用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 no show 聖保羅男女註冊
go

no show 聖保羅男女註冊

昨天看報紙, 說今年聖保羅男女附小, 註冊有一組別, 12個OFFER, 有6個NO SHOW. 因為金融海嘯.

但我找不到該報導, 有沒有人引出來可以嗎?

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 好side料姐, 真係可惜
聽講當年d津校轉直資, 內部都有d分歧, 怕負擔唔起既學生會唔揀, 繼續做津校又唔可以揀學生..........
原帖由 nicolemummy 於 09-3-14 02:51 PM 發表
昨天看報紙, 說今年聖保羅男女附小, 註冊有一組別, 12個OFFER, 有6個NO SHOW. 因為金融海嘯.

但我找不到該報導, 有沒有人引出來可以嗎?

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090313&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=12488285&cat_id=45&coln_id=20

名 校 no show 潮

曾 幾 何 時 , 有 「 貴 族 直 資 」 之 稱 嘅 聖 保 羅 男 女 中 學 附 屬 小 學 一 位 難 求 , 家 長 出 盡 法 寶 , 花 盡 人 力 物 力 想 送 仔 女 入 名 校 ; 今 時 唔 同 往 日 , 八 方 聽 聞 St. Paul's Co-ed 附 小 最 近 公 佈 招 生 結 果 後 , 其 中 一 組 12 個 學 生 , 竟 然 有 一 半 人 唔 要 呢 個 咁 矜 貴 嘅 學 位 , 令 校 方 愕 然 。

金 融 海 嘯 累 事

香 港 大 把 名 校 , 你 揀 人 、 人 揀 你 , 正 常 情 況 下 , 都 有 少 數 學 生 獲 取 錄 後 唔 入 學 , 有 人 可 能 讀 第 二 間 , 亦 有 啲 去 留 學 , 呢 次 咁 多 人 no show , 卻 係 歷 年 罕 見 , 校 方 了 解 後 , 原 來 又 係 金 融 海 嘯 累 事 。 呢 間 貴 族 小 學 每 年 學 費 48,000 蚊 , 當 滙 豐 每 股 120 幾 蚊 時 , 一 手 已 經 夠 交 成 年 學 費 有 找 , 好 多 中 產 家 長 都 覺 得 好 抵 讀 , 但 當 滙 豐 跌 到 30 幾 蚊 之 際 , 條 數 就 唔 係 咁 計 嘞 。
既 然 聖 保 羅 都 收 我 個 仔 女 , 即 係 乖 仔 乖 女 天 資 唔 曳 啦 , 報 讀 其 他 政 府 資 助 傳 統 名 校 一 樣 啫 , 慳 番 筆 學 費 , 仔 女 學 琴 棋 書 畫 等 課 外 活 動 亦 鬆 動 啲 吖 ! 有 位 冇 人 要 , 係 咪 代 表 有 較 多 機 會 執 死 雞 呢 ? 呢 層 八 方 唔 敢 講 , 因 為 仲 有 好 多 家 長 畀 得 起 學 費 。

其實轉直資唔係問題,但收到$48000/yr就好有問題.

尖子大把學校揀,當然揀間免費或平d學費的,清貧學生就負擔不了.

呢個學費定價,絕對會影響收生質素,亦無社會責任.

其實下學年要成$60000/年.若果可以選,我都會選平D啦!

原帖由 davidmimi 於 09-3-14 17:47 發表
其實轉直資唔係問題,但收到$48000/yr就好有問題.

尖子大把學校揀,當然揀間免費或平d學費的,清貧學生就負擔不了.

呢個學費定價,絕對會影響收生質素,亦無社會責任. ...

由有錢人分擔一些社會支出, 你情我願, 也是一件好事.

其實每月成$6,000學費,以直資嚟計都真係幾貴,但小朋友考到咁好嘅學校,做父母嘅辛苦啲都要!小朋友其實係上年8月至11月期間考Co-ed,大家一早知學費咁貴,而我記得在Co-ed截止替成功取得小一學位的小朋友登記時,一般名校如DBS、DGS尚未出結果,再者大家學費亦差不多,所以我對這編報導有保留,但我會祝福Co-ed Wait list的家長!

唔係呱…比我就借貴利都去…算唔算on車

原帖由 TaoTaoMa 於 09-3-14 22:21 發表
其實每月成$6,000學費,以直資嚟計都真係幾貴,但小朋友考到咁好嘅學校,做父母嘅辛苦啲都要!小朋友其實係上年8月至11月期間考Co-ed,大家一早知學費咁貴,而我記得在Co-ed截止替成功取得小一學位的小朋友登記時,一般名校如DBS、 ...

That period of time, most ppl not yet felt or experienced the pain of the current financial turmoil,  don't forget in HK the layoff of the major banks only started in Nov, but gradually it became worse off beginning this year.  Stock market usually reflected the worse economy than ppl would have reacted.

原帖由 亞水 於 09-3-15 00:52 發表

借貴利去讀名校? ....咁至係戇居卦....

回覆 # 的文章

"一般名校如DBS、DGS尚未出結果,再者大家學費亦差不多," ???? really?
DBS- 3x00?
DGS -3000,
SPCPS- 3000,
SSCPS-5000 but it is private, it had been the most expensive SKH school till St. Paul co-ed charge 6000,

but there is private or DSS school charging 7000-5000, so st. paul co-ed is not very very expensive.

Co-ed上年11月尾出結果,12月中截止註冊,小朋友响呢個時間考到Co-ed,但父母又俾海嘯拖累,而替小朋友放棄學位,真可惜!
原帖由 daisy17772 於 09-3-15 01:00 發表

That period of time, most ppl not yet felt or experienced the pain of the current financial turmoil,  don't forget in HK the layoff of the major banks only started in Nov, but gradually it became wo ...

原帖由 亞水 於 09-3-15 00:52 發表

唉、以前spccps D家長絕非這類。

以前的人講配對同資格.
而家好多人只係考下, 跟本唔會讀.
有時好多野唔係講小朋友ke能力咁簡單.有d人考到唔讀就腍注大大聲. 其實呢類行為ke父母跟本就無資格讀此等級的學校!

原帖由 cman_li 於 09-3-15 20:07 發表

唉、以前spccps D家長絕非這類。

SPCC有助學金架,所以真正的清貧學生,是不需交學費的。

醒目開學勳章 王國長老

如果長期都係低收入就話預左用助學金姐, 如果果d不嬲都高收入高消費, 一個月交管理費貴過一般人家供樓, 突然遇上金融海潚, 唯有慳d駛啦, 唔通申請助學金咩, 所以只可以揀唔讀lor
(唔係作大的, 我以前老闆層樓, 一個月管理費係接近5位數字的 )

原帖由 kyliema2006 於 09-3-16 09:27 AM 發表

原帖由 kyliema2006 於 09-3-16 09:27 發表

除非真正清貧而又十分標青,否則小朋友的壓力太大了。

如果個個都助學,學校的高昂開支從何而來。

原帖由 kyliema2006 於 09-3-16 09:27 發表

很多直資都會有學費資助,但作為家長,必定先預定能負責"正價學費"才敢入讀,而之後申請減免,已是後話了.

6年小學 & 6年中學,萬一學校政策有變,難道要小朋友轉校嗎??

原帖由 davidmimi 於 09-3-16 10:38 發表

很多直資都會有學費資助,但作為家長,必定先預定能負責"正價學費"才敢入讀,而之後申請減免,已是後話了.

6年小學 & 6年中學,萬一學校政策有變,難道要小朋友轉校嗎?? ...

金 融 海 嘯後,家長都要反思