用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中女校
go

升中女校

小女升中, 九龍區, 選校仍未頭緒, 但見大部分中學論題女校多提到女拔,嘉諾撒聖瑪利, 庇理羅士, 伊利沙伯, 協恩, 大抵也很少有人提及九龍塘瑪利諾修院, :
- 太好不用提 ,
-太難入不想提 ,
-沒有太多人 / ,
- 其他原因 ?

就算提及, 印象中只有說成績好、英文好, 不知校風如何
?

學校網站也沒有公佈會考成績, 是否以前中學概覽有? 可否提供 ?

絕無惡意, 只想多了解, 如有冒犯,請見諒! 如不方便, 懇請私人傳訊PM賜教,萬分感激 !

MICMATL

瑪利諾(紅磚那間)有小學直升,統一很少位,外人只可以靠"自行"入去.

比得上瑪利諾的女校,個人認為只有女拔及庇理羅氏.

瑪利諾收生要求簡單講係"高",因為佢真係大把好學生得揀,不過到呢關,面試主要用普通話及英語,更是難中之難.

如覺得女兒成績ok,不妨拿自行1票搏搏,入到當中六合彩.

**無咩補充,我都怕被插...

據我所知,瑪利諾有兩個優點:
(1) 校舍超靚
(2) 無人夠膽話佢唔係名校,係裡面讀書無論學生同家長都會有份自豪感。

瑪利諾忌家長可唔可以講下其他優點?

原帖由 maggiewc 於 09-1-6 19:29 發表
據我所知,瑪利諾有兩個優點:
(1) 校舍超靚
(2) 無人夠膽話佢唔係名校,係裡面讀書無論學生同家長都會有份自豪感。

瑪利諾忌家長可唔可以講下其他優點? ...

其實個校舍係外表靚,內籠因太歷史悠久,硬件未必及得上新的校舍.

小瑪利諾約70%直升上中學,這班小瑪利諾,頭50%好勁,另外50%讀書麻麻地的,很多是大小姐,小公主,"自行"外來生未必追得上頭50%,但通常有尾50%小瑪利諾墊底.

**我講得太多,唔會再答了....

如果講到少人提問或回應,我覺得聖士提反女子中學仲少,揾勻成個BK都無幾多個post & reply.

原帖由 MICMATL 於 09-1-2 13:45 發表
小女升中, 九龍區, 選校仍未頭緒, 但見大部分中學論題女校多提到女拔,嘉諾撒聖瑪利, 庇理羅士, 伊利沙伯, 協恩, 大抵也很少有人提及九龍塘瑪利諾修院, 是:
- 太好不用提 ,
-太難入不想提 ,
-沒有太多人敢 / 想報,
...

【如果講到少人提問或回應,我覺得聖士提反女子中學仲少,揾勻成個BK都無幾多個post & reply.】引用:
同意。不如你開個新post討論下。
又我在校際音樂節见到好多不同名女校嘅參加者,但唔見有St Stephen's Girls嘅女仔,又話呢間學校幾着重音樂?

我曾開過topic,亦見有人開過topic,但就無任何回應。

原帖由 linglingbobo 於 09-3-27 00:05 發表
【如果講到少人提問或回應,我覺得聖士提反女子中學仲少,揾勻成個BK都無幾多個post & reply.】引用:
同意。不如你開個新post討論下。
又我在校際音樂節见到好多不同名女校嘅參加者,但唔見有St Stephen's Girls嘅女仔,又 ...

小女在此校長大。SSGC每年於校際音樂節管絃樂團比賽中長居冠、亞、季三名,choir更多年來代表香港往海外比賽。去年HKCE中有10A學生。

係10A,有登報紙架,個學生唔係香港出生,係中國嚟架。係學校網頁都有hkcee嘅成績,都相當好。

St. Stephen's Girls' College
No. of candidates entered: 177
No. of candidates with 14 points or more from best 6 subjects: 140 (79.1%)
Total no. of As or 5* scored: 180
No. of candidates with 10 As: 1
No. of candidates with 8 As: 1
No. of candidates with 7 As: 2
No. of candidates with 6 As: 4
No. of candidates with 5 As: 4
No. of candidates with 4 As: 5
No. of candidates with 3 As: 13

英華都幾好

Ying Wa Girls' School 2007HKCEE Results
No. of candidates: 186
No. of candidates with 6E or above (incl Chinese & Eng): 181 (97.3%)
No. of distintions : 159
No. of credits : 759

加上明報嘅補充資料:

英華HKCEE
最佳成績9A
人均奪A率:0.845

不過唔知兩校教學風格如何?兩間都冇open day,想了解多D都好難。就快要填大抽獎表,心大心細,唔知填邊間好?

有冇家長可以比D意見?

MICMATL,

雖然MCS都可稱得上為一間傳统名校 但不是你提及的那麽"另類" 可能中一收生(外來生)學位數量比較少有關 不及其它女校(甚至有小學部的至少也收 +100) 所以在BK網中 相對MCS家長就很少在此發言罷了

踏入中學階段 學校給學生很大自由度 學習態度是不會死谷學生 只要她們自行安排妥當便可以 而課外活動可以跟高年班學姐一起參與 也有朋輩計劃... 使她們很快便容入校園生活 所以學生們嘅學校生活是很愉快的

你在自行階段 有否替你囡囡報名? 如果你囡囡有其個人優越之處 相信校長是會賞識的

有一些家長對MCS有很多誤解
特別係校舍方面 "歷史文物"是屬於'小學部' 本星期日 3月29日是"歷史文物"校園開放日 (不包括小學校舍) 不妨到此一行 開放時間: 9:00-16:00
而中學部嘅校舍正門在何東道 設施及物資均算ok 基本所需的也不見得缺乏 學校盡量以學生利益為依歸 在我眼中 已經是非常不錯了

讀書是靠囡囡自己的 不論原校直升或外來生 均有很多很優越嘅學生 只要學生能在這充滿學習氣氛的校園中讀書 相信她們會知道自己嘅目標和方向

Have a nice day!

升中女校

Pig-Mama

請問你囡囡是MCS (中學部)的學生嗎?  我們一家都很喜歡MCS, 希望我女兒能在今次自行收生階段成功被選中.

mshong

但坊問一向傳言MCS好有階級觀念,大部份學生都不可一世咁,家長亦是
有無家長可以證實下,thanks

Dear paco88,
多謝你的回覆,可否多分享St. Stephen's Girls' 的狀况,讓一衆家長多些了解,
如:
師生關係如何?
功課多嗎?
外來生會被孤立嗎?
不是outstanding嘅學生會被忽視嗎?
家校關係密切嗎?
謝謝

原帖由 mshong 於 09-3-28 09:39 發表
Pig-Mama

請問你囡囡是MCS (中學部)的學生嗎?  我們一家都很喜歡MCS, 希望我女兒能在今次自行收生階段成功被選中.

mshong

Pls check PM.

Thanks pig-mama,

PM checked.  Hope we can talk again later.

Have a good day.

原帖由 pig-mama 於 2009-3-29 17:00 發表

Pls check PM.