用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 英文科是否全由NET教 ? (初小及高小)
go

英文科是否全由NET教 ? (初小及高小)

原帖由 joanthony 於 09-3-5 22:41 發表
英文科是否全由NET教 ? (初小及高小)
THANKS

copy左{優才小學FAQ}里面有關英文教學部份, 如下;
-------------------------------------------------
優才既英文課程係點呀? 英文程度高嗎?

1) 優才雖然是中文小學, 但仍然非常注重英文教學, 目標是培育中、英兩文三語, 都達到高水平的學生
2) 除英語科外, 其他科目, 基本上以中文上課
3) 一週有8堂英文堂, 其中5堂由本地老師教, 其余3堂由NET(英語為母語老師)老師上
4) 從小一開始, 所有英文堂, 包括本地老師, 都以全英語上堂
5) 採用國際英文課本, 程度較本地課程高1至2級
6) NET老師教授Phonics, Reading 及Writing
7) 所有本地英文老師都是大學英文本科畢業, 全部通過語文基準試, 部份更都到嘉許狀(Certificate of Merit)
8) 有8位NET老師, NET/學生比例约1比80
9) 小三级由NET担任班主任, 增加學生英語沟通机會
10) 小二、小三級, 所有英文堂(8堂)由NET教授
11) 部份才華部以英語進行
12) 小四開始, 增益課以英語教授
13) 每週有一日早會, 以英話進行
14) 每年有2個英文週, 另外舉辨英語Halloween 及 Christmas party
15) 老師挑選英語資優生, 於課後上加強課程
16) 小一開始選派學生, 參加校際英文朗誦此賽, 由NET對參實學生指導, 有十幾人拿到優異獎p(Certificate of Merit)
17) 所有小五學生考Cambrigde Flyers Exam, 有97%合格(10盾或以上), 其中有21%滿分(15盾) -  ( 06年 )

"10) 小二、小三級, 所有英文堂(8堂)由NET教授"

How about P4 and afterwards? Thanks

原帖由 NeoMom 於 09-3-6 09:43 發表
"10) 小二、小三級, 所有英文堂(8堂)由NET教授"

How about P4 and afterwards? Thanks

G4至G6同G1一樣, 本地/NET都有。

請問數學,常識會用咩語言教呢?
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

王國長老

原帖由 竹葉青 於 09-3-31 18:16 發表
請問數學,常識會用咩語言教呢?

廣東話.

edea,

謝謝你回覆,我初時仲以為係全英同普教學,又好少中文學校會用用國際英文課本教英文,咁你覺得如只有英文常先用英咁會唔會因少機會講而唔夠流利呢?

原帖由 edea 於 09-3-31 19:09 發表

廣東話.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

原帖由 竹葉青 於 09-4-2 14:37 發表
edea,

謝謝你回覆,我初時仲以為係全英同普教學,又好少中文學校會用用國際英文課本教英文,咁你覺得如只有英文常先用英咁會唔會因少機會講而唔夠流利呢?

...
一, 二年級每星期有三堂由外籍老師教英文(GT English), 平時係學校又經常有機會接觸外籍老師, 例如早會, breaktime, 部份才華班.  上到三年級, 班主任又係外籍老師. 與外籍老師接觸的機會遠遠多過好多津校, 我相信學生唔會因為少機會講英文而唔夠流利.

王國長老

正如軍生提及, 好多機會講英文. 優才既小朋友大都勇於講英文, 同net teacher打成一片, 普通話一於琅琅上口, 當然唔可以expect佢地grammar岩晒或者普通話發音一定準, 但口音都似模似樣, 肯講已經係踏出第一步, 發音grammar等會隨年齡逐步改進.