用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於我的寶寶
go

關於我的寶寶

大家好! 我小寶寶2歲半時08年10月入協康的伴我童樂, 在08年11月, 開始在銅鑼灣做針灸, 在今年1月時, 發覺他開始有進步, 專注了提高了, 開始明白簡單的指領和動作(如, 拜拜, 早晨點頭, 拜年, 叫他帶洗好的衣服放到房中, 等等), 但語言仍然沒有, 只會說bb話. 現在仍在排 s 位. 其實我仍可以做些什麼呢!? 我們已經日日對佢說話

咁你個仔有冇上私人S位呀?

我覺得未排到政府S位前 ,入讀私人S位,進步真係好顯著,就連很多家長都有同感

原帖由 bigbug 於 09-2-15 19:34 發表
大家好! 我小寶寶2歲半時08年10月入協康的伴我童樂, 在08年11月, 開始在銅鑼灣做針灸, 在今年1月時, 發覺他開始有進步, 專注了提高了, 開始明白簡單的指領和動作(如, 拜拜, 早晨點頭, 拜年, 叫他帶洗好的衣服放到房 ...

在十月已在協康上私人s 位, 在未上學前, 我們是返正常n1, 和返其他的治療, 但效果不大. 返了私人s 位, 到今年 1 月開始有進步, 開始明白多點指領

回覆 # 的文章

不用擔心,要做的都已做了,我個仔2.5歲先懂講單字,2.9歲仲叫緊媽咪做"乞兒",而家3.4歲,可以去麥當勞同書店同售貨員講要買甚麼,雖然只是很簡單句子,已教我很開心

你毋須擔憂太多,繼續努力就得啦

主祐你們

你好! 佢近日都有些單字會說出口, 如睡覺說成覺覺, 比朱古力說成"比支". 也開始跟口水尾, 但不時常, 興趣到就會跟.

Bigbug - want to try 針灸, can you PM me the detail of your doctor

Please share the progress of your son after the treatment of 針灸, I would like to try it for my son.  For me, I try it for the two treatments of my back pain.  It seems very effective.

你好! 因不常上綱這麼遲才覆你, 我的仔仔在銅鑼灣做針炙的, 250元一次, 四十八次為一個療程, 每次一個鐘, 要針頭到腳, 針看似很長, 但針落去後是不痛的, 有點痕. 但大部份人(小朋友)都會害怕的, 所以都會反抗, 你要有心理準備頭半個鐘會哭的了. 我的小朋友針了三十幾次了, 現在有點單字出, 但他是的訓練的.

原帖由 GRACEbb 於 09-3-10 09:48 發表
Please share the progress of your son after the treatment of 針灸, I would like to try it for my son.  For me, I try it for the two treatments of my back pain.  It seems very effective.

Hello!我也想分享一下我的經驗,小女在接近2歲時被診斷為自閉症傾向,沒有眼神接觸,不會說話,後經朋友介紹做氣功治療,在半信半疑下,經半年,不到30次治療,現已會說短句,經評估已沒有自閉傾向,只是發展慢了一點,我大家不妨嘗試一下其他治療的方法

請問你囡囡在那裡做氣功治療?
每次多少$$$
當時有3T治療一起跟進嗎?
可否PM資料比我?
thanks a lot!!!!!!

原帖由 hawhaw 於 09-3-16 16:12 發表
Hello!我也想分享一下我的經驗,小女在接近2歲時被診斷為自閉症傾向,沒有眼神接觸,不會說話,後經朋友介紹做氣功治療,在半信半疑下,經半年,不到30次治療,現已會說短句,經評估已沒有自閉傾向,只是發展慢了一點,我大家不 ...

請問你囝囝在那裡針炙?
可否PM資料給我?
thanks a lot!!!!!!!

原帖由 bigbug 於 09-2-15 19:34 發表
大家好! 我小寶寶2歲半時08年10月入協康的伴我童樂, 在08年11月, 開始在銅鑼灣做針灸, 在今年1月時, 發覺他開始有進步, 專注了提高了, 開始明白簡單的指領和動作(如, 拜拜, 早晨點頭, 拜年, 叫他帶洗好的衣服放到房 ...

醒目開學勳章

雖然我唔反對針炎, 氣功等另類療法, 但我從未俾仔仔試過, 仔仔嘅進步, 睇到真係由訓練做到, 見到身邊有很多家長除訓練外也試很多另類療法, 如排毒排鉛, 推拿推頸, 舌針etc, 有啲毫無見效, 有啲唔知進步係邊方面嘅成果, 更見過有啲媽咪乜都試一餐, 但去兩次就話無效放棄, 有時都唔知講乜好......
希望大家俾多啲時間, 心機同小朋友做訓練, 啓發佢地嘅潛能....大家加油

where did your daughter do her 氣功治療?
please pm me.
thank millions.

Hello!我也想分享一下我的經驗,小女在接近2歲時被診斷為自閉症傾向,沒有眼神接觸,不會說話,後經朋友介紹做氣功治療,在半信半疑下,經半年,不到30次治療,現已會說短句,經評估已沒有自閉傾向,只是發展慢了一點,我大家不 ...

原帖由 Anpanmama 於 09-3-21 03:27 發表
雖然我唔反對針炎, 氣功等另類療法, 但我從未俾仔仔試過, 仔仔嘅進步, 睇到真係由訓練做到, 見到身邊有很多家長除訓練外也試很多另類療法, 如排毒排鉛, 推拿推頸, 舌針etc, 有啲毫無見效, 有啲唔知進步係邊方面嘅成 ...

對於氣功治療,我初初也是半信半疑,也有朋友反對,但當接受了評估說她有自閉症傾向,自己看了有關書籍都說無法治療,看了"與光同行"一片,了解自閉症者的情況,女兒如此,就像被判了死刑,於是姑且一試,現時看見女兒漸入隹境,我確信氣功有一定的幫助,我沒有放棄各種訓練,相信每種治療也有其作用,我想我們是否應該放開眼光,給孩子多一個機會.
已pm了資料給你們

我bb3歲半,喺铜鑼灣針左5次,做嘢好似懶散左、不太集中,唔知有無人針左之後反而有不良反應尼?

Hi hawhaw

可pm資料給我嗎?

Thx
kimbear

Dear haw haw,

could u pm me the details for 氣功治療 ? my e-mail address is [email protected] ? tks a lot !

回覆 4# hawhaw 的文章

Can you email me the info. of氣功治療? Thanks a lot!
my email address: [email protected]

請問你囡囡在那裡做氣功治療?
每次多少$$$
當時有3T治療一起跟進嗎?
可否PM資料比我?
THANKS

原帖由 ChingMan1002 於 09-7-12 00:45 發表
Can you email me the info. of氣功治療? Thanks a lot!
my email address: [email protected]

我的兒子已經26個月, 仍未會說話, 心裡真的好心急, 氣功治療都想試試, 請你pm給我吧!