用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 公文數, 500元半小時(每月), 是否唔抵
go

公文數, 500元半小時(每月), 是否唔抵

半小時夠究教得d乜野

回覆 # 的文章

I want to know too

原帖由 xox 於 09-3-24 17:02 發表
I want to know too

抵唔抵真係見人見智, 因為基本上公文數係無嘢教, 純粹係不停俾小朋友做數, 半個鐘係d所謂導師, 同小朋友計時, 督促小朋友係半個鐘內完成佢地指定要做嘅數, 做完就同佢地對, 唔達標嘅小朋友又要不停做, 重要返屋企做大量習作.
個人認為如果自己有時間, 坊間都有好多呢d習作可以自己買俾小朋友做都得, 唔使一定去公文

呢個係個人意見! 反而我有興趣俾個仔去讀kwik maths, 不過我個仔仲細, 我打算暑期俾佢去讀學前班, 因為學得快同實用, 而且都係平均HK$150/hr, 我個人都覺得好抵, 因為有friend讀過, 小朋友真係計數進步好多同好快, 而且功課唔多, 我個人比較buy一d活化小朋友腦筋嘅課程

完全agree.  我都諗緊同吾同阿女停... 日日係咁做, 真係吾知有冇成效, 仲有學校既功課, 如果一日冇做, 積左兩日, 3日, 就大件事了.  不過有人好鍾意Kumon, 有人又覺一般, 所以真係好見人見智
原帖由 b咕 於 09-3-24 23:57 發表

抵唔抵真係見人見智, 因為基本上公文數係無嘢教, 純粹係不停俾小朋友做數, 半個鐘係d所謂導師, 同小朋友計時, 督促小朋友係半個鐘內完成佢地指定要做嘅數, 做完就同佢地對, 唔達標嘅小朋友又要不停做, 重要返屋企 ...

原帖由 b咕 於 09-3-24 23:57 發表

抵唔抵真係見人見智, 因為基本上公文數係無嘢教, 純粹係不停俾小朋友做數, 半個鐘係d所謂導師, 同小朋友計時, 督促小朋友係半個鐘內完成佢地指定要做嘅數, 做完就同佢地對, 唔達標嘅小朋友又要不停做, 重要返屋企 ...
我應同

我個女以前都讀過, 都有你們的想法. 但我最近又想個女讀反, 我囡囡二年班, 有一個六年班的家長說, 他的女兒二年班有學但之後停了, 但到她4-5年班時她主動要求學返因為覺得自己計數慢了. 直至現在最近仲得了速算獎. 好似我個女, 7+ 3 這樣容易的數都要數手指. 但你學公民數就唔同根本你一看便知. 所以我都想我囡囡學返