用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 容易升上較好的小一
go

容易升上較好的小一

請問港島區有那些幼稚園會容易升上較好的小一呢 ?

津小或官小是首選。

醒目開學勳章 王國長老

官小津小無得揀學生架
如果唔係點解咁多家長, 寧願交學費, 都要靠自己揀間arm心水既直資/津校?
坊間好多人話邊間幼稚園升邊間小學, 你自己要小心留意, 有d小學, 根本大抽獎擺第一都sure win咁滯, 係因為學生住果區+揀第一抽入左, 而唔係因為讀左邊間幼稚園lor!

原帖由 chloewong1211 於 09-3-20 11:20 AM 發表
請問港島區有那些幼稚園會容易升上較好的小一呢 ?

津小或官小是首選。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 12:21 發表
官小津小無得揀學生架
如果唔係點解咁多家長, 寧願交學費, 都要靠自己揀間arm心水既直資/津校?
坊間好多人話邊間幼稚園升邊間小學, 你自己要小心留意, 有d小學, 根本大抽獎擺第一都sure win咁滯, 係因為學生住果區+ ...

我想知道升小一既遊戲規則其實喺點既呢 ?

醒目開學勳章 王國長老

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
(只係for官校同津校, 而直資/私校就自己去考)

原帖由 chloewong1211 於 09-3-20 02:56 PM 發表

我想知道升小一既遊戲規則其實喺點既呢 ?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 15:16 發表
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
(只係for官校同津校, 而直資/私校就自己去考)

唔該哂