用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08年2月中出世,几时报读2岁班?
go

08年2月中出世,几时报读2岁班?

阿B 08年2月中出世,09年9月想让他读2岁班(Nursery),学校会不会收?好像很多学校已经截止报名了。有没有好学校介绍?
如果等到2010年才读2岁班,又太大了。怎么办???

可以09年2月插班,但係去到2010年既九月一樣要讀多一年N班,因為佢未到2歲8個月唔會有K1班收。
會收插班既學校唔多,你可以而家打去問下收唔收表,或者等今年9月報名季節時問下可唔可以早啲入學,但係,都係果句,你2010年都係要讀N,做大B。

原帖由 greatbaby 於 09-3-19 10:40 發表
阿B 08年2月中出世,09年9月想让他读2岁班(Nursery),学校会不会收?好像很多学校已经截止报名了。有没有好学校介绍?
如果等到2010年才读2岁班,又太大了。怎么办??? ...

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-19 11:05 發表
可以09年2月插班,但係去到2010年既九月一樣要讀多一年N班,因為佢未到2歲8個月唔會有K1班收。
會收插班既學校唔多,你可以而家打去問下收唔收表,或者等今年9月報名季節時問下可唔可以早啲入學,但係,都係果句,你2010年都係要讀 ...

Haley妈,多谢回复!
2岁8个月是K1标准收生岁数,差几天也不可以吗?真是头痛!我阿B在2010年9月是2岁7个月,就差几天2岁8个月。不知九龙塘有哪间学校肯收呢???请多指教!

你都識講"兩歲班", 咁緊係要兩歲先讀得, 你阿b 09年9月都唔夠兩歲點讀呀

細一日都唔得!
你如果純綷想比佢日後倏班中最細果個係無乜可能啦,你想比佢早啲入學,讀多半年N班就有可能。
九龍塘好多學校都好爆,比得起去耀中國際學校比佢讀BB班,但係佢地都係唔可以比你同佢跳班既。

原帖由 greatbaby 於 09-3-19 11:44 發表

Haley妈,多谢回复!
2岁8个月是K1标准收生岁数,差几天也不可以吗?真是头痛!我阿B在2010年9月是2岁7个月,就差几天2岁8个月。不知九龙塘有哪间学校肯收呢???请多指教! ...

如果差1日都唔得,我就真是要死心啦!本想让他早点返学,好过在屋企对住个工人。

我個女係0703,我都今個月比佢插班入N1,又係唔想佢對住工人。我選左間響我返工附近既全日班,我因為日日準時放工,所以我可以管接送。不過,今年八月佢一樣要讀多次N1。
如果你只係想唔對住工人,可以考慮下同我差唔多既安排。

原帖由 greatbaby 於 09-3-19 15:21 發表
如果差1日都唔得,我就真是要死心啦!本想让他早点返学,好过在屋企对住个工人。

想再问吓,2岁8个月K1入学年龄是否法定的?不然为什么差几天都不行?
你的安排很好,看来我也要找间附近的返住先。