用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個讀小學一個讀幼稚園的mami請入......
go

一個讀小學一個讀幼稚園的mami請入......

It's probably easier for me to handle.  My elder daughter is in P.4 and the younger one is in K2.  The elder one can do her homework on her own and she studies by herself.  The only time she needs me is for revision.  When the elder one is doing her work, I can spend time with the younger one.  When the elder one needs me, I'll ask the younger one to do some reading, colouring or (the last resort) to watch TV for a while.  Brsides, I'm so lucky that my younger one is quite happy to finish her homework on her own.

原帖由 沖廁 於 09-3-19 00:29 發表
想問你地意見
我大仔9月小一了,呀女就k1(full day), 呀仔到時多功課測驗默書,呀女又開始學寫字
咁你地點照顧2個既學習呢,時間點安排呢
我膽心當我理緊呀仔功課時,唔知點處理呀女
比佢睇電視? 叫佢自已睇書?:sig ...

原帖由 Yanamami 於 09-3-19 08:01 發表
It's probably easier for me to handle.  My elder daughter is in P.4 and the younger one is in K2.  The elder one can do her homework on her own and she studies by herself.  The only time she needs me  ...

我同你一樣, 不過冇你咁好彩 ! 亞女p.4 自己做完功課, 我放工返黎同佢check 然後改, 用哂我d時間

亞仔k2, 佢自己做功課, 都好乖, 自己會check 問我邊d字寫得唔靚, 佢會自己擦左再做. 工人就同佢跟英文同數學功課 ! 當然有時亞仔都會要我教佢, 但我大部份時間比哂呀女 !

我和樓主的情況比較接近,哥哥讀P1,妹妹讀K2半日班,因為我是全職媽,時間容易分配,樓主要留意,幼稚園全日班一般放4:30p.m.左右,但小學放3時左右,連坐校車回家的時間都會比幼稚園早,如果家中沒有人看管哥哥,哥哥就要走上走落,除了會令哥哥疲累,還會浪費哥哥做功課的時間,我也是因為這個原因,所以妹妹沒有讀全日班。

另外哥哥做功課,妹妹絕對不可以看電視,玩玩具,看似對妹妹不公平,但哥哥都是一個6歲小朋友,他不會明白妹妹細,沒有那麼多功課做可以玩這個道理,如果換轉是姐姐可能會比較好,如果因為這個原因爭吵,會令大家心情不好,做和教功課的心情都會影響,你可以安排兩個一齊做功課,妹妹先做完,就叫她油顏色,一來比較靜,二來可以訓練執筆手勢,待妹妹大一點,參加興趣班,就會有多一點額外功課。