用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 壓力真係幾大
go

壓力真係幾大

同阿女傾開計發覺六年級生壓力真係幾大!好多同学報了心儀的中學,無得IN,情緒跌落谷低,有的IN得太簡單又驚人地唔收,有的要IN兩文三語,深到唔知點算!有的阿爸阿媽要一齐IN.又有一路IN一路查家它!有啲重味知有無得IN,十五、十六。第三次報分試又嚟喇!班細佬得十一、二歲,於心何忍!
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

I agree that the child in Hong Kong were suffering a lot of pressure.

我都有同感,折磨小朋友同家長

原帖由 Noddy-mammy 於 09-3-17 11:10 發表
同阿女傾開計發覺六年級生壓力真係幾大!好多同学報了心儀的中學,無得IN,情緒跌落谷低,有的IN得太簡單又驚人地唔收,有的要IN兩文三語,深到唔知點算!有的阿爸阿媽要一齐IN.又有一路IN一路查家它!有啲重味知有無得IN,十五、十六 ...

我想全港的家長都會認同你們所講, 但沒辦法, 肉在砧板上, 唯有教好子女們的品格, 為她(他)們找出强項加以發揮o

但目前最要緊是中學頭三年, 平平穩穩, 無驚無險過了後, 還可找一些另類中學, 如: 特別技能, 所以現在最要緊的是校風o

壓力真係幾大.
做父母的要懂得放鬆些.
如果放鬆不到, 擔心在心裡好了. 不要令子女壓力加大.

原帖由 Noddy-mammy 於 09-3-17 11:10 發表
同阿女傾開計發覺六年級生壓力真係幾大!好多同学報了心儀的中學,無得IN,情緒跌落谷低,有的IN得太簡單又驚人地唔收,有的要IN兩文三語,深到唔知點算!有的阿爸阿媽要一齐IN.又有一路IN一路查家它!有啲重味知有無得IN,十五、十六 ...

完全認同,有時都幾矛盾,一方面想小朋友學懂處理及面對壓力,一方面不想小朋友太辛苦。<br />
以我仔為例,舊年十月,老師打電話比我,話亞仔上堂無端端喊,話自己好大壓力,嚇死我。的確當時是很多試堆埋一齊,聖三一口語試,劍橋,琴試, 加埋比補習社老師.....加加埋埋,攪到失控(不過我仔系易喊易笑個隻)。<br />
個段日子,可以做的,只有不斷為他輸入正能量(其實自己心底好心痛同內疚,但不可比亞仔知我都好down,完全雙面人一個)。<br />
挨過左,亞仔又笑住話D考試不難,經了解後,我相信問題出於補習社老師,我諗,考埋今次呈分試,停一停補習社,趁機等亞仔試下自己安排溫習。小朋友成長路,Mommy要陪他經歷很多很多.......

醒目開學勳章

hi,

yes, totally agree with u!!

yuk hei mum

原帖由 sdbma 於 09-3-17 11:27 發表
我都有同感,折磨小朋友同家長

有同感, 我已經全部精神和時都間奉獻俾佢, 完全沒有自己的私人時間.....

原帖由 Claudiawty 於 09-3-17 15:04 發表
完全認同,有時都幾矛盾,一方面想小朋友學懂處理及面對壓力,一方面不想小朋友太辛苦。
以我仔為例,舊年十月,老師打電話比我,話亞仔上堂無端端喊,話自己好大壓力,嚇死我。的確當時是很多試堆埋一齊,聖三一口語試,劍橋,琴試, 加埋 ...

I am agree with you all! 真的很大壓力!:cry:

del...............

除了六年級學生壓力大! 媽咪的壓力同樣大! 又要返工,放假時又要同囡囡溫習,真係忙過不停。面試前做個portfolio攪到半夜四點幾,而且為了加入一篇作文同囡囡吵咀!最不幸的,是IN兩間學校都冇睇!第三次呈分試又殺到,老師仲話今次好深,只好加把勁!

我也十分同意,又要兼顧報分試,校外試,面試班,又不知道有冇得面試,有得面試又不知收不收,要等派位結果,總之心情十分不安啦。
我的年代,只有升中試,一次過考試,不用面試,不需甚麼校外獎項,課外活動,多好。

That is the reason why I choose "associated" schools for my kids.  Just don't want to face the pressure & what the outcome will be.

it is the real.....world.in HK