用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

暑假幾時開始 [複製鏈接]

我見囝囝本手冊寫住7月3 日係結業禮,不過7月6日至17日都有印响手冊度,重有寫住週數,咁其實暑假係幾時開始架?結業禮之後重駛唔駛返學架?
   0    0    0    0

原帖由 Isaac_Ma 於 09-3-12 01:34 發表
我見囝囝本手冊寫住7月3 日係結業禮,不過7月6日至17日都有印响手冊度,重有寫住週數,咁其實暑假係幾時開始架?結業禮之後重駛唔駛返學架?

你應該係k1媽咪, 所以唔知道結業禮不關k1和k2事的, 而是k3的結業禮. k1 和k2的最後一日上學是結業遊藝會 (其實也是結業禮), 據舊年的經驗, 返埋呢日就唔駛返 (即七月一日己經開始暑假), 不過學校係七月頭安排番兩個類似暑假活動的上學日, 可選返或不返. 一切據上年的安排, 不知今年有沒有改變

係呀!我係k1媽咪。
咁根據你舊年的經驗七月頭係會安排邊類型的活動呢?係好似番學咁定係類似一d興趣班咁呀?
會唔會好似番學咁3個鐘定係會少時間d,會唔會有校車安排架?
唔好意思,咁多問題,做咗問題媽媽添!

原帖由 pamelaywy 於 09-3-16 11:11 發表

你應該係k1媽咪, 所以唔知道結業禮不關k1和k2事的, 而是k3的結業禮. k1 和k2的最後一日上學是結業遊藝會 (其實也是結業禮), 據舊年的經驗, 返埋呢日就唔駛返 (即七月一日己經開始暑假), 不過學校係七月頭安排番兩 ...

原帖由 Isaac_Ma 於 09-3-16 14:29 發表
係呀!我係k1媽咪。
咁根據你舊年的經驗七月頭係會安排邊類型的活動呢?係好似番學咁定係類似一d興趣班咁呀?
會唔會好似番學咁3個鐘定係會少時間d,會唔會有校車安排架?
唔好意思,咁多問題,做咗問題媽媽添!

...

據我所知, 應該係好似正常返學咁, 不過老師就同小朋友講下聖經故事, 做下小手工, 玩下遊戲, 睇下卡通片咁, 我諗都係視乎老師, 都係叫俾o的活動小朋友玩
我記得好似係放早一個鐘 (好似, 唔係好肯定), 但校車就唔知, 因為我的小朋友無坐, 所以無留意

唔該哂你!

希望學校今年都有安排活動啦,我一稔起佢放甘長假,我就頭痛!!!

K1沒有暑期班的

我個仔都是讀KI, 我打電話問過學校喇,佢哋話2/7開始放暑假了,直至九月開學,而且暑期班都是給K2,3的。KI小朋友的家長們,快D自己出面 找喇 .

吓?咁K1啲小朋友點算呀?我仲諗住佢會有暑期興趣班,所以一啲都唔緊張阿女暑假點過既問題,而家咪要重新部署?Too bad!!!!

我中彥今年 K3 畢業了.

培正一向係比出面好多學校早放暑假的, 一般暑假係 7 月 1x 號先開始, 而培正 (even 培小都係) 就係 7 月頭就放暑假的了.

佢一向亦唔會搞d 咩暑假活動比小朋友的, 有既都只係接住學期完有一個叫 "暑期聖經班" 既活動, normally runs about a week, 2 hrs 左右, 有校車接送, 亦唔收費, 唔一定要返, 不過, 基於你唔俾佢返, 出面又未有暑期活動可以玩 (好多人仲未放暑假嘛), 咁係屋企做乜 wor (除非要出埠喇) , 所以多數人都會返的.  小學都係咁.

