用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣先可以令到個小朋友有閱讀興趣....
go

點樣先可以令到個小朋友有閱讀興趣....

醒目開學勳章

眼見我的朋友既仔仔女女成績好好既原因都係因為喜歡閱讀,次次一起去library他們都很喜歡看書,only我個仔就唔like,本書看唔夠1 min就唔看,唉,佢都7 years old la....唔通重要我一個個字讀俾佢聽先得????

原帖由 rebecca0113 於 09-3-19 11:11 發表
眼見我的朋友既仔仔女女成績好好既原因都係因為喜歡閱讀,次次一起去library他們都很喜歡看書,only我個仔就唔like,本書看唔夠1 min就唔看,唉,佢都7 years old la....唔通重要我一個個字讀俾佢聽先得???? ...

如果你一個個字讀俾佢聽,佢會定定睇書既,咁又何樂而不為?
我估計你梗係無響佢BB時每日做親仔共讀,錯過左培養佢愛書的情趣,但宜家都絕對唔遲。其實小朋友好鍾意媽媽講書講故事,或者咁講小朋友好鍾意同媽媽有靜靜相處的時空,如果呢個時空係由一本本書來做背景、道具,日積月累,小朋友會由書本聯想一些快樂的回憶、感覺,就會鍾意書,再由書度發掘出另一樣讀書的樂趣。
如果你小朋友仲係鍾意你講書,咁佢可能仲好癡你,米陪佢睇多D書囉,每日浸,慢慢佢由你處又識多D字,就會自己睇架la。
有若干心得:
1. 書要由佢揀,無論無字書、漫畫、到佢拎本字典來要你讀,你都唔好say no,最多太為難就試下"引導"佢揀過本。(我記得我個仔2歲時晚晚拎住同一本My first encyclopedia要睡眼惺忪既我讀,那個月真要命)
2. 屋企要多書、雜誌咁,在就手角落都可以取書,不妨用盡個圖書証借書,一家4口加埋爺爺麻麻6張証,可以有36本書"沈"住係屋企。
3. 預備比小朋友睇既書要靚,色彩繽紛。
4. 唔好同番學讀既書掛勾,可以淺好多,可以深好多,佢喜歡就可以,亦不必測試佢睇完識多幾多個字。
要好輕鬆既,讀少一日兩日無所謂,有時間又讀多幾本。只要你地兩個都愉快就可以。心法係,要營造讀書=愉快經歷。

原帖由 Fion_Chan 於 09-3-20 00:24 發表

我估計你梗係無響佢BB時每日做親仔共讀,錯過左培養佢愛書的情趣,但宜家都絕對唔遲。其實小朋友好鍾意媽媽講書講故事,或者咁講小朋友好鍾意同媽媽有靜靜相處的時 ...

好多謝你心得,我又係懶or忙,好多時囡囡拎住書要我讀畀佢聽我都推佢,叫佢自己睇,睇完你一席話,真係要的起心肝改變下自己先....

醒目開學勳章

原帖由 Fion_Chan 於 09-3-20 00:24 發表

我估計你梗係無響佢BB時每日做親仔共讀,錯過左培養佢愛書的情趣,但宜家都絕對唔遲。其實小朋友好鍾意媽媽講書講故事,或者咁講小朋友好鍾意同媽媽有靜靜相處的時 ...

好多謝你既意見,我今晚開始會試下........

But he only like me to tell story in 白話( 口語化) but don't like to read the words one by one. So, that's why his 認字能力 very week even the words are repeat and repeat exist. What can I do to help him ?

原帖由 ansonbb 於 09-3-20 09:18 發表
But he only like me to tell story in 白話( 口語化) but don't like to read the words one by one. So, that's why his 認字能力 very week even the words are repeat and repeat exist. What can I do to help  ...

吾係個個小朋友天生出黎都識得自己看書, 識認字, 試想想一本書, 有甘多生字佢都吾識的話, 比著你, 會吾會有心機看?

