用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點樣教A仔分別屋企人身份???
go

點樣教A仔分別屋企人身份???

亞仔依然未懂得分, 同佢講:叫我先. 佢次次都答:爸爸
無論邊個問佢都只係答:爸爸

唉!有咩方法教識佢.........指教下我啦

可唔可以試下影張全家幅, 每日都重覆指住相中人, 同佢講邊個係爸爸, 媽媽....

醒目開學勳章

我之前都試過有家人的相片黎教囝囝,比如:一張爸爸的相,上邊就貼"爸爸",下邊就"爸爸的姓名";你可以將相片放大少少,小朋友易睇d.

原帖由 owl_2046 於 09-3-19 17:00 發表
亞仔依然未懂得分, 同佢講:叫我先. 佢次次都答:爸爸
無論邊個問佢都只係答:爸爸

唉!有咩方法教識佢.........指教下我啦

我估佢未必係唔識分辦你地邊個係邊個, 有可能係你個句「叫我先」佢未理解到, 因佢唔明点解「叫我先」呢個問題由唔同人問會有唔同答案...... 亦可能佢覺得爸字發音易, 敷衍了事.......你要知問題响邊先教到, 如果係關乎認樣貌, 就可用照片!

佢識發"媽"音未呀?

我囝囝到而家都仲係攪吾清楚, 你,我,佢既代名.

所以如果佢都未攪掂, 你試下指住你自己然後同佢講"叫媽", 講到就好誇張咁讚下佢等佢知道做岩左. 簡單又直接冇代名詞, 我諗佢會易明好多. 成功之後再試係爸爸身上. 慢慢pick up會易好多.  

另外, 我自己做左一本書, 將屋企所有成員都獨立晒一張相, 一頁一張(e.g.麻麻), 之後又將每個家庭一頁一張(e.g.姑媽一家), 最後一張全家福(成家人). 先比囝囝一個一個認(由最熟果d開始), 之後一個家庭認(問下佢表姊係邊個既囡囡呀, 麻麻係邊個媽咪呀). 最後係全家福到叫佢指下邊個打邊個比我睇. 我囝囝都幾受用.   

加油呀!
原帖由 SandraLo 於 09-3-19 23:41 發表
我估佢未必係唔識分辦你地邊個係邊個, 有可能係你個句「叫我先」佢未理解到, 因佢唔明点解「叫我先」呢個問題由唔同人問會有唔同答案...... 亦可能佢覺得爸字發音易, 敷衍了事.......你要知問題响邊先教到, 如果係 ...
nil

我都是做相片書, 囝囝学說話都是由此而学起.

亞仔基本上好多音都識發識讀, 但大多都係我一句佢跟一句.
我叫佢:叫我媽咪先, 佢大多數都會肯叫, 但有時佢會話:唔叫呀.......真係比佢激C
總之逢有人叫佢: 叫xxx先, 佢心情好都一定跟到, 否則C都唔叫.
我諗我都要好似你地一樣做本書比亞仔, 等佢認清我地一家人先.

你所指出既2點都係我心入面既疑問......
由其你話佢:敷衍了事.....我好buy, 因每次我地都係搵野引誘佢時先叫佢叫人.
努力...........加油..........唔好氣餒............
各位媽咪..........共勉之!!!

原帖由 SandraLo 於 09-3-19 23:41 發表

我估佢未必係唔識分辦你地邊個係邊個, 有可能係你個句「叫我先」佢未理解到, 因佢唔明点解「叫我先」呢個問題由唔同人問會有唔同答案...... 亦可能佢覺得爸字發音易, 敷衍了事.......你要知問題响邊先教到, 如果係 ...

原帖由 owl_2046 於 09-3-20 12:19 發表
亞仔基本上好多音都識發識讀, 但大多都係我一句佢跟一句.
我叫佢:叫我媽咪先, 佢大多數都會肯叫, 但有時佢會話:唔叫呀.......真係比佢激C
總之逢有人叫佢: 叫xxx先, 佢心情好都一定跟到, 否則C都唔叫.
我諗我都要好 ...

好似January咁講, A仔學你我他等係會覺得難d, 咁你同佢講嘢時就可以暫時避開呢d字先, 以免佢唔明又有挫敗, 甚至出現鸚鵡語......

咁我想佢叫我, 應該點教?
係咪邊個想亞仔叫自己, 就走去亞仔面前, 指住自己呢?

