用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保祿幼兒園 or 蘇浙幼稚園 is better for a boy? ...
go

聖保祿幼兒園 or 蘇浙幼稚園 is better for a boy?

聖保祿幼兒園 or 蘇浙幼稚園 is better for a boy?

我大女係spk 讀既以前, 而細仔就依架係蘇浙, 我個人覺得2間係十分之不同既幼稚園, 教學方式, 老師既教學態度, 比我既感覺係完全唔同

spk同spn 係唔同, 我唔知分別有幾大, 不過spk 比我印象真係很好, even 學術上太淺, 不過學生既主動性, presentation, 對學習既態度, train 得真係很好, 不過學術事實係同其仔幼稚園比, 真係十分十分之淺

而蘇浙學術係深既, 不過對一個未知咩叫淺同深既小朋友來講, 沒有咩問題, 比如.. 我仔k1, 已經教爸爸媽媽, 食物 運動 既生字, 而我女就要係spk 既k3才學, 至於德育方面, 我個人覺得比較保守, 佢地都唔差, 只係欠少少...

我點解選蘇浙比個仔, 係因為普通話同英文都同步既好... 學術上真係不用擔心既, 而且男女生比較平均, 而spk 就真係男仔太少了...

如講出路, spk 既男同學出路都唔錯, 以我見既.. 而蘇浙都一樣, 男仔出路都唔差..

不過spn 同spk 係完全唔同既... 你可以再聽下多d 人既意見

原帖由 Totowang 於 09-3-16 13:33 發表

蘇浙 is also good 幼稚園.
It's more straight forward for a boy.

May I know what are the differences of 教學方式, 老師既教學態度 between 2 schools?
If spk is much easier, should the students take more courses outside the school to enhance their knowledge?

原帖由 erikalo 於 09-3-16 16:42 發表
我大女係spk 讀既以前, 而細仔就依架係蘇浙, 我個人覺得2間係十分之不同既幼稚園, 教學方式, 老師既教學態度, 比我既感覺係完全唔同

spk同spn 係唔同, 我唔知分別有幾大, 不過spk 比我印象真係很好, even 學術上太 ...

please check pm

Thanks very much for your information!!!

請問N1考上K1的機會有幾大? K3再考入小學的機會有幾大? 一般家長是否都會俾小朋友原校考小學?

原帖由 erikalo 於 09-3-16 16:42 發表

spk同spn 係唔同, 我唔知分別有幾大, 不過spk 比我印象真係很好, even 學術上太 ...

SPK K1 won't accept SPN N1 student.