用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳播道VS優才
go

將軍澳播道VS優才

播道 同優才兩間都係一條龍, 教學策略都唔錯既學校, 請問有冇人可以俾啲意見, share下邊間好啲?

又或同區有咩其他值得留意既小學?

謝謝!

原帖由 agneslw 於 09-3-12 00:02 發表
播道 同優才兩間都係一條龍, 教學策略都唔錯既學校, 請問有冇人可以俾啲意見, share下邊間好啲?

又或同區有咩其他值得留意既小學?

謝謝!

個人認為優才小一至小三要到旺角上課不太好, 學校好細, 班數少, 較難組織如school band, choir等等活動.  

播道似乎愈來愈多人選讀, 愈來愈難入.  課程一般, 學校行政, 老師資歷及教學方法較green. 有待驗証.

你有留意真道嗎 ? 三間之中似乎logo師資最好, 學校較具規模. 辦學團體亦有足夠support.

本人亦正為小兒張羅讀邊間好, 還望大家賜教.

回覆 # 的文章

原來優才小一到小三要到旺角上堂?! 咁真係好唔方便! 加上優才學費都唔平!

知唔知真道有幾多班同人數?http://psp.proj.hkedcity.net/chi ... m&school_id=320

原帖由 agneslw 於 09-3-12 23:18 發表
原來優才小一到小三要到旺角上堂?! 咁真係好唔方便! 加上優才學費都唔平!

知唔知真道有幾多班同人數?http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_class_stru.htm&school_id=320 ...

校長話教署批每班35人, 不過初小真道將六班分為七組上課, 所以小一二會小人一些, 這有助小朋友適應小學生活 小三開始, 小朋友已適應小學學習模式, 較behave 所以要變回六班, 因為學校afford 唔起多額外開資.

我有幾位街坊小朋友在真道讀, 她們的英文發音很好, 不過我問她們Gramma教到甚麼, 她們不懂回答. 後來家長話學校沒有特別注明教gramma. 因為是美式教法.

Thank you very much Pullip!

Thank you very much Pullip!