用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協和小學下午校
go

協和小學下午校 [複製鏈接]

請問這間好嗎?有小朋友在這間讀嗎?
   1    0    0    0

仲有分上/下午咩 乜唔係搬去新校 係shamshuipo 咩 ??
原帖由 mkwok 於 09-3-4 21:48 發表

ShinTeresa,

下午校留在舊校。請問有冇人知好吾好呀!

原帖由 ShinTeresa 於 09-3-4 23:00 發表
仲有分上/下午咩 乜唔係搬去新校 係shamshuipo 咩 ??

What is the different between AM and PM school?

我姨甥女在那裡讀小二, 課程都幾深的, 一年考三次試, 當中夾集住無數次評估和測驗, 小一要開始做tsa中文習作, 小二開始做tsa 中文和英文習作.....

小朋友真係要下苦功的, 小一5 班也是 '以普教中', 小二開始拔尖, 有2班精英班繼續 以普教中, 其他的班會改回廣東話教中文, 小三開始補底, 成績不好的同學會被派到 '小班教學'!

放學後, 有功課輔導是免費的, 由老師因應學生的需要而被安排參加的 , 真係想幫無家長(or 在職家長)指導功課的學生!!

好唔好就見仁見智了, 有人覺得太谷, 但....我姨甥女就可以應付到, 要睇小朋友自己......

laam1228,

謝謝妳的資料,那麼是否小一二才有普教中班, 現在小三以上沒有呢?

原帖由 laam1228 於 09-3-17 10:56 發表
我姨甥女在那裡讀小二, 課程都幾深的, 一年考三次試, 當中夾集住無數次評估和測驗, 小一要開始做tsa中文習作, 小二開始做tsa 中文和英文習作.....

小朋友真係要下苦功的, 小一5 班也是 '以普教中', 小二開始拔尖,  ...

原帖由 mkwok 於 09-3-17 11:19 發表
laam1228,

謝謝妳的資料,那麼是否小一二才有普教中班, 現在小三以上沒有呢?

因是 第二年 以普教中, 現有的小三至小六無份的, 我姨甥女係第一批, 由他們慢慢升上去, 之後(4年後)就會六級都有!

協和以前都幾有名氣, 現在名氣已不及以往, 更自從幾單負面新聞出過, 更加少人選。

我住將軍澳, 有幾位小朋友返下午, 好難講好唔好, 因為我識的幾個都不是讀書人, 日日浦公園M記。

車費好容下。

原帖由 mkwok 於 09-3-4 21:48 發表

laam1228/chumamma,

謝謝回覆, 我見到暫時佢地的升中派位都吾錯, 所以問問這間好吾好。

原帖由 laam1228 於 09-3-18 09:14 發表

因是 第二年 以普教中, 現有的小三至小六無份的, 我姨甥女係第一批, 由他們慢慢升上去, 之後(4年後)就會六級都有!

chumamma,

原來妳都係住將軍澳, 我也是, TKO的升中麻麻地, 所以想出外讀小學,我不要求最top的, 亦讀不上, 只要求校風和派位都幾好的小學。

原帖由 chumamma 於 09-3-18 22:50 發表
協和以前都幾有名氣, 現在名氣已不及以往, 更自從幾單負面新聞出過, 更加少人選。

我住將軍澳, 有幾位小朋友返下午, 好難講好唔好, 因為我識的幾個都不是讀書人, 日日浦公園M記。

車費好容下。

...

醒目開學勳章

Hi mkwok,

我都係住將軍澳, 妳有無諗過誇區出外讀小學, 車程會是一個問題, 例如要好早起身? 我就係煩緊呢個問題!

原帖由 mkwok 於 09-3-19 10:39 發表
chumamma,

原來妳都係住將軍澳, 我也是, TKO的升中麻麻地, 所以想出外讀小學,我不要求最top的, 亦讀不上, 只要求校風和派位都幾好的小學。

Funny,

我諗出外讀小學的車程約1小時,現在係區內讀都要40分鐘車程,可能係多站停。

原帖由 Funny 於 09-3-19 11:41 發表
Hi mkwok,

我都係住將軍澳, 妳有無諗過誇區出外讀小學, 車程會是一個問題, 例如要好早起身? 我就係煩緊呢個問題!

[協和箅是一間校風不錯的學校,我兩個女兒都讀緊,我好滿意,最開心是她們愛上閱讀,老師會比很多机會小朋友代表學校比賽,老師有愛心,如果想搵校風好的,協和可以考慮,不過我覺得程度不算高!要想搵程度高,就要考慮清楚!
quote]原帖由 mkwok 於 09-3-19 13:43 發表
Funny,

我諗出外讀小學的車程約1小時,現在係區內讀都要40分鐘車程,可能係多站停。

[/quote]

大頭mama,

謝謝意見, 請問妳的女兒讀幾年級, 多吾多功課, 另想問下測驗和考試範圍會重覆嗎?因有些學校係已測的範圍不用考.

