用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試要带什麼文件?
go

面試要带什麼文件?

如果無要求, 面試要带個人履歷表嗎? 證書,成績表等等有冇需带? 請有經驗人士賜教!

Make sure you put all the ORIGINAL COPY of certifications (from awards/public exams) and P5 and P6 exams results in one folder.

In case they ask you to show the original copy, you don't have to tell them "oh, I don't have it with me, it's at home", right.

Always be fully prepared as it is a good habit for kids to follow anyway.

Good luck la...

原帖由 maggiewong1238 於 09-3-22 08:34 發表
如果無要求, 面試要带個人履歷表嗎? 證書,成績表等等有冇需带? 請有經驗人士賜教!

No need to bring those documents that doesn't mention in the interview letter. Some schools may request you to bring original cert for their verification  and some may not, just refer to your own letter is enough.

原帖由 maggiewong1238 於 09-3-22 08:34 發表

Hi,

如果學校冇要求帶履歷/個人檔案, 一般都不會看.
但梗係唔好慳呢D功夫啦. 搵個 CLEAR FOLDER 套好,
用個大小適中嘅環保袋(個人喜好)袋好, 比小朋友帶住.
當然可在報到登記時多口問句職員或老師, 但留意有D學校, 在報到時己把家長及小朋友分開, 最好提醒小朋友要識執生.

祝成功.

Absolutely agree. 唔好慳呢D功夫!

原帖由 mshong 於 09-3-22 09:56 發表
Hi,

如果學校冇要求帶履歷/個人檔案, 一般都不會看.
但梗係唔好慳呢D功夫啦. 搵個 CLEAR FOLDER 套好,
用個大小適中嘅環保袋(個人喜好)袋好, 比小朋友帶住.
當然可在報到登記時多口問句職員或老師, 但留意有D學校,  ...

我囡囡見完兩間學校都冇睇,不過我提議您都係要帶,以防萬一,所有要帶小朋友身分證正/副本!

Thanks a lot.

原帖由 maggiewong1238 於 09-3-23 09:18 發表
Thanks a lot.

之前睇過好多post 都話叫穿校服去in,咁如果sat係咪都最好穿校服?

我問一些見過幾間直資既小朋友,佢地話星期六都無見有人穿校服? 而家心大心細。