用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位, 自行分配一問??
go

統一派位, 自行分配一問??

請問統一派位, 自行分配分別是什麼??

如果現在決定入資助或官立的小學, 係咪只等學校派個申請表, 就可以??

如果不是校網的小學, 我可唔可以去申請入學??

謝謝!!

醒目開學勳章 王國長老

兩樣都係政府派位, 自行分配係第一round, 統一派位係第2round
幼稚園應該會o係9月k3開學時派表, 先填第一round: 自行分配, 唔限校網, 填好表後交去你想要既一間小學(官/津小), 計分黎分配學位, 最高分既直接有學位, 今round無offer既, 就等下一輪統一派位(即所謂大抽獎)
統一派位張表分甲部同乙部選擇, 可以選網外學校, 但90%學位會派俾區內, 所以誇網好難中獎
以家長先後次序分配學校, 甲部派完就去乙部, 1,2,3等如此類推, 如果touchwood家長揀既學校都派唔到, 政府亦會assign一間俾你, 所以一定有書讀的
詳情可睇: http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

原帖由 BB2_AM 於 09-3-16 02:37 PM 發表
請問統一派位, 自行分配分別是什麼??

如果現在決定入資助或官立的小學, 係咪只等學校派個申請表, 就可以??

如果不是校網的小學, 我可唔可以去申請入學??

謝謝!! ...

回覆 # 的文章

自行分配係咪只可以選一間?
咁包唔包括直資學校?

醒目開學勳章

自行分配只能揀全香港任何一間官立或津貼小學, 唔包括直資同私校. 直資同私校係自己用自己o既方法收學生, 同政府o既派位係分開o既.

原帖由 BB2_AM 於 09-3-16 15:06 發表
咁包唔包括直資學校?

醒目開學勳章 王國長老

政府派位只限官/津校, 自行分配只可揀一間, 得左就唔會去第2round, 唔得就繼續第2round
直資/私校唔包括o係政府派位, 你可以同時申請&進行政府派位, 不過留意
1. 考到直資, 決定註冊果下, 就要即時放棄政府派位(無論已經有位or等下一輪)
2. 有少部分私校, 註冊時會要求學生放棄大抽獎, 你要小心, 學校會從edb取得資料的, 除非你唔太在乎無左私校個位, 否則唔好搏呀
原帖由 BB2_AM 於 09-3-16 03:06 PM 發表
咁包唔包括直資學校?

回覆 # 的文章

問咁多問題真係唔好意思.....

我個女09/10先讀k3, 如果要選直資咁要係今年申請定下年, 但我聽老師講又話會係k3開學個時俾form我地填, 我真有d亂。

醒目開學勳章

直資私校一般8~9月就會有簡介會, 再早d o既都有 (e.g. 音小同優才), 你要自己得閒上去佢地o既 website睇睇. 而報名就多數係9月, interview就10月, 出result就11月, 當然又係有d會早d, 有d會遲d, 又係要自己逐間逐學校o既 website留意o下.

你個女依家k2, 咁即係今年年中(09年)開始搞考直資/私校o既o野. 而如果講政府派位, 就真係k3開學(9月)o既時候會派自行o個張表, 9月尾10月頭交表, 11月尾出自行result.

回覆 # 的文章

Geni,
好多謝你的解答, 我仲以為我遲咗好多tim....

邊間係 "音小" 呀??
你係咪都係今年開始報名ka?

醒目開學勳章

"音小"全名係"國際基督教優質音樂中學暨小學", o係慈雲山學校村.

我大仔依家k3, 已經過o左考學校o既階段, 依家等大抽獎出結果同準備扣門. 你依家開始睇定呢區o既message都o岩o家o勒, 等你知道大約乜o野時候準備做d乜o野 :p

原帖由 BB2_AM 於 09-3-16 17:09 發表
Geni,
好多謝你的解答, 我仲以為我遲咗好多tim....

邊間係 "音小" 呀??
你係咪都係今年開始報名ka?

我打咗 俾"音小"book家長會, 開頭睇完都好想俾個女去讀, 但實在太貴啦~~~~

如果book咗唔去聽會唔會唔係咁好

Any comment on 九龍禮賢學校(小學) ?

醒目開學勳章

我覺得無論最後你會唔會報佢都值得花d時間去聽, 因為聽多d唔到學校o既talk你先知道點揀學校. 我都有好幾間學校聽o左talk但最後冇報到名.

原帖由 BB2_AM 於 09-3-18 11:29 發表
我打咗 俾"音小"book家長會, 開頭睇完都好想俾個女去讀, 但實在太貴啦~~~~

如果book咗唔去聽會唔會唔係咁好

你講得又好岩喎, 我都無諗到呢點
我一直都以為去聽只不過係諗住讀個間先去聽, 等知道間學校的教學方式....

原帖由 Geni 於 09-3-18 14:48 發表
我覺得無論最後你會唔會報佢都值得花d時間去聽, 因為聽多d唔到學校o既talk你先知道點揀學校. 我都有好幾間學校聽o左talk但最後冇報到名.