用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節成績分享
go

校際音樂節成績分享

有冇媽咪既仔仔女女在校際拎到好成績呀?可以分享下.

我個fd既學生,今年5歲, 拎左小提琴組獨奏冠軍..88分, 勁開心!
最開心既係, 同場有好多都大過佢,應該大部份都讀緊小學, 我諗佢算係全場最細個。
個小朋友真係幾醒目,我都睇過佢表演, 幾有天份.
佢攞獎之後, 個個都錫到佢燶!

請問佢彈Grade?? and learn for how long? 好犀利!

原帖由 muzic_mu 於 09-3-5 00:30 發表
有冇媽咪既仔仔女女在校際拎到好成績呀?可以分享下.

我個fd既學生,今年5歲, 拎左小提琴組獨奏冠軍..88分, 勁開心!
最開心既係, 同場有好多都大過佢,應該大部份都讀緊小學, 我諗佢算係全場最細個。
個小朋友真係幾醒 ...

回覆 # 的文章

佢係參加grade 1比賽!
但校際音樂節既比賽歌既程度比較高, 首歌happy farmer, 皇家考試可算grade 2 程度了.
佢應該學左大半年...
都係有天份, 老師同媽媽都跟得好!

muzic_mu,

我囡囡下星期一都是參加Grade one比賽, 都是彈Happer farmer, 想問一下鋼琴伴奏有否先彈一句前奏呢?

thank you

原帖由 muzic_mu 於 09-3-5 23:15 發表
但校際音樂節既比賽歌既程度比較高, 首歌happy farmer, 皇家考試可算grade 2 程度了.
佢應該學左大半年...
都係有天份, 老師同媽媽都跟得好! ...

原帖由 muzic_mu 於 09-3-5 23:15 發表
佢應該學左大半年...
都係有天份, 老師同媽媽都跟得好! ...

邊有grade2呀?

呢首真係08-11 grade 2 考試歌ar

原帖由 Sindy 於 09-3-6 10:51 發表

邊有grade2呀?

我囡老師都話Happer Farmer是二級考琴歌, 但音樂節就是一級比賽歌, 所以想問大家知唔知音樂節比賽時是否沒雖前奏?

原帖由 Sindy 於 09-3-6 10:51 發表

邊有grade2呀?

[最開心既係, 同場有好多都大過佢,應該大部份都讀緊小學, 我諗佢算係全場最細個。]
校際音樂比賽,越細個/細粒,贏的機會就越大!

Dear Mayc,

[校際音樂比賽,越細個/細粒,贏的機會就越大!] 希望您嘅心得係真啦..我仔仔聽日要比賽啦..佢第一次參加,啱啱6歲2個月,個樣好baby face,高度都係,彈grade 3歌仔#110..
希望有個好開始啦..

Karinachu,

校際果首happy farmer 同皇家考試既version 唔同架!

校際既version, 係小提琴同鋼琴一齊出, 到時要打眼色,數1,2,3 一齊開始.

皇家version 係鋼琴有一段前奏.

同埋, 兩個version 既大細聲要求,鋼琴伴奏係完全唔同

祝你的囡囡拎到好成績~

原帖由 muzic_mu 於 09-3-6 14:58 發表
Karinachu,

校際果首happy farmer 同皇家考試既version 唔同架!

校際既version, 係小提琴同鋼琴一齊出, 到時要打眼色,數1,2,3 一齊開始.

皇家version 係鋼琴有一段前奏.

同埋, 兩個version 既大細聲要求,鋼琴伴 ...

果首都有二級,咁今年二級比賽歌有幾級(純粹討論下)

原帖由 mayc 於 09-3-6 13:21 發表
[最開心既係, 同場有好多都大過佢,應該大部份都讀緊小學, 我諗佢算係全場最細個。]
校際音樂比賽,越細個/細粒,贏的機會就越大!

細細粒,個樣夠cute, 係有機會加印象分.始終個評判鍾意d 咩冇人知.
但最重要都係出場彈成點,要夠淡定, 同埋有信心!都真係要講實力架!

原帖由 Sindy 於 09-3-6 15:04 發表

果首都有二級,咁今年二級比賽歌有幾級(純粹討論下)

以我所睇, 一路以黎,大部份校際既比賽歌都係難過皇家考試.
咁多年黎,一級校際歌都大約等於皇家二級既程度.
好似前年同上年的小步舞曲,同埋今年既happpy farmer 都係篠崎2,3本書既歌, 一般小提琴老師都視為二級程度.

不過, 今年有d 奇怪, 校際二級green willow, 真係藉二級, 五級果首concerto 都只可以當係3-4級...
校際d 歌...都係有d 奇怪..

今次三級小提琴首Rondeau都是來自ABRSM grade4、5 書呀!not an easy piece for grade 3 kids!

210同211好似有d距離喎

原帖由 muzic_mu 於 09-3-6 15:20 發表

以我所睇, 一路以黎,大部份校際既比賽歌都係難過皇家考試.
咁多年黎,一級校際歌都大約等於皇家二級既程度.
好似前年同上年的小步舞曲,同埋今年既happpy farmer 都係篠崎2,3本書既歌, 一般小提琴老師都視為二級程度 ...

簽名被屏蔽

muzic_mu,

thank you for your reply.

原帖由 kikispider 於 09-3-6 19:49 發表
May I ask what is the % getting Merit ?

我女今天比賽完了(gr.6  121),分數是季軍,但評判只比一位冠軍 (84), 一位亞軍(83),而沒有季軍。好幾位同學和家長都覺得奇怪,但又來不及問佢。我女都有d唔開心。

原帖由 kiwaiwong 於 09-3-7 19:09 發表
我女今天比賽完了(gr.6  121),分數是季軍,但評判只比一位冠軍 (84), 一位亞軍(83),而沒有季軍。好幾位同學和家長都覺得奇怪,但又來不及問佢。我女都有d唔開心。 ...

我都有見過呢d 情況..
因為可能有幾個同分, 都係季軍, 所以佢唔公布