用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果培正收左仲可唔可以參加統一派位?
go

如果培正收左仲可唔可以參加統一派位?

醒目開學勳章

原帖由 bb2 於 09-3-20 16:17 發表

一定唔可以

培正

原帖由 estherxx 於 09-3-20 16:26 發表

如果係私校.可以參加統一派位. 但如果係直資便不可以了..
你查吓培正是私校OR 直資啦..我唔記得了..

可以, 因培正是私校, 小兒也是收了, 大抽獎亦可以.

No, because Pui Ching request the parents to sign a undertaking the "Lucky Draw". It is absolutely true because my friend signed it already.
regards
原帖由 iberia 於 09-3-20 21:19 發表

可以, 因培正是私校, 小兒也是收了, 大抽獎亦可以.

醒目開學勳章 王國長老

直資唔得係因為政府規定
但私校自己都可以規定唔俾大抽獎的, 亦可以從edb取得有關資料(雖然好多私校都無所謂)
搏唔搏又係另一件事了
原帖由 estherxx 於 09-3-20 04:26 PM 發表

如果係私校.可以參加統一派位. 但如果係直資便不可以了..
你查吓培正是私校OR 直資啦..我唔記得了..

原帖由 junior_pam 於 09-3-20 22:53 發表
No, because Pui Ching request the parents to sign a undertaking the "Lucky Draw". It is absolutely true because my friend signed it already.
regards

My son is studying in Pui Ching P4 now. We did not need to sign that kind of paper on the past.

Anyway, Pui Ching is a very good school.

培正係會知道你去大抽獎,學校會唔比位, 我幾個朋友都係甘講, 就算係1round, 佢都會問d幼稚園部既學生有無去過學校面試. 而2round更加可以攞到個名,就cut 位.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 23:17 發表
直資唔得係因為政府規定
但私校自己都可以規定唔俾大抽獎的, 亦可以從edb取得有關資料(雖然好多私校都無所謂)
搏唔搏又係另一件事了

醒目開學勳章 王國長老

我女以前係讀真光幼稚園的, 而真光以前正正係唔俾大抽獎, 有d家長, 搏完衰左, 要ai好耐至返到去讀(始終真光都係一間有人爭既學校)
可能因為對d"奉公守法"既家長唔公平啦, 從我女果年開始, 就變左人人都可以抽獎了
另一方面, 我女有考另一間私校, 唔俾抽獎, 過左第一輪, 我就收到edb既一封信, 話知道我已經註冊xx私校, 而家仲會唔會繼續參加大抽獎, if yes, 佢地會通知xx私校........
(不過培正做法我就唔知了, 我無考過)

簽名被屏蔽

早幾年我肯定係培正幼稚園生選咗培正小學係唔可以參加統一. 而非培正幼稚園選咗培正小學係可以大抽獎的, 家長雖然會收到教局的confirm 信答回唔放棄大抽獎, 培正都唔會取消你的學位....當然今年政策有無變就唔知了.