用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位問題---始終都唔係好明
go

派位問題---始終都唔係好明

烦請教........

例:A小學頭40名是 Band 1生, B小學頭80名是 Band 1生。  若他們全部申請 甲中學 (有80位), 甲中學怎樣決定收這120位學生呢?

因為有人話.....因隨機號碼>>>校內排第七,派位反不及第十七的(選同一中學).......若是的話,豈不是第7跟37無分別?

換句話說,係咪只是確保子女穩入小學的Band 1排名內,然後就聽天由命呢?

原帖由 happy201 於 09-3-16 22:55 發表
烦請教........

例:A小學頭40名是 Band 1生, B小學頭80名是 Band 1生。  若他們全部申請 甲中學 (有80位), 甲中學怎樣決定收這120位學生呢?

因為有人話.....因隨機號碼>>>校內排第七,派位反不及第 ...

係. 同一個band抽獎只睇隨機號碼.

所以叫「大抽獎」!

甲中學會有所報考該校學生的先後次第的.

也要看選校排位strategy!  大抽獎是同一banding 的撈亂來派,再不是看成績而是看運氣架啦!

原帖由 happy201 於 09-3-16 22:55 發表
....換句話說,係咪只是確保子女穩入小學的Band 1排名內,然後就聽天由命呢?.....

雖然甲中學會有所報考該校學生的先後次第的。
但是甲中學在統一派位內是無得選擇學生的,只是跟隨機號碼抽。所以叫「大抽獎」!

原帖由 mamimummy 於 09-3-17 03:40 發表
甲中學會有所報考該校學生的先後次第的.

是呀!

烦請教........

因為有人話.....因隨機號碼>>>校內排第七,派位反不及第 ...

Thanks all!!!

據我所知:
自行收生階段: 某中學會將收到的申請學生名單呈上教育局, 而教育局會將所有申請學生以第一及第二次的成績(已加上調整分數)排名次, 即所謂次第, 然後交回某中學, 某中學便會以此為參考,或作收生準則。另由於小學第三次呈分試通常在三月中至四月前舉行, 因此次第只會計算第一及第二次分數。

電腦派位階段:
五月中小學會給學生派發一張選校申請表, 分甲部及乙部, 甲部可跨區揀選三間心儀的中學, 而乙部可選三十間網內的中學.
而派位是依據學生的派位組別派位, 分三個組別, 每人分配一個電腦隨機編號, 不論考第一或第十, 只要是組別一的學生, 都會有機會派最心儀的中學, 派位是視乎學生的隨機編號的先後, 當然要所有第一組別學生派完位後, 才輪到第二組別學生, 而第三組別學生亦是在同一機制下被派位。

因此, 我覺得第一次及第二次呈分試是較為重要。而對一些在邊緣位置(即band 1尾及band 2頭 或 band 2尾及 band 3頭)的學生來說, 第三次的呈分試很重要, 因為可影響派位組別。

不論考第一或第十, 只要是組別一的學生, 都會有機會派最心儀的中學,
舊年我個仔間學校就有個活生生例子, 考5x抽到入到皇仁!

無錯~同一個banding 考第1同考第47都冇分別, 睇個no, 所以派位真係ng係好公平架咋, 如果考得頭就最好靠自行入lor
烦請教........

時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

我個仔都係其中一個ng好
佢考20派不到心儀英中, 佢同學考68都派到佢我仔第1志願, 你話係mic靠運氣呢

原帖由 LittleKidult 於 09-3-18 09:16 發表
不論考第一或第十, 只要是組別一的學生, 都會有機會派最心儀的中學,
舊年我個仔間學校就有個活生生例子, 考5x抽到入到皇仁!
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

想問吓考全級50算唔算band 1尾?

任何制度都不能盡如人意的,20年前咪有升中試,就俾人批評一試定生死,分成5個band,又俾人話標籤....

band1尾學生搏到入band1頭中學,通常都會變了包尾大班,相反band1尾跌入band2頭中學,就會變成校內尖子,結果是後者入到大學.

有時成敗不能看一時三刻的,最緊要父母唔好放棄咪得囉.

請問大抽獎時,甲部及乙部的派位編排是怎樣運作的?  

原帖由 tamagogo 於 09-3-18 10:28 發表
想問吓考全級50算唔算band 1尾?

我估間間學校唔同, 我個仔學校舊年就考80到都入到英中, 全級18x人

派位制度基本上較複雜,請參考教統網站!
說到"大抽獎" - 最主要真的靠運氣,亦要求選校時之部署,總之做父母的,只能盡量做好我們可做之範圍! Good Luck to each parent !!!

原帖由 LittleKidult 於 09-3-18 11:11 發表

我估間間學校唔同, 我個仔學校舊年就考80到都入到英中, 全級18x人
佢哋全級160人,班主任成日話佢未夠好,攪到我哋好大壓力!

Thanks maglam1985's detail explaination!

回覆 # 的文章

Last year, I had the same experience with you.:(

Finally, my son entered into a Band 2 頭,1尾, school. (I guess)

他反而很積極,有信心,我想應是他經常得到老師的稱讚呱

因此, 他對project, 專題等都親力 親為,很是認真

如不好彩頭派唔到心儀中學,亦不要給自己或小朋友太大壓力,只要中學校風她便可!

祝大家開心:loveliness: