都較著數?

既然讀得有直 ...

hiuying, can u share more info on St Clare's? i am considering to let my daughter study there......u can pm me the contact method.. thanks

原帖由 happysin 於 09-3-12 15:59 發表
hiuying, can u share more info on St Clare's? i am considering to let my daughter study there......u can pm me the contact method.. thanks
你女女打算讀聖嘉勒小學定係幼稚園??

St clare is very good. 佢地三文四語(//), 每個學期都有四次大測, 兩次大考, 每個星期都有黙書, 家課唔算太多, 佢地雖然都係傳統教學, 但係唔算迫得太辛苦, 呢個係我當年放棄聖心既原因, 我敏敏讀得好開心, 而且佢地因為好著重英文, 所以佢咁細個d英文就好好, 而且佢地都好注重「品德」, 佢地個個學生都好純好聽話, 尤其而家轉左校長, 改革左, 話唔定將來會好過聖心。

雖然我對仔女兩個都係讀私校好重皮, 但係我覺得值得既。

thank you ar... my daughter will be in st clare's pm class but still have hesitation as st clare's is not that famous.. but i know she is good at moral training which is qutie important for our kids.. any comment on the kindergarten?
‹ 上一主題|下一主題