用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有人讀過葛量洪校友會學校?
go

請問有沒有人讀過葛量洪校友會學校?

請問有沒有人讀過葛量洪校友會學校? (黃埔區)

感覺如何?

thx

最近聽了一個英文學習的講座, 潘校長講學校教英文的理念, 我覺得好認同, 由淺入深, 課堂輕鬆有趣,引起學習動機.  只可惜選這學校的人較少.

原帖由 小肥豬 於 09-3-21 11:35 發表
請問有沒有人讀過葛量洪校友會學校? (黃埔區)

感覺如何?

thx

原帖由 dleelm 於 09-3-23 10:22 發表
最近聽了一個英文學習的講座, 潘校長講學校教英文的理念, 我覺得好認同, 由淺入深, 課堂輕鬆有趣,引起學習動機.  只可惜選這學校的人較少.

潘校長俾我的印象係很nice

我朋友個仔仔今年9月入讀, 佢之前睇tvb星期x檔案介紹~沒有眼淚的默書, 覺得學校真是為小朋友, 所以1st round選了這校.

原帖由 ngtsuio 於 09-3-24 14:42 發表

潘校長俾我的印象係很nice

原帖由 AAma 於 09-3-24 15:06 發表
我朋友個仔仔今年9月入讀, 佢之前睇tvb星期x檔案介紹~沒有眼淚的默書, 覺得學校真是為小朋友, 所以1st round選了這校.

目前幫囡囡選校會先考慮成績,所以第1st選紅馬,可惜入唔到,而家等電腦派位,很擔心。
填表時排位係:
1.馬頭涌官立小學﹙紅磡灣﹚
2.黃埔宣道﹙因為剛取得校際冠軍﹚
3.奉基
4.奉基千禧
早排童軍在黃埔舉行咗一個嘉年華,所以鍾意咗奉基,真想排佢上第二。

愉快學習 升中時要付出代價的.

真係唸清楚入唔到紅馬, 第二志願就應該好大機會入, 黃埔宣道, 佢仲收5班都好大機會入(不過宣道都唔錯呀!一年班都好似有樂器學), 我個囝派了第二志願奉基千禧,暫時都唔錯, 一班30人唔會太多人一班.

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 11:29 發表

目前幫囡囡選校會先考慮成績,所以第1st選紅馬,可惜入唔到,而家等電腦派位,很擔心。
填表時排位係:
1.馬頭涌官立小學﹙紅磡灣﹚
2.黃埔宣道﹙因為剛取得校際冠軍﹚
3.奉基
4.奉基千禧
早排童軍在黃埔舉行咗一個嘉年華,所以鍾意咗 ...
[[img align=left]http://mud.mm-a4.yimg.com/image/1006670551[/img]

原帖由 wamother 於 09-3-31 23:58 發表
真係唸清楚入唔到紅馬, 第二志願就應該好大機會入, 黃埔宣道, 佢仲收5班都好大機會入(不過宣道都唔錯呀!一年班都好似有樂器學), 我個囝派了第二志願奉基千禧,暫時都唔錯, 一班30人唔會太多人一班.

...

我都覺得第一志願唔得,第二志願就好大機會,當時填表時已經諗咗好耐。當時考慮

升中情況:兩間奉基所派的學校好似,派位也很接近。反而宣道所選中學方向同佢地唔係好接近。所以不懂得比較那間較好。

其他意見:經常聽到宣道派位一年不如一年,但現任校長上任一年多,之前在沙田區小學任校長十多年,印象中,沙田區學校都幾好。

體育方面:早前有家長post過學界成績,紅磡區幾間小學都取得"個位數"名次,全部都幾好。以紅馬最出色色。

港台校際比賽冠軍:該次派出去比賽的學生最少100人﹙因為第一題係全部學生做答﹚,呂明材和宣道答對的學生均超過80人,成績唔錯。問過就讀宣道的小朋友﹙街坊﹚,派出的學生來自五、六年級,平均每級50人,即係精英同學。

校園生活:問過幾個街坊﹙奉基、奉基千禧、宣道、紅馬的學生﹚,無人話過學校唔好,全部都好開心,仲猛叫囡囡選佢地學校

課外活動﹙童軍﹚:奉基、賽馬會﹙美心快餐對面﹚童軍及第1288旅都幾好

想問當初奉基千禧有什麼地方吸引到你,令你放佢係第二志願?可以分享一下嗎?

