用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲學piano, 覺得老師教得好快~~~請其他家長比d意見!!!! ...
go

4歲學piano, 覺得老師教得好快~~~請其他家長比d意見!!!! [複製鏈接]

我囡囡第一次初學piano, 但我覺得好似教得好快, 但我又唔知係咪正確, 請各位家長比d意見, 因我自己感受到吃力;
第一堂教middle C, 擺手位係個琴鍵度, 邊個係c音, 高低音符, 4拍音符, 2拍音符, 1拍音符
第二堂教 D, B 開始彈短歌曲 (問題係我個女都未識睇5線譜)

請指教一下, 初初學係咪咁樣呢????
   0    0    0    0

值得擔心,我女兒又係4歲開始學。我自己完全唔識,又沒有太多留意,只知老師一堂教一首歌,不用2個月就彈完一本書後來半年後時間夾不上,換了個老師。方發現那老師沒有認真教女兒拍子和看譜,.因沒好的基礎,現在我都要花好多精力院她去改]和去執。

原帖由 katmama825 於 09-3-15 23:08 發表
i think you should check whether your child understand her teaching....If she understands, it is ok.

孩子才四歲,最好吸收的時候,不用給自己太大的壓力。
小孩子從來就是從錯誤中學習,從學習中吸收,千萬不要懐疑孩子的能力,一次唔記得,多幾次就OK。我們做家長只要從旁協助,在不知不覺間把孩子推向我們望的位置。就像昨天彈Concerto的小孩,還不是全首背譜!如果對老師有所懐疑......只有一個辦法 "換",千祈不要以為自己可以代替老師。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我仔仔4歲幾岩岩學琴學左就黎5個月,我又係咩都唔識,佢o係屋企練琴我都唔知佢岩定錯,我又唔識表達比老師聽點點點,唯有靠仔仔自己咋,我都冇咩要求,始終係興趣一門無謂再o係佢返學讀書以外添加佢其餘壓力,不過我最想知既係唔知呢間琴行入面既老師到底質素如何,有冇浪費左我地時間?

If u have doubt about the music centre/teacher, ask them directly about the qualification & experiences of your son's teacher.  If u feel comfortable about her/his teachings, then u should 'trust' the teacher and your son.  For very young learners,  I would suggest their parents to 'sit in' the lesson as they will know whether their kid are 'on the right track' during their practice time.
原帖由 子峰mama 於 09-3-17 12:19 發表
我仔仔4歲幾岩岩學琴學左就黎5個月,我又係咩都唔識,佢o係屋企練琴我都唔知佢岩定錯,我又唔識表達比老師聽點點點,唯有靠仔仔自己咋,我都冇咩要求,始終係興趣一門無謂再o係佢返學讀書以外添加佢其餘壓力,不過我最想知 ...

多謝2位回應,當初我確要求過佢地比我一齊入房觀課,但職員拒絕,話佢地不嬲唔會咁做,會影響小朋友云云,只可以比我觀一堂,所以我只觀過一次,我以為佢地咁做係驚如果我入埋去,同老師混熟左,會比老師撬左d客走,如叫老師上門教琴,其實係咪呢?
另,我會試下問琴行該老師專業資格,thx~~

我諗個個老師教法都唔同的, 我個仔老師就一步一步教的, 教去右手 CDEFG, 再教左手 CDEFG, 慢慢等小朋友認到晒 d 音, 再教 G 手位, 初初教彈下歌仔先

我朋友個女, 學左第3堂, 已經教 John Thompson (唔記得係咪咁寸) 第一首歌, 我個仔係學左半年先彈呢首歌, 雖然個首歌唔係難, 不過要初初學了3堂小朋友左,右手一齊協調, 我自己覺得快左 d

所以話, 位位老師教法唔同, 都要睇小朋友進度
教育王國以外之相冊連結已被刪除

真係個個老師教的方法都唔一樣, 其實小朋友一堂學幾多首歌, 一本書用幾耐時候先彈完, 根本不用太'在'意.  我認為個老師嘅教法先係最重要, 指法, 拍子, 看譜方法, 練鋼方法對於初學的小朋友是非常重要.  我見囝囝的老師教他彈一些較難的歌仔時, 會叫他先分手練好, 待下堂時彈給老師聽後, 如拍子, 手勢ok的話才會叫囝囝合手.  所以囝囝一直都學得好開心同有成功感.  有時老師發覺囝囝有某些地方可能練習需家長協助或提醒的話, 佢老師會主動叫我坐在旁邊觀課, 不用額外收費.  我自己認為鋼琴老師除了教授小朋友怎樣彈得一手好琴之外, 亦應該在教授過程中另小朋友愛上音樂, 使他們不會因為交待而學習鋼琴.
‹ 上一主題|下一主題