用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳保良局羅氏
go

將軍澳保良局羅氏

中學~好唔好

有無d 資料提供

是直資學校。
比較新, 所以還沒有公開考試的記錄。
有聯系小學保良局陸慶濤小學(直資)。
聽聞比較適合理科生讀。很注重SCIENCE。
今年面試的要求是見過的最嚴格一間。 很復雜, 所以最後都無去到。
個人意見。
多一點努力 多一點回憶!

原帖由 bkman 於 09-3-17 15:49 發表
是直資學校。
比較新, 所以還沒有公開考試的記錄。
有聯系小學保良局陸慶濤小學(直資)。
聽聞比較適合理科生讀。很注重SCIENCE。
今年面試的要求是見過的最嚴格一間。 很復雜, 所以最後都無去到。
個人意見。 ...

今天知道結果, 收o左但應該唔去註冊, 時勢唔好,等大抽獎, 有冇家長有同感呢?

我囡囡落選左,依家只能寄望大抽獎。

視乎你孩子是BAND1生, 羅氏在TKO的直資英中, 如果你孩子校網是在TKO網(即西貢網), 而TKO又只得一間英文中學。 視乎你要找英中還是中中。 如果大抽獎, 英中估計競爭好大的。

原帖由 168148 於 09-3-26 13:12 發表

今天知道結果, 收o左但應該唔去註冊, 時勢唔好,等大抽獎, 有冇家長有同感呢?

我子女唔係屬於西貢網,本身係港島東, 始終想等吓大抽獎

我都收到入學信,雖然唔係我地一家人最心儀嘅學校, 我地仲等緊另一間嘅回覆, 但我都會去註冊先. 雖然時勢唔好(但相信唔係年年都差, 但小朋友要讀6年書喎), 寧願自己慳d, 好過大抽獎唔知抽咗去邊, 好彩就話開心, 唔好咪仲衰

今上網睇到result, 已成功入選, 但不會註冊, 囝囝不喜歡....(讀法文,就無中文)

原來都有幾多入選都唔去注冊既。

原帖由 bkman 於 09-3-26 23:43 發表
原來都有幾多入選都唔去注冊既。

如果唔駛放棄大抽獎個玩法就唔同喇~

如果係咁, 個玩法完全唔同曬啦。 到時真係認同直資理念的才會注冊直資, 喜歡津貼的就等大抽獎, 好多都會入返津貼了, 少部分抽唔中的而又好成績的才會去直資等等。。。

原帖由 168148 於 09-3-27 00:13 發表

如果唔駛放棄大抽獎個玩法就唔同喇~

我都收到信,都唔知註唔註冊好?同時福建又入到英文班,兩間邊間好啲呢?女兒是BAND 1 中,是否應等大抽獎好呢?真是非常頭痛。

如果係我, 會選福建中學(英文班), 以往公開試成績唔錯.

原帖由 vespa 於 09-3-28 10:19 發表
如果係我, 會選福建中學(英文班), 以往公開試成績唔錯.

福建中學(英文班)是否直資, 一個月幾多錢學費

原帖由 YVONNE2607 於 09-3-27 12:22 發表

我都收到信,都唔知註唔註冊好?同時福建又入到英文班,兩間邊間好啲呢?女兒是BAND 1 中,是否應等大抽獎好呢?真是非常頭痛。

如果冇記錯, 你囡囡應該係將軍澳既. 福建既英文班應該唔錯, 睇成績比起好多津校好. 羅氏雖然未有會考成績參考, 但佢既班級結構都幾嚇人, o的人唔知去晒邊?
中一  196人
中二  179人
中三  159人
中四  117人

Dear khmama,

冇錯,女兒是將軍澳區,現想等大抽獎碰運氣,如不理想才會考慮直資,始終都是要比六年學費。另福中英文班和中文班學費都是一樣,每年$9800。

如果福中英文班收, 當然讀啦
福中有會考成績睇, 羅氏今年至第一次考會考
去福中有保證d

將軍澳區得一間英中
如你自行sure win 當時博得過
始終band 1 生7月叩門能力好強

原本教育局是向福建中學偷橋攪微調,早已分中文班同英文班,成績好就讀英文班,成績差就讀英中文班, 真的是有收無類,真係讀得過,讀得過之至.

我的姨甥在羅氏讀中二,讀得很好.羅氏是全英中,中和中史用普通話教,其他科全部用英文教,包括體育,音樂,美術和家政.

原帖由 Waiking 於 09-3-29 08:16 發表
我的姨甥在羅氏讀中二,讀得很好.羅氏是全英中,中和中史用普通話教,其他科全部用英文教,包括體育,音樂,美術和家政.

昨日我參觀了港島民生10週年開放日, 副校長都提及有些學科冇必要用英文教授, 例如體育, 如果學生用英文聽錯了老師的指令, 反而可能容易出意外.

當然如果學生對英語冇障礙, 咁就冇問題嘅