開頭一定係白話化, 我會同佢一齊看住d 字, 再用口語(白話化)講個故事出黎, 到佢再認得字多d, 就讀一句, 再用口語講返出黎, 到再大d, 佢更加有興趣的話, 就會自自然自己拿黎看

而且, 每個小朋友的性格都吾同, 吾可以一概以論用人地果套套係自己小朋友身上

好似我個女甘, 佢自己一上小學, 已經自己去搵老鼠記者黎看, 完全吾駛我讀/講比佢聽

但個仔呢, 雖然屋企有好多書, 但吾會自動自覺拿出黎看, 甘我未拿出黎, 同佢講law, 吾駛佢認字, 最重要既, 係佢有興趣, 去想聽個故事, 慢慢再培養的看書的興趣

我家中有大量圖書, books everywhere 連厕所都有的.  而且他們的書我基本上都睇過, 我要他們模仿我 我又會提及書中的內容,  講到好吸引,  等他們再自己睇.  睇完再輕鬆談內容.

我大女6歲已經睇完全套獅子女巫魔衣櫥,  但她一看首頁時也每個字都問我,  我叫她上文下理自己先試下理解, 不需每字問,  否則閱讀會毫無樂趣, 因為太慢了.  而且打斷思维 又因為我看過了,  所以我久唔久會"扮傻" 問下內容,  這樣就知道她是否明白.  要是理解錯了, 便guide佢回正確的意思.  

幾年時間, 我女看書已經很快, 老鼠記者而家多數打書釘半個鐘一本, 哈利波特第7集她9歲用了2星期完成.  昨天她跟我說想用一個月時間再睇全套 !   

我朋友認為我女看書不夠深入,  但老師說不重要, 有些人重質不重量, 有些人則重量不重質.  只要自己enjoy便可以. 我女最不喜歡中文科, 但卻喜歡作文,  多次中作全級最高分.  老師也說留意到我女應該是看得書多的原因.  

所以其實看書是要時間慢慢磨出來的.   陪小朋友一起看書很work,  有時我地一家一人一本自佔山頭看的,  我仔也坐唔定的,  我地都唔同佢講嘢,  等佢靜靜睇.   我仔不像大女性格,  但因為大家都在看書,  他也只好照做.  so 去library 非常好的,  又迫住要keep quiet, 唔睇書仲有冇好做 ?

本人經驗:
1,同佢一起讀.尤其低年級識字唔多,容易放棄.
   一起讀可以避免呢種情況.
2,家庭內要有讀書環境和氣氛.父母從來唔讀書睇書,
   如何要求小朋友多點閱讀?
3,分享讀書樂趣.我自己有時讀到一些趣事.會同佢分享.
   佢會問你點知既?答佢:書上有寫囉.
   久而久之,佢會明白書中有一個廣泛既世界.
4,在佢經常活動既空間,放一些書,使佢隨手可以拿來翻讀.
   在阿仔p.1時,通過學校買了一套兒童版既中英對照
   莎士比亞書物.放在書房既電腦位附近.
   嗰時佢鍾意睇多拉A夢漫畫多D,幾乎冇郁過那套書.
   老公還怪我晒錢.
   後尾佢識字又多了,或者正係就手,有時見佢打機之間,
   會拿來翻讀.問下來,已讀完幾册.儘管都係讀既中文版,
   但都好.知道書既內容後,以後讀英文版時會順當一點.
   期待中.....

簽名被屏蔽

陪佢睇, 佢睇吓你又係旁邊講吓, 或者問吓佢d小問題睇下佢睇唔睇得明本書

陪養佢睇完本書講返本書內容比你聽, 或者請佢教返你本書學到d乜,講得唔好或者唔知佢講乜都唔緊要, 小朋友好多都鍾意做小老師, 如果肯聽佢講解, 咁做會令佢有成功感

同佢一齊去圖書館, 比佢自己揀睇乜野書,有時d書好深奧, d字唔識睇吓圖畫都好吖, 仲可以令佢有多d想像空間

原帖由 stccmc 於 09-3-22 21:37 發表
//books everywhere 連厕所都有的//

厠所看書會不必要地延長小朋友在厠所的時間, 我家絶不容許。

還要有近視, 我都吾比

Setting an example is a very effective way.

My son started to read when he was very young.  At that stage, he only read the pictures.  He was just a copy cat then since everyone else around him was reading.

Now, he is in P.1.  He still reads but he now reads he words as well as the picture.  He sees schoolmates of higher form reading chapter books.  He wants to read too.  He asks me to buy one for him.  I do that.  Also, he sometimes takes my book and asks me which chapter I am reading.  He says he will be able to read one when he is in P.2.

