用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 蘇浙小學國際班
go

蘇浙小學國際班

各位你好,

我朋友的囝囝考到小一班,她是在職媽咪,每天大概七點幾先返到屋企,她想知道蘇浙國際班多功課嗎?測驗和考試又是怎樣的呢?因下星期要交兩個月學費,所以急切知道.請各位幫幫忙!

謝謝!

每星期寫一至兩個中文字及星期五才有數張英文及數學功課. 下學期開始逢星期五有6-8個英文字spelling test. 及每星期有一本Oxford reading story book要家長同小朋友一齊係屋企睇, 因小朋友要用自己既英文講返比teacher聽
其餘沒有test and exam.

原帖由 小兔媽媽 於 09-3-19 11:22 發表
各位你好,

我朋友的囝囝考到小一班,她是在職媽咪,每天大概七點幾先返到屋企,她想知道蘇浙國際班多功課嗎?測驗和考試又是怎樣的呢?因下星期要交兩個月學費,所以急切知道.請各位幫幫忙!

謝謝! ...

回覆 # 的文章

hellovicky,
多謝你的資料.我已轉告我的朋友,但她仍有一些問題希望你能幫忙告知:
1. 一班大概有幾多個外國小朋友?
2. 到五或六年級時,功課量會否大增?
3. 小朋友紀律是否比一般國際學校嚴?

謝謝!

國際班可能只有1-2個外國小朋友, 其次有韓國, 台灣或mix小朋友.
不清楚, 因我囡囡現讀P.1
我覺得okay, 上堂及週一早會都要安靜留心老師講話. 走廊不可跑. 出入課室要排隊. 小朋友煩錯要罰企同寫手冊等等....

Hello Vicky,

Could you please share if you think that the teachers are friendly (to kids and parents) and if the kids would be happy studying in this school ?  What would you say are the good and bad aspects ?  would you recommed this school ?  thanks v v much for your sharing :)

原帖由 hellovicky 於 09-3-23 16:52 發表
國際班可能只有1-2個外國小朋友, 其次有韓國, 台灣或mix小朋友.
不清楚, 因我囡囡現讀P.1
我覺得okay, 上 ...

其實同好多唔同既IS媽咪傾計, 每間學校都有好同唔好, 大家最後都覺得最重要小朋友讀得開心同真係學倒野.
KCIS著重小朋友獨立, 如在K1老師已唔會1對1帶去洗手間, 當然入學初期老師一定會睇住佢地, 當佢地習慣了就會自己去.
我覺得KCIS老師唔會太details去講你個小朋友今日點....只會在小朋友真係有問題才會主動話比你知. 但係如果家長send email問有關小朋友的事, 老師即日會詳盡回覆email. 這點可能有d家長覺得老師唔夠體貼, 要家長問老師先講.
到P.1小朋友全部要自己食lunch, 食唔食哂, 老師唔會理你, 只會控制小朋友要坐定定唔準傾計, 你唔食就你既事拉.....

教學方面都好好, Phonics由Kindergarten到P.1都有教, 小朋友聽Phonics去spelling, 讀書易好多.
培養小朋友閱讀方面都好, 每星期學校會派Oxford Reading Book等家長係屋企培小朋友睇書同訓練佢地講故事.
Maths係正常學校教法, 無咩特別, 正常水準.
國語教得好, 由我個小朋友唔識國語直至今年第三年, 發音好好同識好多字. 但寫字方面就會弱些少, 到P.1仍然寫單字.
始終係活動教學, P.1會有好多field trip, 學校教完就外出實地體驗. 小朋友真係好開心.
我覺得每個家長對學校同小朋友期望都唔同, 絕對唔可以話lee間學校十分好. 而我個小朋友就好鍾意間學校同老師, 佢從來無試過話唔想返學.

Thanks so much for your sharing :)