用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無家長小朋友向盧峰學畫畫?
go

有無家長小朋友向盧峰學畫畫?

之前我住觀塘所以報o左名,而家住青衣,仔仔讀緊k1向荃灣學緊創意畫(用粉彩&水彩+小小勞作造一福畫),返得幾開心,尋日終於收到盧峰電話話有位啦!
我應唔應該轉過去好呢?
聽聞導師對小朋友都幾嚴,有無家長小朋友學緊可以分享o下???
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

我囡囡之前係觀塘康寧道盧峰學,我就覺得一般,老師又唔見得有愛心.之後轉左去創意xx學,d畫進步左好多,囡囡返得好開心!
如果係我就唔會山長水遠咁學啦!

原帖由 easonkinki 於 09-3-19 15:17 發表
之前我住觀塘所以報o左名,而家住青衣,仔仔讀緊k1向荃灣學緊創意畫(用粉彩&水彩+小小勞作造一福畫),返得幾開心,尋日終於收到盧峰電話話有位啦!
我應唔應該轉過去好呢?
聽聞導師對小朋友都幾嚴,有無家長小朋友學緊可以 ...

我住係葵青區,囡囡學咗大半年, 初初都係抱住難得機會,
講真真係山長水遠,我老公第都有微言架! 明年囡囡轉下午班,到時應該會放棄,地點真係一個好大問題。

以過來人來講,小朋友初學階段,盧峰與其他畫廊相比分別不大,聽講荃灣有間創x(唔記得)畫廊都唔錯,價錢差不多。

2位媽咪係咪都話緊創意學堂?
我有諗過但嫌佢d畫好似太複雜想仔仔大D先去呢間學,而家佢果間會做下勞作佢會開心D

係呀,我最嬲0係盧峰時,問老師囡囡既進度等等既問題,無老師理我,搞到囡囡由好鐘意到無心機.老師又惡c
之後我轉左去創意學堂,我去接囡囡放學,見到老師帶放學,見到家長,好有耐性講解今日學過d咩,要留意d咩野,又可以係邊個位再加d唔同既圖案,令囡囡係畫畫上多聯想.囡囡d畫有進步又開心左,我都好開心.
不過我囡囡一個p.2, 一個k3 d 畫對佢地黎講無問題,反而盧峰d畫我就覺得好淺囉,又加上係水彩畫都唔可以加強手腕力,而且又唔同學校既要求.

原帖由 easonkinki 於 09-3-19 18:56 發表
2位媽咪係咪都話緊創意學堂?
我有諗過但嫌佢d畫好似太複雜想仔仔大D先去呢間學,而家佢果間會做下勞作佢會開心D

ic,咁你小朋友而家果間主要用咩黎畫架?
同埋呢間係咪成日出去比賽,我見佢d學生有team shirt,你小朋友幾歲開始係到學?
因為我見佢學生作品好複雜幾難畫,而我仔仔係唔識畫畫,所以一開始唔敢報呢間

一d都唔複雜,如果幼兒學(3-5歲),通常都係畫個大公仔係中間,旁邊自由構思配圖,例如:今堂畫恐龍,就會教畫一條大恐龍係中間,旁邊自己畫恐龍蛋,好easy
有時會教水墨畫,粉彩,通常都係畫蠟筆畫
仲有升級制度,佢見到你畫畫技巧達到標準,便可以升級
我個女都學咗差唔多一年,通常都係個miss黎同我講佢今日畫成點樣點樣
每個level畫d嘢都唔同,用既材料又唔同,放心,一定岩佢地d level,況且又唔貴
原帖由 easonkinki 於 09-3-20 00:52 發表
ic,咁你小朋友而家果間主要用咩黎畫架?
同埋呢間係咪成日出去比賽,我見佢d學生有team shirt,你小朋友幾歲開始係到學?
因為我見佢學生作品好複雜幾難畫,而我仔仔係唔識畫畫,所以一開始唔敢報呢間 ...

原來水墨畫都有得學,我想問呢間除左交學費要唔要交其他費用,例如:買顏料,比賽

請問創意學堂係邊樹呢? 有無資料呢? 謝謝!

我個女都係4歲開始上,初初上堂前要買一盒蠟筆$16,一本畫簿$25,一個clear folder$10,報名費$20,同埋一個月學費$300/4堂,$75堂,but間間center唔同價錢,我諗最平我呢間(藍田),送畫袋
咁細個暫時都唔駛點去比賽,應該小學階段先需要
一本畫簿都可以畫到20幅畫
學費仲有預繳優惠,舊生介紹新生仲可以免報名費,但唔知係唔係間間都有,
原帖由 easonkinki 於 09-3-20 15:03 發表
原來水墨畫都有得學,我想問呢間除左交學費要唔要交其他費用,例如:買顏料,比賽

http://www.socreate.edu.hk/index.htm
原帖由 HHKK 於 09-3-20 17:04 發表
請問創意學堂係邊樹呢? 有無資料呢? 謝謝!

咁平~~~~~~~~~~~荃灣要$480/4堂

我都排緊盧峰後補,上次上去登記時其實印象麻麻,間中心o既格局唔系好似兒童畫室,個接待處感覺有o的似門診登記處.

原帖由 素兒 於 09-3-19 21:44 發表
係呀,我最嬲0係盧峰時,問老師囡囡既進度等等既問題,無老師理我,搞到囡囡由好鐘意到無心機.老師又惡c
之後我轉左去創意學堂,我去接囡囡放學,見到老師帶放學,見到家長,好有耐性講解今日學過d咩,要留意d咩野,又可以係邊 ...