用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田小瀝源 培基書院收左我個囡
go

沙田小瀝源 培基書院收左我個囡

回覆 # 的文章

kwoke3000,我都無收到信,不過培基功課好似都唔小架!
原帖由 kwoke3000 於 09-3-21 21:23 發表
如果是Band 2生水準, 應是理想學校. 因功課不多, 活動式課堂, 英文課程, 還有每年海外學習課堂.

但對Band 1生家長, 要求可能還有一定距離. 包括過往学生成績表現, 經濟差環境下要交學費, 及可能每年加學費, 老師流 ...

我都收到啦, 

我有津貼, 不過而家亞女又LIKE培英多D, 我都吾知點, 其實老師流失大真係甘大問題?

請問'2個C'係咪主科啊?
原帖由 Carman_mami 於 09-3-21 22:25 發表

取津貼要咩資格,津貼幾多ga  
我囡都 like培英ga,
佢今次成績表有2個C,又冇其他証書都入到,太易入la,所以覺得麻麻地low

你囡囡學校的課程是否較深?可否告知讀哪間小學?
原帖由 Carman_mami 於 09-3-22 00:21 發表

有一科English
我囡從未試過English 拿C,所以'那那林'同佢去報Grammar and Oral 希望下次好d la

由今年轉了校長,校學已有所改變,功課上也比以往多,我和其他沙田區的英中的家長傾談過,相比下也差不多,因為現時的校長比較積極把校的成績提升.
今年的"leaning without wall",只有高年班(中四以上)才有出國的選擇, 今年只有22 人到'德國',其餘的可選其他,其他的選擇也有二十多個(十分多元化),我囡囡是中一生,她選了"outward bound",選擇時可以自己的興趣和的能力去選擇.
我囡囡在小六時也參加過培英的一天"one day english learning",她也得到"english speaker"的獎勵(一組裏面英文說得最好的一個),但她不喜'培英',比較喜歎'培基',她也有同學入了培英,成績也不錯,但她說培英功課比較多,有點吃不消.

原帖由 kwoke3000 於 09-3-21 21:39 發表
如果與全統沙田區Band 1中學比較, 它已是很輕鬆的學校了.

最少,部份功課可在校內完成.

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 Carman_mami 於 09-3-22 00:21 發表

有一科English
我囡從未試過English 拿C,所以'那那林'同佢去報Grammar and Oral 希望下次好d la

咁請問你囡囡是否band 1生?平均分是B or C?
因為我囡囡下年都想報培基,不過成績吾理想......