原帖由 大頭mama 於 09-3-20 00:56 發表
[協和箅是一間校風不錯的學校,我兩個女兒都讀緊,我好滿意,最開心是她們愛上閱讀,老師會比很多机會小朋友代表學校比賽,老師有愛心,如果想搵校風好的,協和可以考慮,不過我覺得程度不算高!要想搵程度高,就要考慮清楚!:l ...

不用客氣!大家都緊張小朋友嘛!我女兒讀小五和小六,功課不算多,要做專題project,評估一個學期三次,但範圍不多,教完一兩課就評估的,共三學期,考試三次,評估和考試範圍有機會重覆,之前不重覆,但今個學期就有重覆:;pppp:

原帖由 mkwok 於 09-3-20 18:36 發表
大頭mama,

謝謝意見, 請問妳的女兒讀幾年級, 多吾多功課, 另想問下測驗和考試範圍會重覆嗎?因有些學校係已測的範圍不用考.

大頭mama:
1我都想問下協和有冇簡介會或開放日?
2同埋上下午校係傳統定活動教學?
3咁係咪小一開始就普通話教學+英語教學?
4會唔會小一上學期就教定下學期,或要家長暑假教定上學d野?
多謝

原帖由 大頭mama 於 09-3-20 21:23 發表
不用客氣!大家都緊張小朋友嘛!我女兒讀小五和小六,功課不算多,要做專題project,評估一個學期三次,但範圍不多,教完一兩課就評估的,共三學期,考試三次,評估和考試範圍有機會重覆,之前不重覆,但今個學期就有重覆:;pppp: ...
我家有三寶

大頭MAMA,

我囝囝今天去考了插班試, 不過佢話有些吾識, 都吾知成吾成功囉, 隨緣吧.

老師話9月份小一先係全日, 而其他話就要遲D先, 妳知道大約幾時嗎?  另外妳知吾知小二係咪AB班係用普教中呀.

原帖由 大頭mama 於 09-3-20 21:23 發表
不用客氣!大家都緊張小朋友嘛!我女兒讀小五和小六,功課不算多,要做專題project,評估一個學期三次,但範圍不多,教完一兩課就評估的,共三學期,考試三次,評估和考試範圍有機會重覆,之前不重覆,但今個學期就有重覆:;pppp: ...

我囡囡今年讀小一,她很喜歡這所小學,不是因為老師有愛心(可能她們太忙),而是該校的學生很純品,有禮貌,有大哥哥大組組計劃,令她升上小一不會無所適從.

mkwok:
不用擔心,很大机會,祝你成功!

from Heep Woh notice:
上午校將於 2010/11 學年遷往深水埗福榮街的新校舍 ( 視乎建校工程進度,遷校計劃暫定於2010/11學年落實 ) ,下午小學將留於原址,改名為中華基督教會協和小學,並全校轉為全日制授課。在2009/10學年入讀本校的小一學生,將首先以全日制上課

http://www.heepwohpm.edu.hk

from Heep Woh website:
一年級:以普教中:為了提升學生兩文三語的能力,與及提早讓學生認識廣州話和普通話的語法,用語差異,因此我們利用普通話作為課堂的語言。
◆二至六年級:依據課程發展處所推出的新課程,配合四個關鍵項目,來推行單元教學,以有系統、有層次地建立學生聽、說、讀、寫的能力,並有機地滲入語文基礎知識,以全面提升學生的語文水平。

原帖由 mkwok 於 09-3-21 14:35 發表
大頭MAMA,

我囝囝今天去考了插班試, 不過佢話有些吾識, 都吾知成吾成功囉, 隨緣吧.

老師話9月份小一先係全日, 而其他話就要遲D先, 妳知道大約幾時嗎?  另外妳知吾知小二係咪AB班係用普教中呀.

...

fostermak:
1.暫時未有,若有通知你!
2.下午校小女小組上課,上午校不大清楚!
3.小一普通話教中文,其他科中文教學.
4不會,
因小女已小六,小一資料已經過時,若有錯誤,請多多包容!

原帖由 fostermak 於 09-3-21 00:26 發表
大頭mama:
1我都想問下協和有冇簡介會或開放日?
2同埋上下午校係傳統定活動教學?
3咁係咪小一開始就普通話教學+英語教學?
4會唔會小一上學期就教定下學期,或要家長暑假教定上學d野?
多謝

...
‹ 上一主題|下一主題