用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 我是職業媽咪, 唔知這間學校多唔多功課和測驗?thx ...
go

我是職業媽咪, 唔知這間學校多唔多功課和測驗?thx

放工大約六時, 唔知功課量如何, 我怕我不夠時間, 陪佢做功課和溫書?thx

星期一至四,每天有功課堂,星期五因課外活動而沒有。基本上,在堂上已可做得七七八八。

原帖由 bbcat 於 09-3-22 20:30 發表
放工大約六時, 唔知功課量如何, 我怕我不夠時間, 陪佢做功課和溫書?thx

原帖由 YYML 於 09-3-24 13:13 發表
星期一至四,每天有功課堂,星期五因課外活動而沒有。基本上,在堂上已可做得七七八八。

請問功課堂是否要加錢和每日上幾耐呢?thx

醒目開學勳章

bbcat,

1) 毋須加錢的!

2) 每逄星期一至三,45分鐘, 2:25 - 3:10 功課輔導堂

3) 每逄四是"成長課"

4) 每逄五是"課外活動", 有部分course是免費的.

原帖由 bbcat 於 09-3-25 13:38 發表

請問功課堂是否要加錢和每日上幾耐呢?thx

Hi Yukyuk,

你好!!

想請問學校午餐供應商是那間? 你的囡囡有冇話好唔好食?
小息是不是不可以到操場玩的?
德中會收多少德小的學生呢?
小女9月將會入讀小一, 所以想知多一點點, 謝謝!!

醒目開學勳章

Hi sengayy,

上年及今年都是用"臻美" - 即是"CATHAY PACIFIC CATERING GROUP";

至於食物味道方面, 我們曾經作多次訪問, 發覺低年級之學生, 機乎個個都話好食; 相反, 高年級之學生大都嫌棄汁太多。  最近, 我也有出席"試食"大會, 希望來年會有所改善。

小息有好多個:-

8:05AM 前, 9:30AM-9:50AM, 11AM-11:10AM, 12:20 - 1:15 (食完LUNCH, 有小息).

低小都可以在操場上放小息GAR!
高小學生通常最喜歡前往小食部買小食, 之後, 上課室享用及爭取時間完成功課; 或者, 前往圖書館借書。

"德小"教的英文及數學程度比"普通官津小"較深, 所以一個肯讀書又勤力的好學生, 屬BAND ONE 及 BAND TWO 之學生, 十拿九穩入"德中"; 問題是成績好的德小生會有更多的選擇, 例如:"聖母玫瑰", "上智英文書院" ...

原帖由 sengayy 於 09-3-25 22:32 發表
Hi Yukyuk,

你好!!

想請問學校午餐供應商是那間? 你的囡囡有冇話好唔好食?
小息是不是不可以到操場玩的?
德中會收多少德小的學生呢?
小女9月將會入讀小一, 所以想知多一點點, 謝謝!! ...

Hi YukYuk,

你對德小的升中前途又有何看法?
我對德小很滿意,但作為男生的家長,升中前途真的頗困擾。數年前選校,一心認為讀得好,品格好,自然可升好的中學。但現時,好多好中學都有自己的小學來源,加上,聽近年德小師兄的家長講,男生搵學校也不是太順利!

Thanks a lot, Yukyuk. 我女各方面都係一般, 若德中收佢我己經好安樂啦!!

醒目開學勳章

HI YYML,

我對德小的升中表現非常樂觀。

不過, 我本身是住沙田區, 想囡囡上中學後有更多的時間休息, 所以會在自行階段會嘗試"沙田區"。

因為時代不同, 小朋友又要成績好, 課外活動又要有成績已不是簡單的事情,所以父母要好好安排時間, 讓他/她們達標。

我認為絕對不可能單方面將責任推向學校的!

ANYWAY, 您囝囝今年P幾? (我囡囡P. 5了!)

原帖由 YYML 於 09-3-26 14:19 發表
Hi YukYuk,

你對德小的升中前途又有何看法?
我對德小很滿意,但作為男生的家長,升中前途真的頗困擾。數年前選校,一心認為讀得好,品格好,自然可升好的中學。但現時,好多好中學都有自己的小學來源,加上,聽近年德小師兄的家長講, ...

YUKYUK,

Thanks for your sharing.

但我要修正我的問題: 升中前途 是指----- 男生
另請不要誤會 我不是-------單方面將責任推向學校的
我只是覺得德小女生有德中作後盾, 可放心得多. 男生就較徬徨. 加上先前提及的現象,  令我更擔憂吧了!

囝囝p3.

