用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 同樣有宗教分, maryknoll定協恩大機會入d?
go

同樣有宗教分, maryknoll定協恩大機會入d? [複製鏈接]

我知道天主教係承認聖公會既洗禮, 我又係聖公會既教友(我個女都有洗禮), 咁係唔係2間學校都有5分宗教分? 如果係既話, 第一輪計分收生maryknoll定協恩機會大d呢?
   0    0    0    0

Not all 天主教學校都承認聖公會既洗禮. You better check with Maryknoll before making such assumption.

原帖由 luiluimama 於 09-3-13 22:18 發表
我知道天主教係承認聖公會既洗禮, 我又係聖公會既教友(我個女都有洗禮), 咁係唔係2間學校都有5分宗教分? 如果係既話, 第一輪計分收生maryknoll定協恩機會大d呢? ...

上年20分入Marynoll都不成功,因為20分除了天主教徒還有父母是該校的畢業生,Marynoll有很多校友,而這些校友很多都是教徒,所以她們會有25分。

你弄錯了. 是聖公會學校承認天主教洗禮, 並不是天主教學校承認聖公會洗禮. 所以天主教說聖公會在搶學生.

但只有一部分聖公會學校承認天主教洗禮. 協恩應該不承認. 即是, 天主教小朋友第一輪考協恩並無加分.

天主教學校係唔承認聖公會洗禮, 聖公會小朋友第一輪考瑪利諾一定無加分.

以你的情況, 要有分加, 只可以第一輪考協恩.

原帖由 luiluimama 於 09-3-13 22:18 發表
我知道天主教係承認聖公會既洗禮, 我又係聖公會既教友(我個女都有洗禮), 咁係唔係2間學校都有5分宗教分? 如果係既話, 第一輪計分收生maryknoll定協恩機會大d呢? ...
‹ 上一主題|下一主題