Everyday, I read with him too.  At least 15 minutes for English and 15 minutes Chinese.  His reading abililty progressess surprisely well (that is what I told by his English teacher) since the beginning of the term.

One key point - let the kid choose books.  Do not force them to read when they are tired.

到再大d, 佢更加有興趣的話,就會自自然自己拿黎看」這個過程要幾耐呢?
我的囡囡現在6.5 歲,讀緊P.1,她很喜歡聽我說故事,但係就不願自行閱讀,就算幾淺的書,她二話不說就要我講,只愛看圖畫,不肯閱讀文字。 怎麼辦呢?

方法不礙是這些.  
我覺得最重要是父母&子女都持之以恆, 不要放棄.

原帖由 希兒 於 09-3-23 11:10 發表
「到再大d, 佢更加有興趣的話,就會自自然自己拿黎看」這個過程要幾耐呢?
我的囡囡現在6.5 歲,讀緊P.1,她很喜歡聽我說故事,但係就不願自行閱讀,就算幾淺的書,她二話不說就要我講,只愛看圖畫,不肯閱讀文字。 怎麼辦呢? ...

你好:
我的CASE 同妳差唔多, 都唔知用咩方法?

好多謝各位媽咪的心得. 好有啟發性.

除咗陪讀, 我認為比小朋友多些時間也很重要. 如果放學后, 周六日幫小朋友排得滿滿的課外活動, 佢哋冇自己私人空間, 又點會靜心看書, 惡性循環, 漸漸地佢哋對書就提不起興趣.

同埋唔好理小朋友幾歲, 佢肯要你讀, 即是書對佢仲有吸引力, 家長應盡量做, 不過我知有時放工回家已好累,  都好慘架.

其實閱讀習慣係培育出來嘅,唔係迫出來嘅.
所以我會被小朋友自己揀書,只要內容有益.
當然也會推薦覺得好嘅書比佢.

阿仔低年級時,只鐘意睇多啦夢漫畫書或關於太空嘅書,
我當然想佢讀多點文學類既書籍,可以提高語文水平嘅嘛.
但發覺真係迫唔到嘅.

依家識字多喇,閱讀嘅書也多樣化d,空餘時間,
除了打機(須限定時間),就書不離手.

培養一個好嘅習慣,真係需要時間浸潤嘅.

原帖由 鋒媽 於 09-3-23 13:00 發表

你好:
我的CASE 同妳差唔多, 都唔知用咩方法?

我個女差吾多小二至小三既summer 先開始自己拿起本書去看吾駛我陪..................

回覆 # 的文章

我相信呢度有親子閱讀既媽咪都係小朋友BB時已開始,到宜家小學都有6、7年,才開始感受到孩子愛書。
為了不添小孩子和媽媽的壓力,培養什麼也好,一開始還是不望回報的好,到大家都發現樂趣時,再逐步set定目標。
我的孩子看待書(課外書,不是學校書)和玩具和電玩遊戲是差不多的,當我宣布他們的自由時間開始時,他們或是趕快去開電腦、或是拿出副Hot wheel set好個陣、或是趕緊拎本圖書揭。聖誕、生日的禮物wish list,新的一期Geronimo會是其中一項,當然,每次去7-11佢地都想買到新的黑貓白貓或者多啦A夢。
我其實都幾肯定佢地愛睇書,但又代表成績一定會因此理想嗎?我又唔太肯定,始終應付考試測驗做番D補充我個心會定D。

都係個句,不望回報,對大家都好。

Guided reading ,都可以比小朋友自己揀書既,即係假民主囉,放係屋企D書都經媽媽審核過岩level至買/至借。我都有一套套level x to xx的買係度,佢地D"品味"幼稚園時我較易控制,小學呢,佢地主意多多,宜家反而最鍾意睇漫畫呀,或者underpants之類核核突突的,不過有時估佢唔到,細仔曾有一排要睇紅樓夢(當然係兒童版,但我兩個都係仔,c6已經解釋過紅樓夢只係D女仔扭擰故事)。
雖然我兩個仔都已會自己拎書睇,但每晚仍要我講書,好喜歡大仔唔知係米tum我既一句:每日最快樂係媽媽陪睇書的時間。