用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學緊/教緊小提琴既朋友, 可唔可以指教下? ...
go

學緊/教緊小提琴既朋友, 可唔可以指教下? [複製鏈接]

初學左2個月, 老師教左6個Major, 包括C, G, D, A, F 同 B flat Major, 頭個3個初時都好ok, 但越教越多之後, 就開始亂啦, 手指位首首歌都唔同, 要轉位, 家下每次落位之前都要諗一諗...感覺反而退步了...

過來人的你地, 有無記住各種調變化既好方法? 除左practice makes perfect之外, 有無心得可分享?

我直頭畫晒出黎參考, 想做到唔洗諗唔洗睇就襟啱位, 有無方法?
   0    0    0    0

wootaitai,

我用緊篠崎book 2, 老師都無教我scale, 只係首首歌既調都唔同, 手指位自然唔同...

頭先剛練完琴, 5首歌曲已出現有4種調, 暫時, 我拉琴唔係用記憶襟位, 而係靠聆聽, 去到個個音, 自自然然判斷到升高半音定唔升高半音, 我知唔係咁好, 但就唔洗諗, 憑聽覺就adjust到...

啊女開始左拉scale都幾個月啦, 係咁都要拉至有幫助? Help Help Help....怕個底打得唔好, 學上去就敝...積小成多...

原帖由 wootaitai 於 09-3-17 22:14 發表
what books are you using?

I also started for a few monthes (I got quite interested when I attended my daughter's classes)

I am using the suzuki books (almost finished book 2) . but the teacher did n ...

不要只想著指法,拉scale時心裡一邊唱著do re mi fa so..一邊按下去,練習聽音與音之間的距離,拉scale是靠聽的為主,指法只是輔助。還要記著,拉scale時你的音是一直向上走的,所以除非有特殊要求,否則你拉的感覺出來都應該是同樣向上走.
‹ 上一主題|下一主題