用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學彈琴
go

學彈琴

請問一般小朋友,幾多歲開始學習彈琴會比較理想呢?
4歲開始學,會唔會太早?

原帖由 大食媽咪 於 09-3-18 12:37 發表
請問一般小朋友,幾多歲開始學習彈琴會比較理想呢?
4歲開始學,會唔會太早?

4-6歲OK, 視乎老師点教

多謝回應!
因為囡囡幼稚園有鋼琴課外活動參加,但老師又話小女4歲太細,無得參加

如果小朋友有興趣的話, 四歲可以學了.  我囝囝三歲已經開始, 今年四月會考二級.

你小朋友很叻. 他學了多久考一級及二級? 是否私人一對一學? 謝.

原帖由 eileenycm 於 09-3-18 21:42 發表
如果小朋友有興趣的話, 四歲可以學了.  我囝囝三歲已經開始, 今年四月會考二級.

係唔係幼稚園再請part time鋼琴老師1對1, 同埋教小組樂理果d 課外活動?
我d 親戚都係3歲幾,4歲開始學, 一開始都係join 呢d 班架wo..
冇理由4歲唔學得...
出面有d 琴行都收4歲啦!

原帖由 大食媽咪 於 09-3-18 15:33 發表
多謝回應!
因為囡囡幼稚園有鋼琴課外活動參加,但老師又話小女4歲太細,無得參加

原帖由 muzic_mu 於 09-3-18 22:54 發表
係唔係幼稚園再請part time鋼琴老師1對1, 同埋教小組樂理果d 課外活動?
我d 親戚都係3歲幾,4歲開始學, 一開始都係join 呢d 班架wo..
冇理由4歲唔學得...
出面有d 琴行都收4歲啦!

...

係呀! 我見個仔既琴老師都有學生2-3歲左右, 佢地好得意

回覆 # 的文章

係囉...我都係咁覺得...
無理由唔得架麻,都4歲啦....
可能幼稚園太多小朋友想參加,咁佢地就揀d大少少既教啦...

I think it depends on the character of the children. I have taught children who are just 3 and they can do very well. However, some really should start learning after 4 or even 5.

我囝囝今年五歲, 他沒有考一級, 今年四月考二級, 係老師上門一對一.  可能囝囝真係好喜歡彈琴, 加上老師悉心的教導, 所以成績和進度都很理想.  上年在公會的鋼琴比賽得到冠軍.

原帖由 ysnmama 於 09-3-18 21:46 發表
你小朋友很叻. 他學了多久考一級及二級? 是否私人一對一學? 謝.