用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名 校 no show 潮
go

名 校 no show 潮

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090313&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=12488285&cat_id=45&coln_id=20

中學又如何呢?

I wonder the same thing - is it the same situation for F1 this year. Mmm...

第一輪收生時就唔知,但第二輪16/3就會好快就知啦! 大家留意一下吧!      

回覆 # 的文章

隔 牆 有 耳 : 名 校 no show 潮 評分: 7.4 (15人)  瀏覽人次: 10,800  回應: 0
曾 幾 何 時 , 有 「 貴 族 直 資 」 之 稱 嘅 聖 保 羅 男 女 中 學 附 屬 小 學 一 位 難 求 , 家 長 出 盡 法 寶 , 花 盡 人 力 物 力 想 送 仔 女 入 名 校 ; 今 時 唔 同 往 日 , 八 方 聽 聞 St. Paul's Co-ed 附 小 最 近 公 佈 招 生 結 果 後 , 其 中 一 組 12 個 學 生 , 竟 然 有 一 半 人 唔 要 呢 個 咁 矜 貴 嘅 學 位 , 令 校 方 愕 然 。

金 融 海 嘯 累 事
香 港 大 把 名 校 , 你 揀 人 、 人 揀 你 , 正 常 情 況 下 , 都 有 少 數 學 生 獲 取 錄 後 唔 入 學 , 有 人 可 能 讀 第 二 間 , 亦 有 啲 去 留 學 , 呢 次 咁 多 人 no show , 卻 係 歷 年 罕 見 , 校 方 了 解 後 , 原 來 又 係 金 融 海 嘯 累 事 。 呢 間 貴 族 小 學 每 年 學 費 48,000 蚊 , 當 滙 豐 每 股 120 幾 蚊 時 , 一 手 已 經 夠 交 成 年 學 費 有 找 , 好 多 中 產 家 長 都 覺 得 好 抵 讀 , 但 當 滙 豐 跌 到 30 幾 蚊 之 際 , 條 數 就 唔 係 咁 計 嘞 。
既 然 聖 保 羅 都 收 我 個 仔 女 , 即 係 乖 仔 乖 女 天 資 唔 曳 啦 , 報 讀 其 他 政 府 資 助 傳 統 名 校 一 樣 啫 , 慳 番 筆 學 費 , 仔 女 學 琴 棋 書 畫 等 課 外 活 動 亦 鬆 動 啲 吖 ! 有 位 冇 人 要 , 係 咪 代 表 有 較 多 機 會 執 死 雞 呢 ? 呢 層 八 方 唔 敢 講 , 因 為 仲 有 好 多 家 長 畀 得 起 學 費 。

原帖由 mattsmum 於 09-3-14 11:28 發表
隔 牆 有 耳 : 名 校 no show 潮 評分: 7.4 (15人)  瀏覽人次: 10,800  回應: 0
曾 幾 何 時 , 有 「 貴 族 直 資 」 之 稱 嘅 聖 保 羅 男 女 中 學 附 屬 小 學 一 位 難 求 , 家 長 出 盡 法 寶 , 花 盡 人 力 物 力 ...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1698783&page=1#pid26652955

之前我講了同一番語論,結果俾人圍插...家長們,請你們客觀點吧,我唔係踩緊SPCC,只係以事論事!!

或者選了其他學校, 男女拔都係佢既competitor.

原帖由 davidmimi 於 09-3-14 17:24 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1698783&page=1#pid26652955

之前我講了同一番語論,結果俾人圍插...家長們,請你們客觀點吧,我唔係踩緊SPCC,只係以事論事!! ...

原帖由 davidmimi 於 09-3-14 17:24 發表

之前我講了同一番語論,結果俾人圍插...家長們,請你們客觀點吧,我唔係踩緊SPCC,只係以事論事!! ...

直資就好似金融衍生產品。

同HSBC一樣,供定唔供股好?供左之後又會點?有400股就係HSBC股東?

唔要HSBC可以離場,但學校........