原帖由 Yukyuk 於 09-3-26 16:54 發表
HI YYML,

不過, 我本身是住沙田區, 想囡囡上中學後有更多的時間休息, 所以會在自行階段會嘗試"沙田區"。

因為時代不同, 小朋友又要成績好, 課外活動又要有成績已不是簡單的事情,所以 ...

請問德小男生升中搵小學那方面不順利呢?是不是派得不好呀?因為我個都系仔,所以問下.謝謝
原帖由 YYML 於 09-3-26 21:11 發表
YUKYUK,

我只是覺得德小女生有德中作後盾, 可放心得多. 男生就較徬徨. 加上先前提及的 ...

醒目開學勳章

DEAR YYML,

其實您有沒了解過該德小師兄之家長, 他們的囝囝之成績是否達標呢!  (呈分試考成點?)

再QUOTE:

聽近年德小師兄的家長講,男生搵學校也不是太順利!

原帖由 YYML 於 09-3-26 21:11 發表
YUKYUK,

我只是覺得德小女生有德中作後盾, 可放心得多. 男生就較徬徨. 加上先前提及的 ...

Hi Yukyuk,

該師兄家長說以前長天很喜歡收德小, 但近年情況有變,德小男生出去優勢似乎差了。我的資訊只從這家長得來,可能比較偏面,但己令我擔心,所以上這論壇傾傾。

無論如何,多謝你的關心。

原帖由 Yukyuk 於 09-3-27 21:55 發表
DEAR YYML,

其實您有沒了解過該德小師兄之家長, 他們的囝囝之成績是否達標呢!  (呈分試考成點?)

再QUOTE:

聽近年德小師兄的家長講,男生搵學校也不是太順利!

...

HI Chrischeung

你囝囝p幾? 你開始諗中學未?

原帖由 chrischeung 於 09-3-27 19:48 發表
請問德小男生升中搵小學那方面不順利呢?是不是派得不好呀?因為我個都系仔,所以問下.謝謝

其實我個囝系九月先讀p1,不過我都擔心升中的問題,因為深水涉綱就麻麻,听完你咁講仲擔心€.
原帖由 YYML 於 09-3-27 22:34 發表

Hi Chrischeung,

歡迎小師弟!在學業程度和品行方面,入讀德小你大可放心。尤其品行方面,他們是很純很乖的。

至於升中方面,正如之前YUKYUK所說現時的要求是又讀得,課外活動又要有成績,所以我的感覺是男生在沒有任何「聯系」「直屬」或「一條龍」下要一路保持好這兩方面以便於「升中戰」中打拼,作為家長的我感覺壓力隨著小朋友升班漸漸增加。

當然當初升小一時已知德小男生沒有中學跟,但不知是當時自己沒看清形勢或情形真如現在的感覺,就是入心儀中學愈來愈不易。

原帖由 chrischeung 於 09-3-28 15:59 發表
其實我個囝系九月先讀p1,不過我都擔心升中的問題,因為深水涉綱就麻麻,听完你咁講仲擔心€.

原帖由 Yukyuk 於 09-3-26 16:54 發表
HI YYML,

因為時代不同, 小朋友又要成績好, 課外活動又要有成績已不是簡單的事情,所以 ...

DEAR yukyuk

因囝囝9月入讀小一,因住沙田,
所以想問下,校車 大約會When要上車及落車,
唔知你囡囡有無搭校車?
thanks.

hi yyml,

請問你小朋友讀几年級呢?請問你升中是否用回深水涉綱呢?如果用其他校綱升中會吾會多選擇呢?因為我諗住升中會用第二個綱?
有冇人知今年升中有几成入BAND ONE呢???
ote]原帖由 YYML 於 09-3-27 22:34 發表

[/quote]

醒目開學勳章

Hi Eling,

我囡囡係搭馬鞍山線, 早上6:50AM上車, 4:05PM落車, 另外, 星期五因有校內的課外活動(由於所有學生務必參加的,所以校方安排校車服務給有搭校車之學生), 下車昤時間是4:55PM。

如果您是沙田新城市哪區是另一條線, 您可直接致校方, 找校車部詢問便可。

原帖由 ELING 於 09-4-24 12:45 發表

DEAR yukyuk

因囝囝9月入讀小一,因住沙田,
所以想問下,校車 大約會When要上車及落車,
唔知你囡囡有無搭校車?
thanks.

原帖由 Yukyuk 於 09-4-26 10:29 發表
Hi Eling,

我囡囡係搭馬鞍山線, 早上6:50AM上車, 4:05PM落車, 另外, 星期五因有校內的課外活動(由於所有學生務必參加的,所以校方安排校車服務給有搭校車之學生), 下車昤時間是4:55PM。

如果您是沙田新城市哪區是另 ...

THANKS A LOT.