用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 蘇浙小學(國際班) ( 北角)家長請進
go

蘇浙小學(國際班) ( 北角)家長請進 [複製鏈接]

蘇浙小學(國際班) ( 北角)家長請進

請問有無家長熟悉此間學校
1.是否主力用普通話和英文教学?
2.是否以活動教学上堂?
3.校風如何?
謝!
   0    0    0    0

請問有無家長熟悉此間學校
1.是否主力用普通話和英文教学?
由Kindergarten, Receiption and P.1每天45mins普通話, 其餘全部英文教學.

2.是否以活動教学上堂?
是以活動教學, P.1很多校外參觀以配合學校所教的課程.

3.校風如何?
校風ok, 小朋友煩錯要罰企. 外出要排隊. 走廊不准走. 上堂不可和小朋友傾計. 小朋友之間傾計要用英文. 不准講廣東話.

我囡囡依家讀緊Reception Class.

KCIS的上課語言是英語及普通話(分時段進行);去年(即囡囡讀緊K1),我間中會聽見有小朋友講廣東話,不過今年較少見到這種情況,可能他們掌握英語/普通話的能力加強了.

囡囡最近的主題是Minibeasts,學校要佢地帶"雞蛋盒"做模式,Assembly的表演亦與Minibeasts有關,我聽見囡囡回家唱:"The ants go marching one by one, hurrah, hurrah.....The little one stops to suck his thumb..."
佢由one唱到ten,每次我都覺得好好笑.
另外,佢帶了一個"Bug in the Rug"遊戲返屋企玩,並用英文解釋點樣玩.

感覺上,KCIS會比一般IS注意紀律.例如,每次Assembly 之後,校長都會讓"最乖最靜"的一班先行離開.

我囡囡今年八月會入讀Renaissance College,不過其實都有d唔捨得KCIS. 但是,由於蘇浙的保姆車唔經我地屋企,長遠來說,這都是一個問題.(因為我仲有個囝囝,工人好難接送兩個小朋友,可能要等佢地大過d先得.)

原帖由 琬晴B 於 09-3-12 14:26 發表
我囡囡依家讀緊Reception Class.

KCIS的上課語言是英語及普通話(分時段進行);去年(即囡囡讀緊K1),我間中會聽見有小朋友講廣東話,不過今年較少見到這種情況,可能他們掌握英語/普通話的能力加強了.

囡囡最近的主題是 ...

請問KCIS小一係幾多歲報架? 小女05年出世, 今年9月會報ESF, 想報埋KCIS以防萬一, 不過唔清楚係咪同ESF一樣5歲入學, Thanks~

KCIS同ESF一樣,都係英制(Kindergarten-->Reception-->.1)

原帖由 babyoush 於 09-3-12 14:49 發表

請問KCIS小一係幾多歲報架? 小女05年出世, 今年9月會報ESF, 想報埋KCIS以防萬一, 不過唔清楚係咪同ESF一樣5歲入學, Thanks~

??

想請問一下, 小女04年出生,現k2, 如下年入了kcis p.1, 仲可不可以參加政府的小一派位(即大抽獎?)

請問難不難考入蘇浙小學(國際班)P1?
囡囡正在在讀蘇浙普通話Kinder K1.
英文是囡囡 first language, 但曾經reject KCIS  kinder(國際班) 的 offer.

Hi thomas7799c,

如果英語是你囡囡的第一語言,那應該不會很困難.而且,雖然行政/教學獨立,KCS與KCIS始終是有一點connection的.

八卦問一下,為什麼你當時沒接受KCIS的offer呢?

其實我覺得KCS(主流部)很抵讀,扣除學券,每月只須約一千元,而且有不少外籍人士做同學仔.

琬晴B:D :D :D
‹ 上一主題|下一主題