原帖由 SandraLo 於 09-3-21 22:22 發表

好似January咁講, A仔學你我他等係會覺得難d, 咁你同佢講嘢時就可以暫時避開呢d字先, 以免佢唔明又有挫敗, 甚至出現鸚鵡語......

原帖由 owl_2046 於 09-3-29 14:30 發表
咁我想佢叫我, 應該點教?
係咪邊個想亞仔叫自己, 就走去亞仔面前, 指住自己呢?

查實佢係咪已知你係媽媽同識講媽媽, 只係到你時唔叫?
你見到佢時會唔會都叫佢(名)?

係呀, 佢係知嫁.
當我同佢講: 叫聲我先, 佢都只係好"求其"叫一聲:爸爸
我話唔係, 係媽咩呀? 佢先叫"媽咪媽咪
另外叫佢叫人時, 佢都唔鍾意望人.
但當同佢玩佢有興趣既野時, 佢眼睛望好實在..........

原帖由 SandraLo 於 09-3-29 21:39 發表

查實佢係咪已知你係媽媽同識講媽媽, 只係到你時唔叫?
你見到佢時會唔會都叫佢(名)?

原帖由 owl_2046 於 09-3-30 10:22 發表
係呀, 佢係知嫁.
當我同佢講: 叫聲我先, 佢都只係好"求其"叫一聲:爸爸
我話唔係, 係媽咩呀? 佢先叫"媽咪媽咪
另外叫佢叫人時, 佢都唔鍾意望人.
但當同佢玩佢有興趣既野時, 佢眼睛望好實在..........

...

呢個其實involve幾多嘢, 簡單講.... 就係点教!
我諗你都知, A仔可以「遊」得好緊要吓, 佢attention未到, 咪隨口up, 你要俾個「合適」嘅環境佢先, 即係企定定, 捉住佢要佢望住你, 或者你叫佢先, 而當佢做到時要大讚佢, 或者抱一抱高佢, 佢亂up就唔好放佢走, 要等......

回覆 # 的文章

呀, 好明顯係我老公既做法, 我老公十個堅持要亞仔望住佢叫.
我就求其佢有叫我就算數, 因我覺得捉住亞仔佢好似好辛苦, 佢又大力, 我又唔想同佢鬥力..........衰心軟......

原帖由 SandraLo 於 09-3-30 20:05 發表

呢個其實involve幾多嘢, 簡單講.... 就係点教!
我諗你都知, A仔可以「遊」得好緊要吓, 佢attention未到, 咪隨口up, 你要俾個「合適」嘅環境佢先, 即係企定定, 捉住佢要佢望住你, 或者你叫佢先, 而當佢做到時要大讚 ...

原帖由 owl_2046 於 09-4-7 16:32 發表
呀, 好明顯係我老公既做法, 我老公十個堅持要亞仔望住佢叫.
我就求其佢有叫我就算數, 因我覺得捉住亞仔佢好似好辛苦, 佢又大力, 我又唔想同佢鬥力..........衰心軟......
...

你都明白係衰心軟就要改正啦!
A仔勁遊雲, 唔識模仿係佢地學習最大阻力, 你若能堅持, 不單止幫他學叫你/叫人(睇到係邊個先叫), 重幫埋佢模仿同專注!

嘩! 咁緊要!
我要十個堅持先得啦!
遊雲呢家野.......好難攪

原帖由 SandraLo 於 09-4-8 17:08 發表

你都明白係衰心軟就要改正啦!
A仔勁遊雲, 唔識模仿係佢地學習最大阻力, 你若能堅持, 不單止幫他學叫你/叫人(睇到係邊個先叫), 重幫埋佢模仿同專注! ...

原帖由 owl_2046 於 09-4-9 17:40 發表
嘩! 咁緊要!
我要十個堅持先得啦!
遊雲呢家野.......好難攪

係架, A仔媽咪唔懶得, 起居生活食飯著衫都係教..... 叫佢望住先講同做, 努力, 加油啦!

我仔仔都係乜都叫「爸」,特別係要你幫佢做野既時候。

回覆 1# chulokto 的文章

可運用視覺策略, 如: 拿家人証件相貼在咭/ 雪條棒上+ 寫上"爸爸"...每天教他

就連他自己, 都可以咁教, 但先比鏡佢望望自己個樣, 然後再show 佢張相+大名, 時間耐0左佢就會認得0個3粒字係自己個名

http://hk.myblog.yahoo.com/conmaremy/index?&page=3

http://hk.myblog.yahoo.com/conmaremy/article?mid=86