用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問學校自行收生第一輪只計分還會看profile嗎? ...
go

請問學校自行收生第一輪只計分還會看profile嗎?

如主題問, 請指教何時交profile?在第一輪自行收生時交還是第一輪失敗第二輪大抽獎都失敗才交來扣門呢?請問有無過來人分享經驗. 我聽說如st. mary's不會看profile只計分,不知是否屬實, 其他學校又如何?謝謝指教.

超級版主

如果係官津小學,第一及二輪收生都必定唔會收portfolio(學校如果肯收會做成不公平),只有考直資、私校及向各學校叩門時才會收來睇。

醒目開學勳章

間間津校第一輪都只計分(自己親身交去你揀的學校)
第2輪係抽(交表去政府公報的地方).
有D第一輪都會收你profile,不過唔知佢地睇唔睇,可能會留返起等第二輪派完位後call人去見.

原帖由 angelsmama 於 09-3-18 12:13 發表
如主題問, 請指教何時交profile?在第一輪自行收生時交還是第一輪失敗第二輪大抽獎都失敗才交來扣門呢?請問有無過來人分享經驗. 我聽說如st. mary's不會看profile只計分,不知是否屬實, 其他學校又如何?謝謝指教. ...

其實考直或私都係咪要做一份profile? ...係咪自己做o架??
如果我要考好多間咪要做好多份......

原帖由 polarbb 於 09-3-19 15:16 發表
間間津校第一輪都只計分(自己親身交去你揀的學校)
第2輪係抽(交表去政府公報的地方).
有D第一輪都會收你profile,不過唔知佢地睇唔睇,可能會留返起等第二輪派完位後call人去見.

...

醒目開學勳章 王國長老

可以交可以唔交, 無學校話規定一定要
自己做都得, 俾錢人做又得, 我就鐘意自己做
如果有做, 當然一間交一份啦, 個covering letter可能需要因應學校理念而改dd, 其他部分照print都得啦
原帖由 BB2_AM 於 09-3-19 04:25 PM 發表
其實考直或私都係咪要做一份profile? ...係咪自己做o架??
如果我要考好多間咪要做好多份......

醒目開學勳章 王國長老

我交過的! o係第一輪
不過d名津校, 交左都輪唔到我有interview咁解! (幾時都係識人好過識字啦, 我女又無特異功能......)

原帖由 召藥師 於 09-3-19 01:58 PM 發表
如果係官津小學,第一及二輪收生都必定唔會收portfolio(學校如果肯收會做成不公平),只有考直資、私校及向各學校叩門時才會收來睇。

超級版主

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-19 05:16 PM 發表
我交過的! o係第一輪
不過d名津校, 交左都輪唔到我有interview咁解! (幾時都係識人好過識字啦, 我女又無特異功能......)

但係教育局俾學校咁做?咁咪唔公平囉?!
我同個仔報自行分配時係唔收portfolio架(雖然我睇bk有媽咪講過有d名校會收)。

醒目開學勳章 王國長老

其實我成日都唸, 第一輪同分果d, 係咪真係抽籤呢
原帖由 召藥師 於 09-3-20 01:42 AM 發表
但係教育局俾學校咁做?咁咪唔公平囉?!
我同個仔報自行分配時係唔收portfolio架(雖然我睇bk有媽咪講過有d名校會收)。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 09:19 發表
其實我成日都唸, 第一輪同分果d, 係咪真係抽籤呢

呢點我對派位的公平性都有懷疑, 因為教育局容許學校在第一輪自行抽籤, 而且學校又唔需要好似六合彩咁公開攪珠.

如果家長識得學校中人, 在同分時, 會唔會在抽籤時受到特別禮待而被抽中?

如果學校收學生的profolio, 在同分時, 學校會唔會根據學生的profolio而有所選擇?

就算學校唔準收profolio, 在同分時, 會唔會根據學生背境 (例如根據學生的地址, 私人樓/居屋/公屋?), 暗中作出選擇?

始終第一輪自行抽籤係黑箱作業, 學校唔會公佈收咗幾多20分? 收咗幾多15分? 有幾多20分報考? 有幾多15分報考? 家長只可以估估下. 其實這些數據又唔知學校需唔需要匯報給教育局呢?

原帖由 maningshan 於 09-3-21 01:49 發表

呢點我對派位的公平性都有懷疑, 因為教育局容許學校在第一輪自行抽籤, 而且學校又唔需要好似六合彩咁公開攪珠.

如果家長識得學校中人, 在同分時, 會唔會在抽籤時受到特別禮待而被抽中?

如果學校收學生的profolio ...

咩第一輪是學校自行抽籤架?
而且透明度咁低架

醒目開學勳章

我聽過一次小一選校o既talk, 派位組o既代表講過, 話自行如果需要抽籤o既話, 一係就俾番派位組抽, 一係就用派位組provide o既 software去抽, 而且仲會有人監場o既. 始終香港都係一個廉潔o既城市, 我又唔係好擔心有人o係呢個階段出古惑o既, 就算要留位俾自己人, 都會等到放哂result先, 因為到時就冇皇管, 任你想用乜o野準則收生都得.

原帖由 rabbitpiggy 於 09-3-23 08:57 發表

咩第一輪是學校自行抽籤架?
而且透明度咁低架

原帖由 Geni 於 09-3-23 10:27 發表
我聽過一次小一選校o既talk, 派位組o既代表講過, 話自行如果需要抽籤o既話, 一係就俾番派位組抽, 一係就用派位組provide o既 software去抽, 而且仲會有人監場o既. 始終香港都係一個廉潔o既城市, 我又唔係好擔心有人o ...

ic.  明白晒, thanks