呀, 仲有一個, 就係叫 "閱讀唱, 做, 玩" 既活動, normally 係接住暑期聖經班既, e.g. if 聖經班係 7 月 4-9 既話, 個 ""閱讀唱, 做, 玩" 就係 7 月 10 號-15 號咁呢停, 聖經班係培正自己搞, 培正老師自己教番, 但 "閱讀唱, 做, 玩" 其實就都係外判野, 即係只係借培幼課室 only, so 要收錢的, 但亦係自願參加既性質, 每日 3 hrs 左右, 好似係 $3xx , 唔貴, 但因為唔係正式培正自己搞既, 所以冇校車接送的, 住附近既就多數參加 (因為又係未有出面既暑期活動丫嘛), 但唔近既, 接送係問題的話, 就唔去都冇損失, 因為出面好多都係呢d 活動, 玩下遊戲, 唱下歌仔, 做下勞作呢停.

至於其他, 就冇嘞, 不過之前若有人參加開游水呀, ballet 呀個d 就會仲 continue 既, 但個d 嚴格黎講又同培正無關, 因為都係判比人地搞既.

所以, 大家要自己為小朋友安排活動的 (若你想的話).

多謝你呀彥彥媽咪,你每次都為一知半解既我提供咗需要既資訊。

原帖由 彥彥媽咪 於 09-5-19 09:34 發表
我中彥今年 K3 畢業了.

培正一向係比出面好多學校早放暑假的, 一般暑假係 7 月 1x 號先開始, 而培正 (even 培小都係) 就係 7 月頭就放暑假的了.

佢一向亦唔會搞d 咩暑假活動比小朋友的, 有既都只係接住學期完有一 ...

winwin831:

又補充下...禽日剛見到中彥拎左通告比我睇:

今年又見到 "閱讀創, 做, 玩" 既 course, 另外仲有個英文既 course, 都係一, 兩個星期個停 (岩岩填番個段培幼放暑假但其他學校未放既日子), 都係外判性質, 自由參加, 要俾錢的, around 4xx each course, 不過好似唔預 K1 的, (係 K2, K3 only)

另外, 亦有"培正教育中心" 既 summer course, 以前我地有去過, 佢地都係係培正課室上堂的, 以前參加 both 同日 AM and PM session 有埋 lunch 包架, 依家冇左, 係幫你代訂 only.  D courses 我認為質素一般, 我地當時參加係因為近 only, otherwise 你家附近一定都有類似既野, 唔駛特登老遠出黎 (若唔係全附近的話)

報告完畢.  培正 d 野都好有規律的, 知道一年的話, 年年都係咁上下, 諗到諗到.

icic, thank you so much呀彥彥媽咪。

我住得唔近學校,但我估都會幫阿女join學校啲course,因為佢有少少抗拒喺其他地方上堂,而家上緊的課外英文班,最初都話唔肯去,要去多幾次至適應到。如果返學校,因為佢熟悉環境,一定會易搞好多。

講真,暑假對於幼稚園學生嚟講,真係無乜好做,如果父母有假放都話好啲,唔係就好似我哋咁,日日返工,阿女仲悶啦,唔搵啲嘢搞吓點得?

winwin831:

講真,暑假對於幼稚園學生嚟講,真係無乜好做,如果父母有假放都話好啲,唔係就好似我哋咁,日日返工,阿女仲悶啦,唔搵啲嘢搞吓點得?
==> 咁你就更要自己四維幫阿女睇下啦, 依家出面有好多 summer courses 都幾吸引的, 連培正唔近你係願意帶出帶入既話, 咁出面應會有更多 choices for you la..老老實實, 我都只係 join 左一年呢d courses (閱讀創做玩, 培正教育中心呢d), 雖則我係住得近, 但去左一年之後都冇去了 (係月頭搞既就去喇..因為出面都未放暑假, no choice at all) , 之後我都係出去另一d rather than 揀培正外判呢d course, 因為質素真係好一般, 我會寧願俾多少少去d 好dd既....

This year 我諗緊俾中彥去d international schools 既 summer camp, 仲揀緊...

rats:

個 course 係家庭基建搞的.

you can check the web site here:

http://www.familyheartware.com/

‹ 上一主題|下一主題