用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國社區大學留學分享
go

美國社區大學留學分享

因為我個仔去了美國加州的社區大學讀了差不多兩年書,所以可以以家長身份和你們分享一點心得

小兒也在CA, 差不多一年o  你是CA哪處?

你好,想問一下美國CA Diablo Valley College 社區大好唔好呢?
因女兒中五,17歲, DVC 要有畢業証書証明.想問是否要本人學校代影印畢業証書或是學校直接寄回美國.
你仔仔讀加州什麼學校, 升哪裡大學,謝

原帖由 chuganam 於 09-3-17 10:22 發表
因為我個仔去了美國加州的社區大學讀了差不多兩年書,所以可以以家長身份和你們分享一點心得

原帖由 c1997 於 09-3-18 10:24 發表
你好,想問一下美國CA Diablo Valley College 社區大好唔好呢?
因女兒中五,17歲, DVC 要有畢業証書証明.想問是否要本人學校代影印畢業証書或是學校直接寄回美國.
你仔仔讀加州什麼學校, 升哪裡大學,謝

...

對不起,我因為沒有識人在CA Diablo Valley College讀,所以不大清楚,不過讀社區大學,最緊要攞到高分(GPA),才可以TRANSFER到一間好的大學,其中除了令千金的因素外,比分嗰D PROFESSORS又是一個大因素。所以最好是有朋友在那裡讀過的給你意見。

有關畢業証書証明直接由學校寄或自行寄的問題,你最好問該大學,不過通常除了美國式的考試例如TOFEL需直接由考試當局寄外,其他香港的文件都可自行安排送到學校。

我個仔現時讀DE ANZA,最近已知UC SAN DIEGO收了佢讀第三年。現在還等緊其他大學的公布。

請問一年學費和宿費約多少?334中六過去可直入社區大學yr1嗎?如現在F.3 TOFEL要幾時考?仲有乜公開試要考?

原帖由 dodo199906 於 09-3-18 11:58 發表
請問一年學費和宿費約多少?334中六過去可直入社區大學yr1嗎?如現在F.3 TOFEL要幾時考?仲有乜公開試要考?

讀社區大學一年學費約USD8000~10000,住宿每月USD500~600。中六過去直入社區大學一年班,那邊需要您完成中學﹝學校証明﹞,才可收您入一年班。TOFEL成績的有效期是好像是有的,所以您都是在中六考完中學文憑試才考亦未遲,因為很多人在該時段考,所以要早幾月預早報名。您唔考TOFEL亦可以,到時去到大學可能編一此初級英文班給您讀,當然要錢喇,所以為了慳錢,都係係香港考完TOFEL才去讀書。

你們想知詳盡些, 可看以下website:
http://www.iiehongkong.org/index.asp

Chuganam,

請問你仔是讀哪科??  因我仔暫選Criminology or Sociology?

c1997,

Diable Valley我聽過, 當年我做過reserch,
嘛嘛!

你幫囡囡找學校可問她喜歡讀什麼科目? 因有些學校某些科目是强項, 又或者某些學校會比較多女孩子讀等等o

學校有否boarding?   否則就要住hostel or homestay, 又或者租住 ......., 因要幫她考慮的問題多得很o

你們也可看看這website參考下:

http://www.cjredu.com.hk/

原帖由 hilarywdv 於 09-3-18 21:26 發表
你們也可看看這website參考下:

http://www.cjredu.com.hk/

這裡介紹 DVC很不錯

原帖由 chuganam 於 09-3-18 11:25 發表
對不起,我因為沒有識人在CA Diablo Valley College讀,所以不大清楚,不過讀社區大學,最緊要攞到高分(GPA),才可以TRANSFER到一間好的大學,其中除了令千金的因素外,比分嗰D PROFESSORS又是一個大因素。所以最好是有朋友在那 ...

DE ANZA 是否很多香港學生讀,聽朋友說也不錯.
(GPA )要幾分才考到UC SAN DIEGO,TOFEL成績要幾多分入學.分享留學心德.謝謝

原帖由 hilarywdv 於 09-3-18 20:56 發表
Chuganam,

請問你仔是讀哪科??  因我仔暫選Criminology or Sociology?

Economics

原帖由 c1997 於 09-3-18 22:47 發表

DE ANZA 是否很多香港學生讀,聽朋友說也不錯.
(GPA )要幾分才考到UC SAN DIEGO,TOFEL成績要幾多分入學.分享留學心德.謝謝

DeAnza 香港學生起碼超過200人。
UC SAN DIEGO網頁有寫平均要 GPA3.4分
TOFEL要求就唔知

c1997,

因之前聽到D嘢, 但真係唔係好記得, 淨係知
一般o

但通常agent通常都會避重"就"輕, 唔緊要,
你仲有時間嘛!  可再做多D research

嗰website係好清楚, 可拿多些參考o

原帖由 hilarywdv 於 09-3-19 16:37 發表
c1997,

因之前聽到D嘢, 但真係唔係好記得, 淨係知
一般o

但通常agent通常都會避重"就"輕, 唔緊要,
你仲有時間嘛!  可再做多D research

嗰website係好清楚, 可拿多些參考o ...

hilarywdv

多謝你意見.我會參考D資料.你仔仔讀CA 學校

c1997

係SFO

如果想再知多些, 可到東方日報(F版),
有位幫學生解答留學問題的"時美珍小姐"o

原帖由 AAma_Betty 於 09-3-20 10:53 發表
我以過來人身份建議你們,如果你們想仔女讀完 F5 直入 College Year 1,去一間無乜香港人讀的 College。當年我就去了 LA 一間 college,F5 後去讀 Year 1(我告訴 Registry 我已經是 high school graduated,attached 一張學校 ...

Hi AAma Betty,

現在的報讀情況,都是跟您所說一樣,不過入UCLA更難,舊年3.94GPA都入唔到。

3.94 GPA 都入唔到UCLA?   其實係咪讀咩科收生要求嘅GPA都會唔同呢?