用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣幼畢業生
go

宣幼畢業生

請問宣幼畢業生家長, 貴子弟上傳統学校(包括宣小)小一時, 功課上應付得來嗎 ? 希望家長可分亨經驗, Thanks.

原帖由 jonahlee 於 09-3-12 18:47 發表
請問宣幼畢業生家長, 貴子弟上傳統学校(包括宣小)小一時, 功課上應付得來嗎 ? 希望有家長可分亨經驗, Thanks.

我都好想知啊

winnietao,

其實我同你一樣,諗緊宣幼好唔好,宣幼收左我個仔上午班。聽好多人講,宣小會收番60個宣幼學生,其實即係1/2機會。如果係咁,一定比St cat出來入宣小機會率大D。但好多人又話宣幼淺,不過有媽咪都話ok。其實我諗比佢讀得開心D都係好事,而且宣幼都真係一間好好的幼稚園。
我成日覺得st cat太多學生,可能照顧及個人發展方面無照顧得咁好,唔知你點睇呢?  
我都係煩緊,希望大家交流一下啦。

原帖由 Winnietao 於 09-3-24 11:44 發表

我都好想知啊

如果係我, 我會諗小朋友讀得開唔開心為大前提,
我好記得亞囡第1天上學(坐校車)笑住同我揮手說再見,到依家從來冇哭過,冇話唔想返學,病病都話要返學,果日仲同我哭著同我講:好掛住文茵老師,我要返學.可想而知,佢返學有幾開心.

原帖由 Jayden媽 於 09-4-1 22:22 發表
winnietao,

其實我同你一樣,諗緊宣幼好唔好,宣幼收左我個仔上午班。聽好多人講,宣小會收番60個宣幼學生,其實即係1/2機會。如果係咁,一定比St cat出來入宣小機會率大D。但好多人又話宣幼淺,不過有媽咪都話ok。其實我諗比佢 ...

其實你自己都心裹有數, St. Cat 同宣幼係完全唔同既學校, 係睇你想要 d 乜, 針沒有兩頭利, 一日返學返得3個鐘, 又要學術好, 又要操行好.......老師教得邊樣呢 --> 我個人意見
教育王國以外之相冊連結已被刪除

係啦,我都好鍾意宣幼,最緊要係老師好,小朋友開心。謝謝各位意見。

原帖由 金毛B媽 於 09-4-6 16:10 發表

其實你自己都心裹有數, St. Cat 同宣幼係完全唔同既學校, 係睇你想要 d 乜, 針沒有兩頭利, 一日返學返得3個鐘, 又要學術好, 又要操行好.......老師教得邊樣呢 --> 我個人意見 ...

原帖由 Jayden媽 於 09-4-6 22:53 發表
係啦,我都好鍾意宣幼,最緊要係老師好,小朋友開心。謝謝各位意見。

我都是這樣想, 最緊要老師好, 有愛心, 小朋友係好開心咁上學, 3年幼稚園, 轉眼間就過去了, 何不樣小朋友開開心心的過著3年幼稚園生活呢
教育王國以外之相冊連結已被刪除

Agree!!!

原帖由 金毛B媽 於 09-4-7 09:19 發表

我都是這樣想, 最緊要老師好, 有愛心, 小朋友係好開心咁上學, 3年幼稚園, 轉眼間就過去了, 何不樣小朋友開開心心的過著3年幼稚園生活呢