用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問spcs是否明天公佈 second interview名單.
go

請問spcs是否明天公佈 second interview名單.

有冇人知.
kpt333

原帖由 kpt333 於 09-3-18 20:30 發表
有冇人知.

已登在spcs.edu.hk 之綱頁上

有無人知interview的形式?

Anyone received phone call from the school?

我朋友個女上星期六已2nd interview 了。父母同小朋友一起見老師, 用英文對答, 主要問小朋友, 家長問的不算多。都係日常生活的問題。

iwff

原帖由 iwff 於 09-3-23 11:33 發表
我朋友個女上星期六已2nd interview 了。父母同小朋友一起見老師, 用英文對答, 主要問小朋友, 家長問的不算多。都係日常生活的問題。

iwff

Thanks iwff

Did you friend receive any acceptance call from the school up to now?

冇咁快收到呀? 上星期六才面試喎。不過佢個女同時收到津校庇理羅氏同聖潔靈的面試通知, 因為他們都想女兒可以入讀津校免學費, 加上庇理羅氏同聖潔靈都係好好的中學, 所以如果spcs收, 就要放棄津校的選擇,真係幾掙扎的。

iwff

原帖由 王國國民 於 09-3-23 11:50 發表

Thanks iwff

Did you friend receive any acceptance call from the school up to now?

王國國民
我好明白妳既心情,我都等緊電話,希望会有好消息,當天面試,只花了5mins,見其他人in 了more than 10 mins, I think the chance is not that high.

原帖由 iwff 於 09-3-23 12:06 發表
冇咁快收到呀? 上星期六才面試喎。不過佢個女同時收到津校庇理羅氏同聖潔靈的面試通知, 因為他們都想女兒可以入讀津校免學費, 加上庇理羅氏同聖潔靈都係好好的中學, 所以如果spcs收, 就要放棄津校的選擇,真係幾掙扎 ...

庇理羅士係官校, 有一定的學額給官小, 佢in三百幾人只收57個(第一輪), 其中部份又要給真屬官小, 如spcs肯定收, 為什麼還要搏呢? 除非你朋友個女係全級頭幾名又有好勁的課外活動

以上純粹個人見解, 有錯請原諒

原帖由 kcc1997 於 09-3-23 12:27 發表
王國國民
我好明白妳既心情,我都等緊電話,希望会有好消息,當天面試,只花了5mins,見其他人in 了more than 10 mins, I think the chance is not that high.

kcc1997,

一日未有通知都唔好灰心, 每個小朋友都有機會, 佢d係700人中被選出2nd in, 已經好叻.
希望大家都有好消息
如有人收到通知, 請上來匯報一聲, 等大家有個心理準備

我個女也 2nd interview 了, 時間只約 5分鈡, 不知是否太短時間呢 ?

她是見校長的橙組, 是否見校長的有分別呢 ?

我和你一樣, 也只是見了5分鐘, 我都覺得機會不大
原帖由 kcc1997 於 09-3-23 12:27 發表
王國國民

恭喜你, 我想即使見5分鐘, 都有5成機會錄取
原帖由 manp 於 09-3-23 13:22 發表

原帖由 美好 於 09-3-23 13:54 發表
恭喜你, 我想即使見5分鐘, 都有5成機會錄取  

為什麼是5成機會, 而不是1/3機會? 因184人收60個

我都只是亂猜  
因為我覺得 2nd in 見校長, 機會大很多很多
原帖由 王國國民 於 09-3-23 13:56 發表

為什麼是5成機會, 而不是1/3機會? 因184人收60個

你知道有700人 1st in
原帖由 王國國民 於 09-3-23 13:05 發表
kcc1997,

一日未有通知都唔好灰心, 每個小朋友都有機會, 佢d係700人中被選出2nd in, 已經好叻.
希望大家都有好消息
如有人收到通知, 請上來匯報一聲, 等大家有個心理準備 ...

原帖由 manp 於 09-3-23 13:22 發表

見校長可能機會大些
你收到電話未?

如果收到既, 就第一時間係度報喜啦
原帖由 王國國民 於 09-3-23 14:05 發表

見校長可能機會大些
你收到電話未?

王國國民,

係呀, 我朋友個女真係全級頭幾名, 又有好好的課外活動表演, 所以咪想博下囉, 真係幾掙扎架。另一方面佢都擔心spcs學生之間會多比較喎, 我意思係背景。

iwff

原帖由 王國國民 於 09-3-23 12:54 發表

庇理羅士係官校, 有一定的學額給官小, 佢in三百幾人只收57個(第一輪), 其中部份又要給真屬官小, 如spcs肯定收, 為什麼還要搏呢? 除非你朋友個女係全級頭幾名又有好勁的課外活動

以上純粹個人見解, 有錯請原諒 ...

原帖由 iwff 於 09-3-23 14:11 發表
王國國民,

係呀, 我朋友個女真係全級頭幾名, 又有好好的課外活動表演, 所以咪想博下囉, 真係幾掙扎架。另一方面佢都擔心spcs學生之間會多比較喎, 我意思係背景。

iwff

...

那真係幾頭痛