其實我聽好多人講這幾間學校質素差唔多, 而我又覺得聖公會辦學團體大都學校都唔錯, 宣道就好似宗教意念比較重, 我本身又無宗教信仰, 所以選了奉基。

原帖由 ngtsuio 於 09-4-1 11:51 發表

我都覺得第一志願唔得,第二志願就好大機會,當時填表時已經諗咗好耐。當時考慮

升中情況:兩間奉基所派的學校好似,派位也很接近。反而宣道所選中學方向同佢地唔係好接近。所以不懂得比較那間較好。

其他意見:經常聽到宣 ...
[[img align=left]http://mud.mm-a4.yimg.com/image/1006670551[/img]

原帖由 wamother 於 09-4-1 22:49 發表
其實我聽好多人講這幾間學校質素差唔多, 而我又覺得聖公會辦學團體大都學校都唔錯, 宣道就好似宗教意念比較重, 我本身又無宗教信仰, 所以選了奉基。

...

我也是沒有宗教信仰,之前一直都沒有考慮過宗教問題,宣道宗教意念係比較重,如果真係派去宣道,我會叩紅馬和兩間奉基。真係唔得的話,宣道都唔係太差。

我上年都有叩紅馬不過唔成功, 上年200人得10幾個位.要面試學生同家長, 當時我自己都好緊張好似我去面試.

原帖由 ngtsuio 於 09-4-2 10:36 發表

我也是沒有宗教信仰,之前一直都沒有考慮過宗教問題,宣道宗教意念係比較重,如果真係派去宣道,我會叩紅馬和兩間奉基。真係唔得的話,宣道都唔係太差。 ...

原帖由 wamother 於 09-4-2 11:46 發表
我上年都有叩紅馬不過唔成功, 上年200人得10幾個位.要面試學生同家長, 當時我自己都好緊張好似我去面試.

咁多人去叩門,真係好難入。
學校網上表示申請表可以去校務處填或上網download﹙而家仲未可以download到﹚,你仲記唔記得申請表要填d咩野,有咩要求?面試係點進行?會問點咩?

申請表放榜後就有佢都好似比一至兩星期你去交表的, 所以唔駛心急, 你之前準備好Profile就得, 佢份表都係基本資料好似有格填學生獎項之類, 面試時5-6個朋友先入課室, 有好多圖書比佢地睇, 家長在門外等, 佢地會面見小朋友先,都係比圖佢講故事, 比幾幅圖問佢有冇唔同, 點解?之後佢會叫小朋友出來叫家長一齊見, 都係問是否選佢地第一志願, 點解選佢地學校, 平時佢多唔多功課做呀!邊個照顧佢呀!小朋友有乜優點呀!
希望可以幫到你啦!不過最好抽到, 唔駛煩。

祝你好運!
原帖由 ngtsuio 於 09-4-2 13:19 發表

咁多人去叩門,真係好難入。
學校網上表示申請表可以去校務處填或上網download﹙而家仲未可以download到﹚,你仲記唔記得申請表要填d咩野,有咩要求?面試係點進行?會問點咩? ...

原帖由 wamother 於 09-4-2 23:47 發表
申請表放榜後就有佢都好似比一至兩星期你去交表的, 所以唔駛心急, 你之前準備好Profile就得, 佢份表都係基本資料好似有格填學生獎項之類, 面試時5-6個朋友先入課室, 有好多圖書比佢地睇, 家長在門外等, 佢地會面見小 ...

多謝你
了解多d,安心好多啦

有朋友街坊是黃埔宣道學生,佢話有一班精英班,入得去都會被"谷"得好勁,好大壓力,所以向學校解釋後,唔入精英班,讀得輕鬆d,同埋拿全班第一。