用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我個囡對英文好似文盲一樣
go

我個囡對英文好似文盲一樣 [複製鏈接]

囡囡小一,對英文好似文盲一樣.見到好多英文字不會讀,不會解. 英文Exam 緊緊合格.

自己又要返工,放工返屋企已經係一放低袋就坐埋書枱幫佢Check 功課,教英文. 有Dictation 仲慘. 日日都要十一,二 點先上床瞓覺. 遲些自己仲要返學. 其實真係好辛苦.

我想找一個人,一星期兩至三日, 教她讀下英文故事, 希望幫輕下.
   0    0    0    0

為有有工人靠工人幫手,無就要請一個私人補習,信得過喎!要父或母在家,初時真係要試嫁!我試得多,直致現在都未揾到1個啱嘅,出便補習社6一8個人又嘈又晤專心!其實又可以出去揾啲活動啲英文班有文法加會話,會話有得玩,一星期一次,起碼可以增加對英文有興趣是首要條件,而家番小學無幼稚園時咁活動啦!有興趣自然學乜都好啲啦!

我都是這樣形容小女:
”我個囡對英文好似文盲一樣”
識講但不認得英文字!
之前教過, 默完書, 測驗考試都用過了, 後來再見都可以說:未見過!唔識!
可嘗試讓她多接觸英語環境, 如參加一些以英文為主的活動/課程. 她只是小一, 千萬不可將她嚇怕.

其實語文(中文&英文)真係要用時間浸,好似我個仔,之前亞仔對語文都係咁,但現在佢去咗補習班(一星期3日),雖然現在佢語文吾係好叻,但最重要係佢對語文吾抗拒,睇多D,吾好太心急,時間就係神藥.

我都覺得語文真係要浸噃嚟, 我囝囝現在九歲, 佢大約三歲
開始出去D鬼佬教既補習社學英文至依家, 所以佢D英文比較好, 但可能我地太着重佢D英文, 相反佢D中文就好差.

我個女咪一樣,佢連中文都係文盲
呢頭啱啱讀完十次果個字,要佢讀多次,即刻可以話唔識

其實某程度,我會覺得中文係會難過英文,可能中文是本身的語言,所以會教得好快,但係英文佢會就吓妳,STEP BY STEP,到妳亞女大D就會發現,其實中文都好多技巧.

Private tutor

Erco,
Please chekc PM.
Thanks.
Ms. Lee

原帖由 Erco 於 09-3-3 22:45 發表
囡囡小一,對英文好似文盲一樣.見到好多英文字不會讀,不會解. 英文Exam 緊緊合格.

自己又要返工,放工返屋企已經係一放低袋就坐埋書枱幫佢Check 功課,教英文. 有Dictation 仲慘. 日日都要十一,二 點先上床瞓覺. 遲些 ...

我個仔都一樣, 啱啱上學期考試, 因為英文差關係, 令到個學分降低咗. 佢平時做練習係識做, 但一到測驗考試就會全軍覆沒咁.

My daughter is same as yours. She is very nervous during test / exam. I feel that when she reads English, she is afriad of the words and she doesn't know how to handle.

原帖由 well_being 於 09-3-19 16:25 發表
我個仔都一樣, 啱啱上學期考試, 因為英文差關係, 令到個學分降低咗. 佢平時做練習係識做, 但一到測驗考試就會全軍覆沒咁.

我仲以為得我個女係文盲tim...佢又係小一...中文連讀20次個字都記唔到...英文仲衰温完幾十次默書都fail...想c ar...

