用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有野請教, 絕對唔係玩, 小二數學題....
go

有野請教, 絕對唔係玩, 小二數學題....

題目係:
媽媽買了一個水果籃, 籃裹有蘋果2個, 香蕉5隻, 火龍果3個, 問水果籃裛有橙多少個?

請提供算式

原帖由 BoyzMammy 於 09-3-18 22:52 發表
題目係:
媽媽買了一個水果籃, 籃裹有蘋果2個, 香蕉5隻, 火龍果3個, 問水果籃裛有橙多少個?

請提供算式

係咪0個.

原帖由 黃巴士 於 09-3-18 23:13 發表

係咪0個.

我估都係0個, 但係要例算式, 有無人識

原帖由 BoyzMammy 於 09-3-18 22:52 發表
題目係:

請提供算式

(2+5+3)-2-5-3=0個
唔知啱唔啱呢??

原帖由 黃巴士 於 09-3-18 23:42 發表

唔知啱唔啱呢??

Perfect!!!!!!!
Thank you! Thank you! x 1000000

題目係:

請提供算式

呢題阿女好似做過, 果課係咪教乘數?
如果係應該係0x1=0

原帖由 BoyzMammy 於 09-3-19 00:13 發表

Thank you! Thank you! x 1000000

日後派返功課, 可否講回正確答案予大家知??

條件與問句不符,未能計算!
或者 0 x 0 = 0

引用:
原帖由 黃巴士 於 09-3-18 23:42 發表

唔知啱唔啱呢??

Here is also the right equation :
橙有
0x1
=0

原帖由 BoyzMammy 於 09-3-19 00:13 發表

我小時候都做過類似題目, 是沒有算式的, 因為沒有確切的數字答案! 唯一正確的答案是「不知道」。我真想知道是誰出這道題目的, 還是小二題目... 我會去問問佢:「我衣櫃裡有83條褲, 56件外套, 請問佢知唔知我有幾多條裙?」!! 真是難為天下父母心...

原帖由 ryan-mama 於 09-3-22 04:45 發表
我小時候都做過類似題目, 是沒有算式的, 因為沒有確切的數字答案! 唯一正確的答案是「不知道」。我真想知道是誰出這道題目的, 還是小二題目... 我會去問問佢:「我衣櫃裡有83條褲, 56件外套, 請問佢知唔知我有幾多條 ...

情理上問題不合理.  
則是只為數字而出答案.
依家D題目真有些古怪.:;pppp:

玩嘢啊~

學校岂有此理, 香港教育已死

題目係:

請提供算式
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

真是難為天下父母心...  I really think so.

但這是數理的基礎邏輯,學數人必要辨認清楚。
這一條是二年級上學期的乘數題。

沒辦法知道你有幾多條裙... 真不知你喜歡放在哪兒?

但數理題始終要寫方程式、要有數字答案。
你有0條裙在衣櫃               (別忘記「0」也是一個數字)
簡單地說,問題中說的是有一個衣櫃           (即是「1」)

乘數題是被乘數放在前,倍數放在後。
方程式應是
  我有裙子:
  0x1
=0條
  ==

原帖由 ryan-mama 於 09-3-22 04:45 發表
我小時候都做過類似題目, 是沒有算式的, 因為沒有確切的數字答案! 唯一正確的答案是「不知道」。我真想知道是誰出這道題目的, 還是小二題目... 我會去問問佢:「我衣櫃裡有83條褲, 56件外套, 請問佢知唔知我有幾多條 ...

原帖由 kiiiiiller 於 09-3-22 22:51 發表
真是難為天下父母心...  I really think so.

但數理題始終要寫方程式、要有數字 ...

原來咁至啱!!!

如果這是數理邏輯題, 那麼我覺得大前題應該是設立一些假設, 最少要假設果籃內沒有橙才可以寫 0 x 1 = 0. 或者可以這樣寫:
(若我寫得不對, 還請更正。)

Assume 果籃內除了蘋果(2個)﹑香蕉(5隻)﹑火龍果(3個)和橙外, 沒有其它水果;
Let x = 橙的數目;
Let y = 果籃內水果總數;
答案: x = y-2-5-3.

原帖由 kiiiiiller 於 09-3-22 22:51 發表

但數理題始終要寫方程式、要有數字 ...

原帖由 ryan-mama 於 09-3-23 23:29 發表
如果這是數理邏輯題, 那麼我覺得大前題應該是設立一些假設, 最少要假設果籃內沒有橙才可以寫 0 x 1 = 0. 或者可以這樣寫:
(若我寫得不對, 還請更正。)

Assume 果籃內除了蘋果(2個)﹑香蕉(5隻)﹑火龍果(3個)和橙外, 沒有 ...

你唔好玩啦, 二年級點會有假設公式ga.

你說對了, 這條本來就不應該是小二的數學題目嘛, 如果係小二學生係正常情況下就應該會答「唔知道」啦, 才7歲呀!! 根本係考父母多過學生, 所以我一開始才說難為天下父母心啊...

原帖由 cactuscat 於 09-3-24 14:07 發表

你唔好玩啦, 二年級點會有假設公式ga.