用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網點揀?
go

40網點揀?

仔仔今年k.2, 係時候要揀學校了.
有無家長一齊傾下?

我都係住向40號校網, 出年小兒升小一,到現在都吾知點揀學校好 ? 請比意見.

Thanks

如果只係你講呢3間
我會選擇嘉靈

40網大多人會選
maryknoll father
荔天
聖紀文
基福
聖安德烈
旅港開平

原帖由 pipi331 於 09-2-10 21:53 發表
請問 對下列小學有mud 意見/看法??

石硤尾 深信小學
白田天主教小學
寶血會嘉靈學校

請教料, 謝謝!
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

hi,各位媽媽,爸爸我仔仔今年k2我都好想看prolie and infrommation但都沒有人會send to me [email protected]唔該晒!:loveliness:

除左聖安德烈/旅港開平/嘉靈15分有機會外
其餘學校15分係唔駛諗
我仔依家p1
我有20分 (校友)
當時第1輪入左基福
我仔有同學15分入唔到
另1同學又係20分 (宗教) 都入到
另外當時o係bk 8到有小朋友15分入到聖安德烈
今年有幼稚園師弟15分入唔到聖紀文

原帖由 pipi331 於 09-2-16 21:51 發表

謝謝.
請問maryknoll father, 荔天, 聖紀文, 基福, 聖安德烈.
20分是唔是實得? 15分機會是否會好微??
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

其實yy13所說的學校都是40網最熱門,如果有20分,很大機會入,或者可以說是無問題,15分不是沒有機會,通常1st round只有20多個幸運兒。但家長謹記選學校一定要"重一而終",否則連叩門位都沒有。

石硤尾 深信小學 …這一間小學好多人第一輪已經入左,統一位餘額好少…本人日日都會經此小學返工…感覺學生都ok!

白田天主教小學…一間我自己唔會揀比我自己仔女的學校…感覺好麻麻!

寶血會嘉靈學校…一間都想入的小學…我個女都第三志願…都有好多新移民選擇呢間!

其實我想問 pipi331為何只關注呢三間學校呢?你住那裡呀?

原帖由 pipi331 於 09-2-18 23:09 發表

我住石硤尾,想揾間近近地又ok好的,慳車錢同時間,比亞仔休息多d都好呀.  計來計去, 只得15分,咁40網入面最hit的應該唔得.

仲有我自已都返工,但揾得唔多,又隨時唔隱陣果隻.
如果入咗名校,咁又要補習追學業成績,學 ...

其實你住石硤尾做咩阿仔讀保護兒童會呢?都唔近喎!石硤尾咁多幼稚園,點解你去到咁遠呀?

原帖由 pipi331 於 09-2-18 23:09 發表

我住石硤尾,想揾間近近地又ok好的,慳車錢同時間,比亞仔休息多d都好呀.  計來計去, 只得15分,咁40網入面最hit的應該唔得.

仲有我自已都返工,但揾得唔多,又隨時唔隱陣果隻.
如果入咗名校,咁又要補習追學業成績,學 ...

如果一間中規中矩,我反而會提意大坑東宣道小學!雙職父母可以六點前接放學!都幾好呀!

原帖由 pipi331 於 09-2-19 21:21 發表

多謝指教.

講真呀!我同你大家都係要返工…真係幾辛苦呀!我同你都係石硤尾人…我都有你所post的感受呀!我地大家都要互相支持下大家呀!

原帖由 龍鳳胎 於 09-2-18 14:17 發表
石硤尾 深信小學 …這一間小學好多人第一輪已經入左,統一位餘額好少…本人日日都會經此小學返工…感覺學生都ok!

白田天主教小學…一間我自己唔會揀比我自己仔女的學校…感覺好麻麻!

寶血會嘉靈學校…一間都想入的小學…我個女都第三志願…都有好多新移民選擇呢間!

我幾鐘意呢間
大至於近我
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

請問聖芳濟愛德小學好唔好? 我是舊生, 仔仔入讀機會大唔大呢?

協和OK嗎?

原帖由 pipi331 於 09-2-20 21:03 發表

大家咁話.

雖然話住是石硤尾但都近長沙灣,見保護兒童會好似幾大, 咪傻傻地咁送咗佢入去lor.

我想問石硤尾基督教服務處幼兒學校同白田救世軍幼稚園好唔好. 有朋友問我,但我唔識答, 請指教. ...

基督教服務處石硤尾幼兒學校個個都話好!老師有愛心!嬸嬸又好呀!
白田救世軍就唔知呀!