醒目開學勳章 王國長老

我女小一時英文都好屎架
佢幼稚園英文底打得唔好, 講得唔read得, 仲記得考小一, 佢只係識c-a-t咁讀 (佢小學幾多英文幼稚園出黎既學生, 英文高佢幾班!)
好彩小學教得好好, 教佢地phonics令佢地識拼讀, 其實我覺得phonics好好的(唔駛真係讀得好深, 但基本要識), 小朋友對閱讀都串字都會有信心左, 可以考慮學
仲有, 英文書其實比中文書有趣, 可以就住小朋友興趣去搵d英文書俾佢睇, 你知啦, 小朋友鐘意睇既書, 睇100次都唔悶, 當然初時你要陪佢一齊睇, 到佢都記到下個故事, 就鼓勵佢自己去認果d high frequency words, 記下又多d記下又多d, 加上phonics令佢自己有本事拼讀d唔識既字, 睇睇下, 佢地自然有信心獨立去read
簡單既英文書, 包括有spot系列, clifford系列, oxford reading tree(分級數)都幾好笑的
原帖由 kayiu626 於 09-4-17 01:05 AM 發表
我仲以為得我個女係文盲tim...佢又係小一...中文連讀20次個字都記唔到...英文仲衰温完幾十次默書都fail...想c ar...

唉...我覺得樓主都幾慘, 如果可以多 d 時間睇課外書, 成果一定好過用來應付學校的英文默書.

呢種情況我都認為只有多睇書先有用, 由好淺的睇先, phonics 就必然要同時學. 等佢有信心就自然好快見到成效, 千萬唔好催谷.

比個超正website幫下你
www.starfall.com(有發聲教英文)

Yes, this is the BEST English Learning website for kids (especially for kindergarten) that I've ever met.

Try it out!

原帖由 tommy媽咪 於 09-4-17 23:47 發表
比個超正website幫下你
www.starfall.com(有發聲教英文)

其實學語文主要都是聽, 說, 讀, 寫, 真係要時間浸出嚟.  坊間好多英文興趣班都可以提供到一d實用既技巧, 不過還是要靠日常生活當中一天一天咁浸出嚟先有實效.

1. 聽 - 可以多睇英文卡通片, 小朋友會吸收得好快, 而且起碼培養對英文唔抗拒先.

2. 說 - 如果家人有人講英文既, 可以不時同小朋友講下, 無既說要靠外面既興趣班.

3. 讀 - 家長可以多d陪小朋友睇書, 睇得多自然會好.

4. 寫 - 多鼓勵小朋友寫作, 可以由短句開始, 開始時唔好理會文法, 串字, 只要表達到意思就ok.

Private NETS

我女女由P1開始就唔單只好似英文盲,佢仲同我講好唔鍾意讀書,我問佢唔讀書,第時賺唔到錢點算?佢答我瞓街,我問佢你唔怕同學仔見到你瞓街而笑你呀,佢答我同學仔到時都唔認得佢啦。

見女女咁,我好唔開心,佢考試測驗,我仲驚過佢,驚佢升唔到班,過去幾年,我帶女女去過好多唔同學校攪既英文班,西人教既又有,中國人教既又有,連記憶班都去埋,都係唔得,依家冇再去啦,只係學下音樂同游水。不過,好彩女女今年終於有d好轉,佢終於由唔合格變到合格。

所以,各位媽媽,你地都唔好氣餒呀,加油!

我囝囝由歲幾開始睇英文卡通片到現在已P1, 亦特別喜歡睇THOMAS 書.. 可能咁佢對英文一D都唔抗拒, 仲好主動跟外國人溝通. 所以可以令小朋友從小開始對語文有興趣才是最重要, 有興趣自自然然會學得好, 亦不會太辛苦

唔使擔心咁多!
我囝囝以前都係咁.
我都話識小小,但教佢一排佢都仲係咁討厭英文,我好擔心就搵左個姐姐幫佢補習.
後未先發現原來佢咁怕英文係成日都聽唔清d讀音同唔知講緊咩,覺得英文好難就愈黎愈唔想讀.
所以姐姐都建議睇多d英文既animation,或者睇多d圖書仔,令佢興趣多番.
我見姐姐都係成日好誇張咁讀d書仔比佢知,可能咁樣有效d!
希望幫到您啦!
bilibalaaaa~
‹ 上一主題|下一主題