用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問冇住址証明點算?
go

請問冇住址証明點算?

我同99住係d冇郵箱既村地方,我同老公d銀行信都係寄去我媽咪屋企,而我住緊果到d水電費單都係99名,佢d信就寄去我99既媽咪屋企,咁我可以點?

超級版主

原帖由 小麵麵 於 09-3-17 08:50 PM 發表
我同99住係d冇郵箱既村地方,我同老公d銀行信都係寄去我媽咪屋企,而我住緊果到d水電費單都係99名,佢d信就寄去我99既媽咪屋企,咁我可以點?

但係d信會列明係轉自邊一個地址單位架!都係地址證明,冇問題。

如果水電煤單都係99個名,就要出示妳老公張出世紙。當然報學校時最好用妳老公個名去報,否則仲要加埋結婚証明書去證明妳老公同妳係夫妻關係(我唔肯定淨得妳小朋友出世紙是否足夠)。

I will move home to another net after 自行分配, will they challenge me for reporting different address ? Will it affect the result of 2nd round (政府派位) ? Do they accept my tenancy agreement hasn't done stamp duty ?

thank!
其實如果可以第一次自行選校就入到就冇大問題的,但是如果要大抽獎既話就煩lo,因為99住處係屯門區,我一d都唔識果到學校,我只識荃灣果邊學校,其實我可唔可以報我媽咪地址呢?因為我一星期都有幾天同仔仔返媽咪屋企住

原帖由 小麵麵 於 09-3-29 18:45 發表
thank!
其實如果可以第一次自行選校就入到就冇大問題的,但是如果要大抽獎既話就煩lo,因為99住處係屯門區,我一d都唔識果到學校,我只識荃灣果邊學校,其實我可唔可以報我媽咪地址呢?因為我一星期都有幾天同 ...

我聽人講將妳媽咪做監護人就可以報呀,不過唔肯定是否真。