用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小一叩門

小兒在第二次面試時, 可能我們的表現唔係太理想, 所以被學校reject咗啦. 真係好失望, 明明有一半機會可以入讀, 好可惜.  請問有沒有家長可以扣叩門成功入讀? 請指教.

不要自責, 盡了力就得拉, 以我所知系有人叩門成功, 不過我所知的大都是wait list, reject 而成功的我未聽過. 祝你好運!

請問叩門是否寄信去學校?
如寫信給校長, 是否需寄最新的成績單? 幼稚園的推薦信?
原帖由 SmallTungmama 於 09-3-25 14:51 發表
不要自責, 盡了力就得拉, 以我所知系有人叩門成功, 不過我所知的大都是wait list, reject 而成功的我未聽過. 祝你好運!

我想都係無希望啦

原帖由 SmallTungmama 於 09-3-25 14:51 發表

我不知道怎樣叩門, 相信寄信是最正常的做法, 聽說校長會親自回信.

原帖由 phoebelau 於 09-3-25 16:56 發表
請問叩門是否寄信去學校?
如寫信給校長, 是否需寄最新的成績單? 幼稚園的推薦信?

咁又唔駛咁灰心, 唔試過叩門又唔知得唔得, 我知道唔試一定唔得, 因我所知道只是一小部份人的經驗, 試下拉, 當比多一次機會囝囝. 你的誠意可能未必有回報, 但都叫做做左父母的責任.  其實你要相信你囝囝的能力, 能夠在千多二千人當中進入3百強, 已經很棒架拉.
原帖由 eileenycm 於 09-3-25 21:56 發表
我想都係無希望啦:sigh:

smalltungmama

好多謝你嘅回覆和鼓勵, 其實當我叫到reject信時, 我已經立即再寫信去學校啦.  之後小朋友有update嘅成績表我都有交去學校.  我都明白囝囝已經好叻可以入到300名, 因此就比了一個希望自己, 心想囝囝有一半機會入到.  但可能真係我地嘅表現和囝囝係年尾出世加上佢講野唔係太叻.  所以就落選咗啦.  不過, 我係唔會放棄, 加油.

原帖由 SmallTungmama 於 09-3-26 09:45 發表
咁又唔駛咁灰心, 唔試過叩門又唔知得唔得, 我知道唔試一定唔得, 因我所知道只是一小部份人的經驗, 試下拉, 當比多一次機會囝囝. 你的誠意可能未必有回報, 但都叫做做左父母的責任.  其實你要相信你囝囝的能力, 能夠 ...

請問INTERVIEW 時係主要以問答方式OR 做卷既呢?

唔該晒.